Industriarbetarnas tidning

”En viktig del i att få fler i jobb”

12 december, 2013

Skrivet av

Satsningen på YA-jobb är långsiktig och kräver tid och stora informationsinsatser. På sikt är regeringen säker på att det leder till fler jobb för unga.

IF Metall och Teknikföretagen var för tre år sedan först ut med att teckna ett så kallat yrkesintroduktionsavtal för ungdomar upp till 25 år utan relevant yrkeserfarenhet.

Trots att lönen för en yrkesintroduktionsanställning kan sättas till 75 procent av avtalets lägstalön har det gått trögt att skaka fram jobb. Ett pilotprojekt som inleddes i våras på uppdrag av regeringen har hittills lett till att fyra ungdomar har påbörjat den inledande 16-veckorsutbildningen.

– Yrkesåret är ett pilotprojekt som startat i enighet med önskemål från parterna. Det har tagit tid att bygga upp projektet som har ett ambitiöst upplägg från parterna och Arbetsförmedlingen. Nu är allt på plats och man arbetar med att få till fler anställningar, säger Karin Juhlin, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

Regeringen ser parternas avtal om yrkesintroduktion som ett viktigt steg för att få fler unga i arbete. Därför satsar de från och med nästa år på YA-jobb. De bygger på att det finns ett yrkesintroduktionsavtal mellan fack och arbetsgivare. För att sänka kostnaden ytterligare för företagen införs ett handledarstöd på 2 500 kronor per månad samt en subvention motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften.

När systemet väl är i gång hoppas regeringen att de ska ge 30 000 YA-jobb varje år.

Är det rimligt att tro att YA-anställningarna kan bli 30 000 om året? Vad krävs för att man ska nå upp i de nivåerna?

– Yrkesintroduktionsavtal är en ny företeelse på svensk arbetsmarknad och de stöd, lönesubvention och handledarstöd, som regeringen kommer att sätta in kommer först vid årsskiftet. Regeringen har varit tydlig med att YA-jobben är ett långsikt arbete som kommer att ta tid. Det kommer att krävas ett stort informationsarbete så att alla inblandade parter vet att denna väg finns tillgänglig men det finns ett stort förtroende för att detta kommer att innebära fler jobb till unga, svarar Karin Juhlin.

Hur viktiga är just YA-jobben i kampen mot ungdomsarbetslösheten?

– Många unga upplever att tröskeln mellan skola och jobb är för hög. Genom YA-jobben förbättrar vi övergången mellan utbildning och arbete. Unga får lära sig jobbet på jobbet. Detta är en viktig del i att få fler i jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?