Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Ett strypmord i nedläggningarnas lågprisland

DA-ANALYS Stålkonjunkturen är på väg uppåt, orderböcker fylls och priserna stiger. Då stryps en av de mest livskraftiga enheterna inom Outokumpu. Brottsplats: en bruksort i nedläggningarnas lågprisland.

Plåt har valsats i Långshyttan i över tvåhundra år, med framgång. Stålhanteringen är några sekler äldre än så. Bruket har överlevt den ena vågen av bruksdöd efter den andra: 1860-talets, 1920-talets och 1970-talets.

Ett nyckfullt Outokumpu blev dess fall.

Styrelsen lyssnade inte på innehållet i Outokumpu-ledningens egen utredning. Den utredning som säger att Långshyttan bör få vara kvar.

Företaget bör visa innehållet i den utredningen – nu. Om inte annat som ett sätt att visa respekt för Långshyttan.

Långshyttans öde bestämdes inte över vad orten presterade.

Dess öde avgjordes i stället av det schackspel som finska och tyska intressen spelar i bygget av det nya Outokumpu som en storspelare inom det rostfria stålet.

Outokumpus vandring mot det målet är ytterst krokig.

När Krupp Thyssens rostfria dotterbolag Inoxum ska införlivas i Outokumpu blir det ett givande och tagande länderna emellan.

För att Inoxum ska passa in i pusslet stängs bland annat stålverken i tyska Krefeld och Bochum. Sedan tidigare är det också sagt att stålverket i Benrath ska stängas.

Ersättningsjobb har utlovats. Men det tyska facket gör allt för att göra prislappen så dyr som möjligt.

När tyska metallfacket försvarar sina jobb svider det i företagens balansräkningar. Facken mobiliserar för sociala planer med avgångsvederlag och avtalspensioneringar som kostar skjortan för företagen.

Fråga Electrolux, vars nedläggning i Nürnberg kostade flera miljarder. Fråga Nokia om skräckupplevelsen i Bochum.

Outokumpu blöder och har tusen och ett bekymmer att tänka på.

Outokumpu blöder och redovisar idag sitt bokslut för det plågsamma fjolåret. Koncernen vill säkert visa handlingskraft gentemot banker och investerare: ännu ett bruk till slaktbänken.

Samtidigt som bokslutet presenteras manar det tyska facket till demonstrationer mot de gamla besluten att stänga stålverken i Krefeld, Bochum och Benrath.

Att då komma och föreslå att ytterligare en tysk anläggning ska stängas skulle ge de tyska mobiliseringarna extra bränsle och fördyra de redan beslutade nedläggningarna.

Bättre då att lägga ner i nedläggningarnas lågprisland, Sverige.

Så här är det: Inom nya Outokumpu finns två enheter som tillverkar tunna stålband, Långshyttan och tyska Dahlerbrück.

Att lägga ner Långshyttan kostar uppåt en 200 miljoner kronor, enligt företagets egna beräkningar.

Att lägga ner Dahlerbrück kostar det mångdubbla.

Beslutet är märkligt av fler skäl. Inte minst mot bakgrund av att Outokumpus egen utredning visar på Långshyttan som ett hyfsat livskraftigt företag.

Inom stålindustrin är kapacitet a och o.

Långshyttans kapacitet är dubbelt så stor som Dahlerbrücks.

Långhyttan kan producera 45 000 ton smala band per år medan Dahlerbrück mäktar med knapp hälften, 20 000 ton.

Långshyttan är dessutom både välinvesterat och nyinvesterat.

Det är bara sju år sedan dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin var med och invigde den nya blankglögdningsugnen, en investering på en kvarts miljard som skulle vässa nischtillverkaren Långshyttan ytterligare.

Problemet var att Outokumpu länge inte lät Långshyttan ägna sig åt den lönsamma nischtillverkningen. Istället tvingades Långshyttan producera volymprodukter, standarsstål som det omöjligen går att ta bra betalt för på grund av konkurrensen från lågkostnadsländer.

Outokumpu tvingade Långshyttan att spela i Korpen när de egentligen tillhörde toppen av Champions League.

Dessutom tyngs lilla Långshyttan av att betala ett dyrt koncernbidrag, ett ”management fee” som ska bekosta koncernens gemensamma ledning, administration, finansiering med mera. En hög kostnad som hade varit betydligt mindre om man hade stått på egna ben. Och som sannolikt hade förvandlat dagens beskedliga minussiffror i Långshyttan till plus.

Att stänga det större Långshyttan och låta det mindre Dahlerbrück tuffa på kan inte tolkas på annat sätt än att Outokumpu lämnar de tunna stålbanden. Ingen kommer ju att ta över tonnaget från Långshyttan.

Fanns det ingen annan väg? Jo, det senaste halvåret har signalerna från Outokumpu varit positiva för den svenska verksamheten.  Avesta, Långshyttan, Torshälla och Degerfors  skulle få spela i den liga de hörde hemma i, där spelplanen tillhörde de lönsamma specialprodukterna.

För Långshyttan återvände hoppet och man vågade kanske kosta på sig ett uns av framtidstro. En bristvara i den annars så brutala stålvärld som gått på knä sedan finanskrisen briserade.

Långshyttans extremt tunna stålband har varit en framgångsprodukt i världen. Det visade Outokumpus egen utredning. Men den utredningen vägde lätt.

Att lägga ner Långshyttan var det billigaste sättet att visa handlingskraft gentemot investerarna.

Läs mer:


hg@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Vad ska vi leva av?

REPORTAGENu är avtalsrörelsen igång på allvar igen, det kommer att som vanligt att bli ett manglande om löner, övertidsersättning, pensioner. Men det finns också en bakomliggande, molande fråga: vad ska vi jobba med i framtiden? Harald Gatu ställde den under en resa genom industrisverige 2014. Nu kan du lyssna på reportaget.

Företagen som flyttar hem

Konstruktion och produktion nära  varandra – produktionsteknikern  Magnus Palmqvist och operatören  Johan Skarfelt samarbetar när en ny produkt ska utvecklas. Närheten  snabbar på förnyelsen. Foto: OLA HÅKANSON

Därför tar företagen hem jobben

Jobbflytten till utlandet har mattats av. Läs om varför det lönar sig att tillverka nappar i Sverige i stället för i Asien.

10 orsaker 
att ta hem 
produktionen

Krångel, kvalitetsproblem och ökade kostnader.Här är tio av de vanligaste skälen till att företag flyttar tillbaka.

210 varslas på SSAB i Borlänge

All tillverkning av galvaniserad plåt och färgbelagd plåt i Borlänge ska läggas ner, enligt SSAB:s pressmeddelande nu på eftermiddagen.

Stålkrisen

"Mycket bekymmersam utveckling"

IntervjuNu krävs en nationell samling kring stålet, säger IF Metalls förbundsorförande Anders Ferbe.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Super-Mario sätter fart på jobb och löner

ANALYSMed sedelpressen vill ECB få fart på investeringarna. Det ska ge jobb och ekonomisk tillväxt.

ABB:s "allergifabrik" flyttar

JobbflyttABB Composites i Öjebyn lägger ner och flyttar till Polen. 110 personer förlorar jobbet på en av de fabriker där isocyanter först upptäcktes i arbetsmiljön.

General Motors vd Mary Barra pratar om Chevrolets nya hybrid Volt.  Foto: TT

Bilmingel i väntan på framtiden

ANALYSBilindustrin minglar i Detroit. På ytan är det fest, men fordonsindustrin står inför en rad smärtsamma utmaningar.

Nedläggningen av Element Six

IF Metall: "Så var inte avtalet tänkt"

Det skulle bli svårare att säga upp personal och sedan hyra in. Nu sparkar Element Six alla och anlitar ett bemanningsföretag fram till nedläggningen i Robertsfors.  – Så var inte avtalet tänkt, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Ingrid Hanke är verkstadsklubbens ordförande på Element Six. "Får företaget verkligen bära sig åt på det här viset?, undrar hon. Foto: HARALD GATU

"Dags att testa företrädesrätten"

Element SixAlla som sägs upp vid Element Six i Robertsfors får samma avgångsvederlag, oavsett anställningstid.  Vissa av dem kan komma tillbaka som inhyrda nästa sommar. Klubben begär nu centrala förhandlingar.

"Den här luckan måste täppas till"

Element sixElement Six i Robertsfors sparkar hela personalen och låter ett bemanningsföretag köra fabriken fram till nedläggningen. Var och en av de 120 uppsagda får 100 000 kronor som plåster på såren.

314 jobb bort från Volvo i Umeå

VarselTurordningsförhandlingarna vid Volvo Lastvagnars Umeåfabrik är klara. Uppgörelsen innebär att 314 IF Metallare tvingas lämna företaget till sommaren.

Efter tolv månaders praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta blir det lättare att söka jobb, hoppas Charles Ntakije, Hassan Nuor och Barre Ahmed. ”Praktiken betydde mycket, inte minst för språket”, säger Niclas Bergström initiativ­tagare till projektet. Foto: ROBIN HALDERT

De fick chansen att testa ett jobb

Barre, Hassan och Charles tog chansen och skaffade sig praktik på Atlas Copco Secoroc i Fagersta

"En krockkudde inför lågkonjunkturer"

Volvo PowertrainEn krockkudde inför kommande lågkonjunktur. Så betecknas det nya arbetstidsavtalet på Volvo Powetrain Production i Köping och Skövde.  Men hur fungerar det? Dagens Arbete förklarar.

Ett tyskt vedträ i den svenska avtalsbrasan

AnalysNoll – eller 5,5 procent. Två vedträn som slängs in i den avtalsbrasa som ännu inte riktigt tänts.

Grafik: JOSEF MOLIN

Jorden runt på trehundra år

DA REDER UT TEXTILINDUSTRINJobben inom textilindustrin har alltid flyttat. Jakten på låga löner driver i dag jobben bort från Kina – till Bangladesh och till den nya uppstickaren Etiopien. Häng med på resan som börjar i Indien för trehundra år sedan.

Tyska kravet: 5,5 procent

Tyska metallfacket kräver 5,5 procent i lönehöjning nästa år. Plus kompetensutveckling och rätt till deltid för äldre arbetare.

Foto: TT

Sydafrikas LO utesluter metallfacket

Sydafrikanska LO kastar ut metallarbetarförbundet Numsa. Skälen är politiska. Numsa vägrar stödja ANC och tycker att fackföreningsrörelen går i regeringens ledband.

IF Metallare får pengar ur konkursboet

Saab PowertrainEtt femtiotal IF Metallare får nu sina fordringar på semester och arbetstidsförkortning utbetalda av Saab Powertrains konkursbo.

Lågprislandet

EBBA OLSSON WIKDAHL

"Att dra ner här var betydligt smidigare"

Lågprislandet SverigeLönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

85 procent skulle få full a-kassa med nytt förslag

En höjning av taket i a-kassan till 910 kronor gör att betydligt fler verkligen får 80 procent i ersättning. Idag är det bara 10 procent av de som är arbetslösa under de första hundra dagarna som har full a-kassa. Med höjt tak: 85 procent, enligt Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO.

Foto: Raúl Benavides

Zarko tar Hammarkullen till Bryssel

En maskinoperatör på SKF belönas för sitt internationella arbete. Zarko Djurovic tilldelas Marcellopriset.

Volvo går på tvärs med fasta jobb

DA ANALYS Är det någon bransch som gått i bräschen för inhyrning och visstidare så är det bilindustrin. Men när Volvo nyrekryterar för att slå produktionsrekord handlar det i första hand om fasta jobb. Flexibiliteten fixas med nya arbetstider, inte inhyrning.

Foto: ANDERS WIKLUND

Uppgång i skift ger 1 300 nya jobb

Volvo nyanställer 1 300 personer vid fabriken i Torslanda.  Tillverkningen av nya XC90 kräver ett extra skift.  - Det känns mycket bra, säger Glenn Bergström, Volvo verkstadsklubb.

Dödläget i Europa pressar industrin

DA ANALYSI går varslades 23 anställda på en verkstad i Östersund. Just på den arbetsplats där finanskrisen utlöste det första krisavtalet för snart sex år sedan. Den krisen plågar fortfarande industrin. Gårdagens varsel påminner om att Europa ännu inte hämtat sig från finanskraschen.

Ständigt beredd – utan betalt

Som bemanningsanställd kan du få sitta redo vid telefonen hela dagen, för att sedan ringas in på kvällen. Men hur tillgänglig behöver du egentligen vara?

Foto: TT Nyhetsbyrån

VW-facken upprepar kravet på lastbilsbolag

Volkswagens köp av ScaniaScaniafacket är för att Volkswagens lastbilstillverkning samlas i ett nytt bolag. – Ett sätt att stärka vårt inflytande, säger Johan Järvklo.

Oenighet om uppsägningar vid Northland

Northland240 anställda varav 154 IF Metallare sägs upp vid Northlands gruva i Pajala. Företaget och facket avslutade förhandlingarna i oenighet.

Janne Bylund, CA Östbergs Fläkt, Avesta. Foto: Prevent

"Jag tar reda på fakta"

ArbetsmiljöstipendiumJan Bylund, fläktmontör och huvudskyddsombud på CA Östbergs Fläkt i Avesta, är en av tre nominerade till Prevents arbetsmiljöstipendium på 30 000 kronor.

Industrin står och stampar

KonjunkturTrögt och avslaget. Ekonomin lyfter inte. Men ingen ny kris i sikte.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.