Industriarbetarnas tidning

Scaniakommitté avråder från VW-bud

18 mars, 2014

Skrivet av

Scanias oberoende kommitté säger nej till Volkswagens bud på Scanias aktier. Budet återspeglar inte företagets långsiktiga fundamentala värde, anser kommittén och rekommenderar aktieägarna att behålla sina aktier.

VW:s bud

  • Den 21 februari gick Volkswagengruppen ut med ett erbjudande till Scanias övriga aktieägare. De erbjuder 200 kronor per aktie.
  • Enligt Volkswagen rör det sig om närmare 300 000 aktier som de är beredda att betala 59,8 miljarder kronor för.
  • Affären genomförs bara om Volkswagen därmed blir ägare till 90 procent av Scanias aktier.
  • Scania äger i dagsläget runt 63 procent av aktierna i Scania, men har 89 procent av rösterna eftersom de framför allt äger A-aktier som ger fler röster än B-aktier.
  • Erbjudandet gäller mellan 17 mars och 24 april.
  • Volkswagen köpte 18,7 procent av aktierna i Scania år 2000 och har sedan dess ökat sitt innehav.

Två dagar efter Volkswagens bud på Scanias aktier tillsattes en oberoende kommitté inom Scania, med uppdraget att utvärdera erbjudandet och återkomma med en uppfattning. Volkswagen erbjöd den 21 februari 200 kronor för varje aktie som de inte redan kontrollerar.

Kommittén, som består av styrelseledamöterna Åsa Thunman, Peter Wallenberg Jr, Peter Abele, Johan Järvklo och Håkan Thurfjell skriver i sitt utlåtande att budet från Volkswagen inte återspeglar Scanias långsiktiga fundamentala värde. De rekommenderar därför aktieägarna att avvisa budet.

Johan Järvklo och Håkan Thurfjell är IF Metalls respektive Unionens representanter i styrelsen.

Peter Abele delar i det mesta kommitténs uppfattning, men skriver i ett uttalande att erbjudandet är tillräckligt eller till och med lönsamt för investerare med en kortsiktig investeringshorisont, skriver Svenska Dagbladet.

Volkswagen delar inte Scaniakommitténs syn. Erbjudandet om 200 kronor per aktie är en möjlighet för Scanias aktieägare att få ut det maximala värdet av sin investering, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Volkswagen tror fortfarande på att det ska bli en affär, det vill säga att erbjudandet ska förmå tillräckligt många att sälja för att Volkswagen ska äga 90 procent av aktierna och därmed ha möjlighet att tvångsinlösa resten av aktierna och sedan avnotera Scania från börsen.

I pressmeddelandet skriver de också att de inte tänker sig några strukturella förändringar avseende Scania. Företagets huvudkontor och utvecklingscenter ska förbli där de är i dag. Enligt pressmeddelandet välkomnar de också den pågående dialogen på facklig nivå för att nå överenskommelser om att säkra arbetstagarnas intressen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.