Industriarbetarnas tidning

Tidningsaffär hotar tryckeri

23 april, 2014

Skrivet av

Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad ska gå samman. Affären innebär att ett av tryckerierna kommer att försvinna, skriver Medievärlden.

Under onsdagen informerades personalen på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan om den planerade sammanslagningen av de två tidningsbolagen. Det är Sydsvenskan som köper Helsingborgs Dagblad, som också ger ut Landskronaposten, Nordvästra Skånes tidningar och gratistidningen Hallå.

Tillsammans har de två bolagen runt 600 anställda. Sydsvenskan trycks av Bold Printing i Malmö, som liksom tidningen ägs av Bonnier. Helsingborgs Dagblad trycks på eget tryckeri i Helsingborg.

Ingen tidning ska läggas ner, men det finns samordningsvinster att göra både vad gäller administration, tryck, ledning och redaktion. Hur många personer det handlar om är för tidigt att säga, skriver Sydsvenskan på nätet.

Ett av tryckerierna kommer dock att läggas ned, säger Sydsvenskans vd Lars Dahmén till Medievärlden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.