Industriarbetarnas tidning

”Vi har glömt bort det kollektiva”

12 februari, 2014

Skrivet av

Ett misslyckande och ett arv från tiden då ingen ifrågasatte vitsen med facket. Så förklarar fackförbunden GS och IF Metall att många inte ser någon anledning att gå med.– Det är vårt ansvar att förklara meningen med att organisera sig, säger Erik Georgii på GS.

Därför väljs facket bort

  • 31procent tycker det är för dyrt
  • 11 procent är missnöjda med facket
  • 10 procent är ointresserade
  • procent tror att de klarar sig bättre själva
  • 9 procent ser ingen nytta med facket

Källa: LO-rapporten ”Facklig anslutning 2012

Läs också om fackets utmaning att vara företräda på en osäker arbetsmarknad

Vart ska Rasmus ta vägen?

För dyrt, missnöje och ointresse. Det är de vanligaste svaren LO fått när de undersökt varför folk inte går med i facket. Totalt var femte person svarade också att de klarar sig bättre själva eller att de inte kan se nyttan med att vara med.

När anställda på Brand Factory i Farsta Strand räknade upp argument de fått för att de skulle gå med i facket nämnde de försäkringar och rabatt på bensin. Det räcker inte för att de ska betala medlemsavgift, tyckte de. Ett personligt besök från facket fick däremot flera stycken att skriva in sig som medlemmar.

Marie Nilsson, chef på IF Metalls organisations- och studieenhet, tror att facken delvis har gått i fällan att informera om medlemsförmåner, som är enklare att förklara, än att prata om den svenska arbetsmarknadsmodellen och hur kollektivavtal fungerar.

– Vi har pratat om vad vi erbjuder individen, men vi har glömt bort det kollektiva. Att vi gemensamt kan teckna avtal är den stora saken.

Att det är så svårt att hitta argument för att gå med i facket har också ett historiskt arv, tror Erik Georgii, andre vice ordförande och organisationsansvarig på fackförbundet GS.

– Förr gick alla med i facket. I dag kräver vi i större utsträckning argument för allting. Vi är vana att få säljande argument.

Så länge inga argument krävdes för att skriva in medlemmar i facket var det heller ingen som lärde sig varför de var med.

Trots att både GS och IF Metall har relativt hög organisationsgrad – drygt 80 respektive runt 78 procent – kan de inte luta sig tillbaka.

– Nej, vi kan inte nöja oss med det. Vi måste organisera så många som möjligt. Sjunker organisationsgraden måste vi ta ut en högre medlemsavgift och då lämnar fler förbundet. Vi måste ligga i framkant och se till att vi har en positiv spiral, säger Erik Georgii.

För IF Metalls del ser organisationsgraden väldigt olika ut i olika branscher. Vissa är väldigt väl organiserade, medan andra har en mindre andel medlemmar.

– Det finns ju någon slags gräns när arbetsgivarna ifrågasätter om vi kan företräda de anställda i avtalsförhandlingarna. Det här påverkar hela arbetsmarknaden, säger Marie Nilsson.

Båda förbunden har bestämt sig för att satsa på att få fler att gå med, men framför allt på att fler ska förstå vitsen med ett medlemskap. För GS handlar det bland annat om att ta kontakt med medlemmar som vill gå ur fack eller a-kassa samt att satsa extra på arbetsplatsbesök där få är medlemmar.

Högst organisationsgrad av alla fackförbund har Pappers med 98 procent. Förbundets förbundssekreterare Bengt Sjöholm menar att det beror på att facket är närvarande på alla arbetsplatser.

– Varje fabrik är en avdelning i facket. Alla våra medlemmar känner någon som är förtroendevald och alla vet vem som är deras ordförande. Alla som kommer nya får också en introduktion av facket.

Sju av tio är med i facket

År                         Arbetare               Tjänstemän         Samtliga
2005                     80                         79                         79
2006                     79                         77                         78
2007                     76                         75                         75
2008                     72                         72                         72
2009                     71                         72                         71
2010                     71                         73                         72
2011                     69                         73                         71
2012                     68                         73                         71

Källa: LO-rapporten ”Facklig anslutning 2012”

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.