Industriarbetarnas tidning

”Vi måste utbyta erfarenheter”

16 september, 2013

Skrivet av

Twitter-skyddsombudInhyrning kan bli huvudtemat när SSAB-anställde Håkan Hansson, regionalt skyddsombud för IF Metall Dalarna, gästtwittrar på kontot @skyddsombud. Där utbyter varje vecka ett skyddsombud och en arbetsmiljöchef tankar om arbetsmiljöfrågor.

Hallå där…

… Håkan Hansson, regionalt skyddsombud för IF Metall Dalarna och anställd på SSAB i Borlänge.

Du är veckans gästtwittrare på twitterkontot @skyddsombud. Vad är det för något?

– Det är ett experiment som Nils Östergren (journalist med inriktning på arbetsmiljö, red. kommentar) startade för ett år sedan. Ett skyddsombud och en arbetsmiljöchef twittrar för att utbyta tankar och erfarenheter om arbetsmiljöfrågor.

Vad ska du twittra om den här veckan?

– Vi startade om inhyrning av arbetskraft till industrin. Det kanske blir huvudtemat under veckan. Grejen är att vi skapar ämnen hela tiden. Hittills har jag haft två, tre egna inlägg, och så har jag svara på ett antal.

– Som regionalt skyddsombud är det svårt att få reda på om vi har medlemmar ute på småföretag för det finns ingen kommunikation mellan bemanningsföretaget och den fackliga organisationen. Det finns inget som säger att de måste meddela oss när de hyr in någon av våra medlemmar. En metallare kan ju lika gärna bli uthyrd till livsmedelsindustrin. Vi måste hitta samverkansformer mellan regionala skyddsombud i de olika förbunden.

Vad är tanken med att @skyddsombud och @arbetsmiljöchef twittrar gemensamt?

– Det är det som är grundtanken och nyckeln – samverkan. Det är det enda sättet vi kan nå framgång på. Lagstiftningen kring arbetsmiljö bygger på ett arbetsgivaransvar, så samverkan är bra även här.

Vilka når du med dina inlägg?

– De som följer oss på twitter är insatta i frågorna. Hittills har jag sett att någon i Vårdförbundet har svarat. Jag har märkt tidigare hur väldigt olika man organiserar och bedriver skyddsombudsverksamheten i olika förbund, trots att det är samma lagstiftning vi följer. Så återigen – vi måste utbyta erfarenheter. Det är ett av mina drivande mål med det här, att öka kunskaps- och informationsspridningen i arbetsmiljöfrågor. Det här är ett sätt att dela med sig.

Du brukar twittra på ditt eget konto @insjön – kan twitter verkligen göra skillnad?

– Det tror jag. Du ringde ju, eller hur? Av twitterflödena kommer kanske några att bli intresserade, kanske av vissa frågeställningar som kommer upp. Samtidigt är det här ett sätt för mig att bilda nätverk.

Vilka twittrare tycker du själv är bra?

 – Det finns flera som är mycket bra på arbetsmiljö. Dagens Arena tycker jag är duktiga på är att lyfta och belysa vissa frågor. De är sakliga i det de twittrar om och det handlar ofta om arbetsmiljö och sociala frågor. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?