Industriarbetarnas tidning

Industrikonstnären

21 januari, 2014

Skrivet av MARIE EDHOLM

ProfilenI Vara bor en man med tusen viljor. Han ordnar konstutställningar, startar arbetsplatsbibliotek och älskar att prata om meningen med facket. Länge hade han själv inget svar på varför han var med. Eli Abadji berättar om …

Profilen

  • Namn: Eli Abadji.
  • Bor: Vara.
  • Familj: Fru och tre barn. En dotter är tandläkare, en är jurist och sonen studerar till läkare.
  • Yrke: Har jobbat 18 år på Swegon i Kvänum som tillverkar luftvärmeväxlare och annan utrustning för inomhusklimat. I dag jobbar han halva tiden för facket och halva tiden med information på företaget.
  • Brinner för: Kultur, böcker, samtal och allas lika värde.
  • Fritiden: Åh, motion är ångest! Jag tränar inget. Min fru tränar mycket så jag skjutsar henne. Jag tycker jättemycket om min trädgård och jobbar i den på sommaren. Och så hälsar jag på barnen i Stockholm och Malmö.
Konstnärerna mitt ibland oss

”För tredje gången har vi ordnat en utställning i Lidköping med konst som IF Metallare har gjort. När jag är ute på företag träffar jag medlemmar som ägnar sig åt konst. Facket handlar inte bara om löner och arbetstider. Det handlar om allt som berör en människa, allt som utvecklar henne eller honom som person. Jag är konstnär från början. När jag var liten satt jag i skolans ateljé och målade på lediga dagar. I Libanon jobbade jag som grafisk formgivare och illustratör.”

När barnen var hans lärare

Jag är väldigt stolt över att jag kontaktade Statens kulturråd och fick bidrag för att starta arbetsplatsbibliotek. Vi har ett här på Swegon och på tolv andra företag i avdelningen. Vi har också fått bidrag för att köpa in barnböcker som har delats ut bland alla biblioteken. Det första jag och min fru gjorde när vi kom till Sverige var att gå med i en bokklubb för barnböcker. Det bästa var att sitta bredvid barnen på kvällen och läsa om Pippi Långstrump och andra. De skrattade när man läste fel. Men man lär sig språket, lär sig att kommunicera. De är fantastiskt bra lärare, barnen.”

Försvaret 
av vad vi har

”Jag älskar att träffa människor och berätta om facket. När jag frågar varför de är med så svarar många att de inte vet. Vissa säger trygghet och solidaritet och det är sant. Vi är med för att vi behöver kollektivavtal. Bland unga är det inte ens hälften som är med i facket! Vi måste få unga att förstå att det vi har i dag kan snabbt förloras om vi inte försvarar det. Samtidigt ställer det otrygga arbetslivet stora krav på oss i facket att kunna ge dem den hjälp de behöver. ”

Skochocken och damen i charken

”När vi kom till Sverige var jag så försiktig, vågade inte säga någonting och var rädd för poliser och all makt. När jag såg hur tidningarna ritade karikatyrer av statsministern – Ingvar Carlsson – föreställande en sko, häpnade jag. Att man vågade göra så! Då visste jag inget om facket. En dam i charken i butiken där jag jobbade – Marianne hette hon – berättade om fack och a-kassa. Att man kunde få pengar om man blev arbetslös. Jag gick med direkt, men funderade inte på varför facket finns. Långt senare gick jag en kurs och förstod hur det fungerar. Sedan dess vill jag berätta så att alla förstår hur viktigt det är.” 

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.