Industriarbetarnas tidning

”Regeringen har misslyckats med jobbpolitiken”

13 november, 2013

Skrivet av

AvtalsrådetRegeringen har misslyckats med jobbpolitiken. Fler är arbetslösa än när alliansen tillträdde. Avskaffa Fas 3 och satsa på en ny arbetsmarknadspolitik. Det var budskapet från socialdemokraternas Magdalena Anderson till IF Metalls avtalsråd.

– Det är framförallt arbetslöshetens sammansättning som är oroande, sa hon.

När socialdemokraterna förlorade makten 2006 fanns det 20 000 arbetslösa som gått utan jobb i mer än tre år.

– Det tyckte jag att var ett av de stora misslyckandena då. Men det som hänt är att den gruppen har tredubblats till 70 000.

Även arbetslösheten för ungdomar som går utan jobb i mer än ett halvår har tredubblats.

– Då kanske man skulle tänka om och göra något annat. Men regeringen för exakt samma politik. Pengarna används för att sänka skatten. Staten går med underskott vilket innebär att regeringen lånar till skattesänkningar. Hela idén med är att vi ska göra färre saker tillsammans.

Innan hon lämnade avtalsrådet fick Magdalena Andersson fick svara på frågor från avtalsrådet om infrastruktursatsningar, om företagens kortsiktighet och behovet av regionalpolitik som en del av industripolitiken.

Till Dagens Arbete sa hon att hon tycker att regeringens förslag till korttidsarbete är bra. Men att hon saknar satsningar på utbildning.

– Det är viktigt att man använder den tid man inte arbetar till utbildning så att man stärker sin ställning på arbetsmarknaden. Det bidrar även till att öka produktiviteten den dag konjunkturen svänger upp igen.

– Det kan vara olika typer av utbildning, men de ska vara knutna till verksamheten.

Är det din uppfattning när det gäller IF Metalls uppgörelse med Teknikföretagen också?

– Det har jag däremot ingen synpunkt på om eftersom det är två fria parter som gör upp. Det jag talar om är vad staten bör göra.

Det finns ju en aspekt av korttidsavtalen som berör a-kassan. Ju sämre a-kassa desto hårdare tryck på lönerna för de som har jobb. Vad kan du lova när det gäller a-kassan?

– Som ett första steg vill vi höja taket i a-kassan till 910 kronor, vilket är viktigt om vi ska kunna få en allomfattande försäkring. Vi lägger det färslaget redan nu men tyvärr kommer det att röstas ned.

Räcker det?

– Det är ett första konkret steg för att stärka a-kassan.Den här regeringen har ju gröpt ur a-kassan så att det krävs ytterligare åtgärder för att den ska vara en fullgod försäkring. Det är jag medveten om.

Att ha en generös a-kassa, är det ett problem om man vill ha ut folk i arbete?

– Nej där delar jag inte Anders Borgs och de borgerliga parrtiernas uppfattning. De borgerliga partierna har ju den synen.

– Det är klart att det måste finnas tydliga kontrollmekanismer i a-kassan. Står man för en generös, bra och trygg försäkring då måste man också stå för tydliga kontrollmekanismer.

– Det måste också finnas tydliga krav på dem som omfattas av försäkringen att man ska utbilda sig och ta arbete när det finns. Och naturligtvis ska den inte vara permanent utan en omställningsförsäkring.

Men med hög ersättning?

– Jag har inga problem med att ersättningen är hög. Det visar väl de sju årens experiment. Hade problemen varit att arbetslöshetsförsäkringen tidigare varit för generös då skulle vi nu ha haft en enorm tillströmning till arbetsmarknaden. Men det har vi inte haft.

Till sist: hur kan ni sträcka ut handen till borgerliga partiledare som vill avskaffa lagen om anställningsskydd?

– De reaktioner som jag hittills stött på har varit positiva. Efter valet kan det ju uppstå en komplicerad parlamentarisk situation. Alla partier måste vara beredda att ta ansvar för ett sådant komplicerat parlamentariskt läge. Jag vill ju helst ha en socialdemokratisk regering med över 50 procents väljarstöd, men vi måste vara öppna för att det parlamentariska läget kan se annorlunda ut.

Men är det inte motbjudande att räcka ut handen till partier som vill avskaffa lagen om anställningsskydd?

– Vi lovar inte bort några ministerposter före valet, som Stefan Löfven har sagt.  Men vi måste vara beredda att diskutera om det uppstår ett besvärligt parlamentariskt läge.

Innebär det att ni kan köpslå om exempelvis lagen om anställningsskydd?

– Vi har ju inga förslag om att försämra Las. Men att vi nu kommer att säga att vi kommer aldrig att diskutera just det här eller det där med andra, det är ingenting som underlättar att bilda regering efter valet. Vi kommer aldrig att kunna förhandla via media.

 

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen