Industriarbetarnas tidning

Arbetsmiljöverket tvingas prioritera hårdare

21 oktober, 2013

Skrivet av

Arbetsmiljöverket har effektiviserat sitt arbete och klarar trots tidigare nedskärningar sitt uppdrag. Men för att möta morgondagens utmaningar måste anslagen ökas, skriver de till regeringen.

Arbetsmiljöverkets budget

  • 2006 hade Arbetsmiljöverket ett anslag (inklusive skyddsombudsverksamheten) på 656 miljoner kronor. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 727 miljoner kronor.
  • Regeringen föreslår i budgetpropositionen att Arbetsmiljöverkets anslag för 2014 blir 622 miljoner kronor.
  • Arbetsmiljöverket ansökte i februari 2013 om ett anslag på 637 miljoner för 2014 och sedan en ökning med ytterligare 100 miljoner kronor fram till 2017.
  • Regeringens budgetproposition innehåller inga ökningar utöver justering för pris- och löneökningar.

När regeringen inför 2007 beslutade att sänka det årliga anslaget till Arbetsmiljöverket med 150 miljoner kronor under tre år hade myndigheten 389 inspektörer. I dag är de nere på 251.

Besparingarna var en del av de kraftiga åtgärder för minskad byråkrati som regeringen tidigare aviserat att de ville genomföra. Myndigheterna skulle tvingas jobba mer modernt och effektivt.

– Vi måste öka vår produktivitet och det gör vi genom att skapa arbetssätt som gör det möjligt för inspektörerna att komma ut genom att minska på den administrativa arbetsbördan, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverkets inspektionsavdelning Syd.

Men de har också tvingats prioritera hårdare mellan uppgifterna.

– Den obligatoriska tillsynen, som till exempel skyddsombudsstopp, där har vi högsta prioritet. Men anonyma anmälningar som kommer in eller om skyddsombud ber om vårt stöd – den biten kan vi tvingas prioritera ner. Vi har inte den där flexibiliteten till att kunna ställa om utan vi måste prioritera ner vissa saker.

Katarina Brännström (M), ledamot i arbetsmarknadsutskottet, bekräftar att regeringens mål är att myndigheterna ska utveckla ett modernare och mer effektivt arbetssätt.

– Vi vill att de ska hitta det som är dåligt och sätta mer fokus på det snarare än att göra kontroller av sådant som fungerar.

– Jag har varit med Arbetsmiljöverket på inspektioner och de säger att man jobbar effektivare i dag. De jobbar mer med branscher där riskerna är höga.

I Arbetsmiljöverkets senaste budgetunderlag, som varje år skickas till regeringen, skriver myndigheten att de behöver en ökning av sitt anslag för att möta morgondagens utmaningar. Om det inte sker kommer andelen företag som inspekteras fortsätta att minska, stöd och råd till företag kommer minska och verksamheten kommer allt mer att handla om akutåtgärder riktade mot små företag med hög risk. Den förebyggande verksamheten kommer att minska och myndigheten blir mer reaktiv, skriver de i sitt budgetunderlag.

– Det vore olyckligt om det skulle ske för de har specifikt fått uppdraget att arbeta förebyggande från regeringen, säger Katarina Brännström.

Arbetsmiljöverket får rapporter från fackförbunden om att deras skyddsombud upplever att inspektörerna är svårare att nå och att de sällan har tid att komma ut när skyddsombuden har behov av stöd.

– Ytterst finns det en gräns och jag känner att den har vi närmat oss, säger Håkan Olsson.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.