Industriarbetarnas tidning

Svenska industrilöner ökar snabbare

16 september, 2013

Skrivet av

Högre löner och bättre produktivitetsutveckling än jämförbara länder. De senaste 15 åren har varit gynnsamma för både anställda och företag i Sverige, skriver Facken inom industrin. Teknikföretagen anser att delar av rapporten är direkt missvisande.

Facken inom Industrins rapport ”Globala arbetskraftskostnader” redovisar hur produktiviteten och lönekostnaderna har utvecklats sedan Industriavtalet för första gången tillämpades i en avtalsrörelse 1998.

Tillverkningsindustrin i Sverige har höjt sin produktivitet mest i Västeuropa de senaste 15 åren, skriver Facken inom Industrin i rapporten. Produktiviteten har ökat 5,5 procent per år, jämfört med västeuropasnittet på 2,6 procent.

– Svenska företag har varit bra på att organisera produktionen och man har tagit in ny teknik. Telekomsektorn är en stor del av svensk tillverkningsindustri och de har haft en kraftig produktivitetsökning under den första delen av perioden. Det drar också upp siffrorna, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

Teknikföretagens chefekonom Anders Rune håller inte med om den positiva bild som målas upp i rapporten. För att jämföra produktiviteten mellan länderna har Facken inom Industrin använt sig av nationalräkenskaperna, alltså offentliga uppgifter och statistik som länder redovisar om sina ekonomiska transaktioner med omvärlden.

– De siffrorna är absolut inte tillförlitliga eller relevanta. När man presenterar en rapport måste man framför allt förhålla sig kritisk till informationen. När man som Facken inom industrin skriver att produktivitetsökningen är dubbelt så hög som i resten av Västeuropa så skulle det, om det var sant, innebära att svensk industri hade slagit ut allt runt omkring sig.

Svensk tillverkningsindustris produktivitetsutveckling har snarare gått i takt med omvärlden, menar Anders Rune, som också är kritisk till att telekom- och elektronikindustrins stora påverkan på utvecklingen inte särredovisas i rapporten.

Göran Nilsson på Facken inom industrin håller med om att telekomsektorn har påverkat siffrorna, men menar att man inte kan ta bort en hel bransch ur statistiken för att den har gått bra. Även om den räknas bort är Sveriges produktivitetsutveckling bra, säger han.

– Om det är fel i nationalräkenskaperna, vilka siffror ska vi då använda? Det är den statistik som finns.

När det gäller industrins arbetskraftskostnader är Teknikföretagen och Facken inom industrin mer samsynta.  Enligt rapporten har svensk tillverkningsindustri haft kostnadsökningar på 2,3 procent per år, att jämföra med snittet i Västeuropa på 1,3 procent. Skillnaden beror både på att inflationen i Sverige har varit lägre och på att svenska löner har stigit snabbare.

Svenska industriarbetare har fått reallöneökningar eftersom inflationen är så låg: 1,3 procent i snitt de senaste 15 åren. Det är 0,7 procentenheter under riksbankens mål och det är ett problem, menar Anders Rune.

– Arbetsmarknadens parter sluter avtal om löneökningar med utgångspunkten att riksbanken ska klara inflationsmålet på 2 procent. Nu ser vi en risk att ha inflation på 0 procent, samtidigt som vi har tecknat avtal om löneökningar på 2 procent.

Det innebär att det inte finns någon inflation som mildrar företagens ökade arbetskraftskostnader. Att förhandla utifrån en lägre inflationstakt nästa gång anser dock Göran Nilsson inte är relevant.

– Att reallönerna stiger snabbare i Sverige beror på att inflationen varit lägre och att lönerna höjts mer. Men med högre produktivitet finns utrymme för en högre reallöneutveckling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?