Industriarbetarnas tidning

Volvo flyttar produktion från Umeå

16 oktober, 2013

Skrivet av

Volvo har beslutat att flytta monteringen av hyttinredning från Umeå till Göteborg. Samtidigt flyttas produktion från Gent i Belgien till Blainville i Frankrike. Totalt berörs 900 personer, varav 700 i Sverige.

Läs tidigare artiklar:

Stora neddragningar väntas på Volvo

Volvo kommer successivt att flytta monteringen av hyttinredning från Umeå till Göteborg. Det skriver Volvo i ett pressmeddelande i dag.

Volvokoncernen ska optimera lastbilstillverkningen i Europa skriver de i pressmeddelandet. Volvos koncernchef Olof Persson säger att de olika fabrikerna ska utnyttjas på ett optimalt sätt.

Det innebär bland annat att monteringen av hyttinredning under de kommande två åren flyttas från Volvo Lastvagnars fabrik i Umeå till Göteborg.

De anläggningar som berörs av Volvos planerade förändringar är är förutom Umeå och Göteborg även Gent i Belgien och Blainville i Frankrike. Varje fabrik ska bli mer specialiserad och optimerad inom sitt respektive område, skriver Volvo.

Umeå ska specialiseras inom plåtpressning, svetsning och målning av hytter. I Göteborg koncentreras tillverkningen av tunga lastbilar till en monteringslina istället för dagens två. Tillverkningen av medeltunga lastbilar flyttas från Gent till Blainville dit produktionen koncenteras till en monteringslina.

Enligt Volvo arbetar sammanlagt 900 personer, varav 700 i Sverige, vid de enheter där tillverkningen kommer att flyttas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen