Industriarbetarnas tidning

Oviss framtid i Östhammar

12 mars, 2014

Skrivet av

NedläggningStrax innan jul var det klart. Samhall lägger ner i Östhammar. Till sommaren ska plastproduktionen vara avslutad och 50 medarbetare ska jobba någon annanstans. Var, och med vad, är det ingen som vet. Ovissheten är jobbig för de anställda.

Från industriproduktion till tjänsteföretag

  • Samhall bildades 1980 då staten tog över det som kallas skyddat arbete från till exempel kommuner, landsting och länsarbetsnämnder.
  • Från början rörde det sig om industriproduktion, som drevs på 370 enheter.
  • I dag har Samhall cirka 50 egna enheter kvar.
  • På 80-talet hade Samhall runt 50 fabriker som producerade bara för Ikea. I dag finns två kvar.
  • Innan telekomkraschen 2001 hade Samhall 12 fabriker där de enbart tillverkade batterier till Ericsson. Vid kraschen försvann hela uppdraget.
  • Sedan början av 90-talet har Samhall successivt satsat på att bredda verksamheten mot tjänster.
  • 2013 jobbade 54 procent inom affärsområdet tjänster.

Torbjörn Spångberg är verktygsmakare på Samhalls enhet i Östhammar. I verkstaden tillverkar han mallar och verktyg som krävs för att kunna producera de plastfickor, mappar och andra produkter som kunderna beställer.

– Det är ett varierat arbete. Jag utgår från måtten i kundordern, räknar på tjocklek och storlek, får själv tänka ut hur jag ska göra för att ta fram verktyget.

I tio år har han jobbat i verkstaden och det känns trist att den snart ska lägga ner.

– Det är inget vidare. Det är väldigt illa. Får man något annat jobb? Risken är att jag måste åka långt. 

I dag bor Torbjörn på gångavstånd från jobbet i Östhammar.

Strax innan jul kom beskedet att Samhall ska avveckla plastproduktionen i Östhammar till sommaren. Ingen kommer att förlora jobbet, men med några få undantag måste de cirka 50 anställda flytta till jobb på andra ställen. Var, och med vad, de ska arbeta vet ingen än.

Det är den vanligaste frågan som Karin Eng, gruppledare på enheten i Östhammar, får från de anställda.

– De undrar vad de ska arbeta med sen. De flesta vill vara kvar, men många är också intresserade av att komma ut och prova att arbeta på andra arbetsplatser. Men det finns en oro. Ska man behöva pendla till Uppsala, eller kommer det finnas jobb här? Eftersom vi inte kan ge något svar än så är det ovissheten som är värst just nu.

Den här dagen har de en stor order med plastfickor och Eeva Rantala kör bandometern för att det ska gå undan. Den går som en dans i dag, berättar hon. Nedläggningen känns trist, men hon är inte särskilt orolig för sin egen del.

– Det löser sig. Det blir nog något jag kan pyssla med. Jag har bara 1,5 år kvar till pension.

Samhalls distriktschef Laila Johnsson berättar att de har tillsatt en projektgrupp för att hitta nya arbetstillfällen som passar för var och en. Den som är anställd på Samhall blir inte uppsagd, men de måste räkna med att pendla och byta arbetsuppgifter. Det kan handla om att arbeta med tjänster eller i en så kallad bemannad lösning, där de anställda jobbar direkt ute hos kundföretaget. 

Fackförbundet på GS ser risker med att Samhalls egna enheter lägger ned samtidigt som de växer inom områden som städ och äldrevård. Det blir svårare för personer med svåra funktionshinder att jobba inom Samhall, befarar GS (läs mer om det här).

Om de anställda i Östhammar är oroade över sin framtid håller de det för sig själva den här dagen. Men ovissheten är jobbig, det säger de flesta. Att inte veta hur långt de ska behöva pendla till exempel. När en annan enhet i Uppsala lade ner för ett tag sedan fick en del av den personalen pendla hit till Östhammar. Någon stiger upp klockan tre på morgonen för att vara på jobbet i tid. Så vill ingen ha det. Flera säger också att de är rädda att de ska behöva jobba inom städ, eftersom det är där det verkar finnas jobb.

Krister Lövström jobbar vid spolmaskinen i dag, men kör även truck, jobbar i plastproduktionen och lagar maskiner. ”Jag får ta det som det kommer. Det är nog många andra som kan få det svårare än jag. Jag har jobbat med många olika saker tidigare, men har en handled som är trasig. Man får inte gräva ner sig och tänka på det här. Det löser sig.”

Jobbet på Samhall passar Mohammad Farazi perfekt. ”Det är lite lättare och funkar bra med min dåliga syn. Jag hoppas att jag kan få jobba med montering eller packning. Det fungerar absolut inte med städ eller hygien, om jag inte ska krypa på golvet och känna efter om det är smuts kvar ha, ha! Tyvärr utvecklar Samhall bara städ och fastighet. Alla här är oroliga över vad som ska hända. Det blir svårare för funktionshindrade. Men man får aldrig ge upp! Man får prova på alla typer av jobb. Då kan man utvecklas.”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.