Industriarbetarnas tidning

”Det går framåt, trots kompakt motstånd mot facket”

13 november, 2013

Skrivet av

Hallå där…Tommy Andersson, GS avtalssekreterare samt ordförande i det globala facket UNI:s grafiska sektion. UNI har just nu en världskonferens i Dublin. Vad händer där?

– Det är mycket rapporter från olika delar av världen. Det handlar mycket om multinationella företag och kampen för att teckna globala avtal och rätten att organisera arbetarna. Det går faktiskt framåt, trots att det finns ett kompakt motstånd mot facket.

Kan du nämna någon framgång?

– Ja, bara här om veckan lyckades vi teckna ett avtal med det multinationella företaget Kimberly Clark i Colombia. Det är en fantastisk framgång. Nu finns ett avtal på fabriken i Colombia som innebär att de anställda har rätt att organisera sig. Anställda och arbetsgivare kan jobba i ett partsförhållande. Det här kommer att få en spridningseffekt till andra globala aktörer i Colombia.

Hur har man lyckats nå fram till det här avtalet?

– Långt och enträget arbete, framför allt från våra sydamerikanska vänner. Och mycket mod.

Några fler framgångar i världen?

– Ja, vi kan se flera framgångar även i Asien med fackliga erkännanden. Ett väldigt bra arbete som UNI har drivit sedan ett halvår är få stora klädföretag att skriva under en överenskommelse om att se till att det finns ett arbetarskydd i tekoindustrin i Bangladesh. Efter den stora tragedin då en textilfabrik rasade samman har hittills 112 företag skrivit under. Senast i dag har två nya företag skrivit under! Om villkoren på en fabrik är dåliga så ska klädföretagen inte bara byta fabrik, utan de ska stanna kvar och förbinder sig att driva på för att förbättra villkoren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.