Industriarbetarnas tidning

Svårare för lågutbildade att få jobb

12 december, 2013

Skrivet av

Prognos116 000 fler jobb på två år, men svårare för arbetssökande utan utbildning att få jobb. Arbetsförmedlingen ser en ljusning på arbetsmarknaden. Samtidigt ökar konkurrensen om allt färre jobb med låga utbildningskrav.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos som presenteras i dag är framtidstron på den svenska arbetsmarknaden tillbaka. Intervjuer med närmare 12 000 arbetsställen visar att arbetsgivarna är optimistiska inför det kommande året.

Under 2014 och 2015 förutspår Arbetsförmedlingen att det blir 116 000 nya jobb. Fram till 2015 väntas arbetslösheten minska från 8,1 procent till 7,4 procent.

Det finns dock en stor utmaning på arbetsmarknaden. En utmaning både för Arbetsförmedlingen och för hela samhället, enligt Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Sedan millennieskiftet har 150 000 jobb med lägre utbildningskrav försvunnit. Samtidigt som var tredje arbetssökande har en utbildningsnivå som högst motsvarar grundskola består arbetsmarknaden till 90 procent av jobb med högre utbildnings- och kvalifikationskrav än så.

Arbetslösa med en svagare ställning på arbetsmarknaden måste konkurrera om ett krympande antal lediga jobb med lägre utbildningskrav, vilket innebär att många blir arbetslösa i långa perioder.

Inom ganska kort sikt kommer detta också att leda till problem för arbetsgivarna. Rekryteringsproblemen bedöms öka och under 2015 kan vissa branscher och allt fler regioner märka att tillgången på utbildad arbetskraft är begränsad. Därför står matchningen mellan arbetssökande och lediga jobb än mer i fokus, skriver Arbetsförmedlingen i prognosen.

En förutsättning för att lyckas i matchningsarbetet är att ha goda kontakter med arbetsgivare för att hitta rätt arbetskraft till de lediga jobben. Samtidigt krävs lösningar för personer som inte har den kompetens som efterfrågas, skriver Arbetsförmedlingen.

De nya jobben kommer främst att skapas inom den privata tjänstesektorn. Det är den förväntade ökade privata konsumtionen som ska gynna till exempel handel, hotell och restaurang samt personliga tjänster. Industrins återhämtning ger också effekt på företagstjänster och transporter. Antalet jobb inom industrin väntas dock fortsätta att minska med cirka 20 000, men det är en dämpning av nedgången jämfört med tidigare.

Arbetslösheten spås under de kommande åren att sjunka kraftigt för personer med stark ställning på arbetsmarknaden. Andra grupper kommer ha svårare att hitta jobb:

  • Arbetslösa med enbart förgymnasial utbildning
  • Arbetslösa ungdomar med bristfällig utbildning
  • Arbetslösa utomeuropeiskt födda
  • Arbetslösa med funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga
  • Arbetslösa personer mellan 55 och 64 år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.