Industriarbetarnas tidning

”Det är vi som ska sätta villkoren”

27 februari, 2014

”Låt omställningsstödet TSL drivas av en leverantör, i stället för en mängd olika bolag. Konkurrensen fungerar ändå inte.” Det säger ombudsman Ola Sjösten som vill att frågan tas upp på IF Metalls kongress i vår.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om TSL Trygghetsfonden som organiserar omställningsstödet för uppsagda arbetare. I olika artiklar har vi granskat stödet och bristerna i hur det tillämpas.

Stockholmsavdelningen, där Ola Sjösten arbetar, skriver i en motion till IF Metalls kongress att systemet inte fungerar som det var tänkt. Valet av omställningsföretag sker oftast utan någon riktig upphandling. Men många av omställningsföretagen lägger mycket pengar på marknadsföring. De skickar ut sina säljare till klubbar och företag runt om i landet.

– Fackliga företrädare har ofta ingen erfarenhet av den här typen av upphandlingar, säger Ola Sjösten.

Sen är det, enligt reglerna för TSL Trygghetsfonden, företaget som säger upp som skriver under upphandlingsavtalet. Inte facket. De flesta omställningsföretag har färdiga avtal som de skickar ut.

– Helt fel, säger Ola Sjösten. Det är vi som ska sätta villkoren.

Ett sätt att uppnå detta är att föra över hela omställningsstödet till ett och samma bolag som ägs av fack och arbetsgivaretare. Ola Sjösten jämför med Trygghetsrådet som är tjänstemännens omställningsföretag. Det är en leverantör utan vinstintresse som parterna äger tillsammans.

Ola Sjösten betonar att han och hans avdelning inte vill skrota TSL-systemet. Tvärtom. Omställningsstödet är mycket viktigt för dem som blir av med sina jobb, säger han. Tanken är ju inte att TSL:s leverantörer ska hitta ett jobb åt den som blir arbetslös. Jobbcoacherna ska ge hjälp till att söka nytt arbete.

– Vi arbetare är inte bra på att sälja oss själva. Ansökningshandlingar, meriter, cv. Allt det där är främmande för många.

– Det är tufft att ta steget att leta efter ett nytt jobb. Men det gäller att inte tappa den viktigaste första tiden.

– Tidigare, innan TSL-stödet fanns, var det till exempel många fler som blev av med sin a-kassa för att de inte visste hur man dokumenterade sökta jobb.

Låra två granskningar av TSL: