Industriarbetarnas tidning

”Frågan om arbetsmiljö är viktig förstås”

20 maj, 2014

Skrivet av Marie Edholm och Kajsa Nilsson

EU-valetDen 25 maj är det val till EU-parlamentet. Vi åkte till några arbetsplatser för att höra hur tankarna gick inför valdagen.

Några siffror inför EU-valet

  • 22–25 maj är det val till EU-parlamentet runt om i Europa.
  • 400 miljoner EU-medborgare i 28 länder röstar.
  • 751 ledamöter i EU-parlamentet väljs. 20 av dem kommer från Sverige, som röstar den 25 maj.

Rickard Hill, 32 år, styrtekniker, Stora Enso Kvarnsveden.
– Ja. Alla val är viktiga, därför ser jag det som en självklarhet att rösta i EU-valet. Framför allt vill jag se till att mina barns framtid blir så bra som möjligt. En viktig fråga i EU-valet tycker jag är ekonomin, hur vi ska få det att fungera när medlemsländerna har så vitt skilda ekonomier.

Ann-Margerete Wahlström, 48 år, försteoperatör, Stora Enso Kvarnsveden.
– Nej. Jag vill inte att vi ska vara med i EU och därför tänker jag inte heller rösta, jag har ingen lust att engagera mig över huvud taget. EU känns så långt bort. Riksdagsvalet, däremot, tycker jag är viktigt, de frågorna är man mer insyltad i.

Per Karlsson, 55 år, TMP-operatör, Stora Enso Kvarnsveden.
– Ja. Jag ska rösta för att det är i EU de bestämmer mest och det är där man har möjlighet påverka. Den viktigaste frågan tycker jag är energin. Vi måste få en okej energiförsörjning som inte kommer från vindkraft. Politikerna måste inse att vindkraftverken faktiskt påverkar miljön.

Mikko Seppänen, 32 år, skiftgående elektriker Stora Enso Kvarnsveden.
– Nej. Jag har ingen koll på det där. Det kanske är viktigt, men jag har inte haft intresse att sätta mig in i frågorna. Riksdagsvalet är jag inte heller så värst intresserad av, men det kanske man blir senare när valet närmar sig.

Lars Forsgren, 49 år, pappersarbetare, Stora Enso Kvarnsveden
– Ja. Eftersom jag är jägare och har hundar känns det viktigt. EU kan bestämma mycket som påverkar jakten, till exempel hur rovjursförvaltningen ska se ut. Jag tycker att vi ska få bestämma själva hur vi ska förvalta vilt i Sverige.

Tommy Friman på sågverket Hjortkvarn Timber.
– Jag tänker rösta. En viktig fråga är jakten. Det är en typisk fråga som är bättre om den sköts lokalt i Sverige.

Lennie Jakowlev på sågverket Hjortkvarn Timber.
– Jag har inte funderat så mycket, men jag ska nog rösta. Arbetsbristen är en viktig fråga. Det är svårt att veta vad de olika partierna vill, men man måste väl lägga lite tid själv också på att sätta sig in i det.

Dan Vallin på sågverket Hjortkvarn Timber.
– Jag hade inte tänkt rösta, men jag får väl fundera lite på det. Jag är inte så insatt. Men frågan om arbetsmiljö är viktig förstås. Förslaget om att små företag ska slippa vissa arbetsmiljöregler är inte bra.

Mikael Andersson på tryckeriet Bording i Pålsboda.
– Jag ska rösta. De flesta tror att de inte kan påverka EU, men det är viktigt att vi får dit de som för vår talan. Förslaget om att små företag ska slippa vissa arbetsmiljöregler är tokigt. Företag under 250 anställda – det är ju nästan varenda företag i hela Sverige!

 

Roger Östlund på tryckeriet Bording i Pålsboda.
– Nej, jag har inte tänkt så mycket på det. Kan nog inte ens svara på varför jag inte ska rösta. Visst borde man, men jag är så dåligt påläst. Det räcker med det vanliga valet.

Annika Axelsson på möbelfabriken Wigells i Malmbäck.
– Jag tänker rösta, för det tycker jag att man ska göra. Problemet är att det inte finns någon jag tror på egentligen. Jag vill ha lite av alla. Jag vill rösta på något som är för vårt bästa. Foto: Rebecka Uhlin

Se hur partiet ställer sig i frågor som rör arbetslivet (PDF)

 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.