Industriarbetarnas tidning

Pappers vill begränsa vinster i välfärden

23 maj, 2014

Skrivet av

Pappers vill inte stoppa men väl begränsa vinsterna i välfärden. I ett uttalande gör förbundet klart att det nu får vara nog med slöseriet med våra välfärdspengar.

Begränsa eller stoppa. Det var de två ord som vållade mest diskussion på Pappers förbundsårsmöte.

Vad som avhandlades var vinsterna i välfärden.

Mötet på Runö norr om Stockholm, skulle sista dagen anta ett uttalande rörande välfärden. Men de församlade ordförandena från hela landet hade lite olika syn på språkbruket.

I det förslag som presenterades de församlade krävdes stopp för slöseriet med välfärdspengarna, att man ska begränsa vinsterna för de företag som huserar inom bland annat vård, skola och omsorg.

Men också att man skulle ställa sig LO:s paket med förslag på hur den ”vårdslösa hanteringen av välfärdspengarna kan stoppas”.

Nu ville flera av de församlade inte bara ha en begränsning av vinsterna utan ett totalstopp.

Martin Nyman från avd 15 Iggesund, var en av dem som ville stoppa välfärdsläckaget. Thomas Nilsson från avd 111 Grycksbo undrade vad vinsten skulle begränsas till och krävde att Pappers helt skulle sätta ner foten i frågan, med ett krav på stopp för vinster.

Tomas Sandberg avd 52 Örebro kunde väl se att ordet begränsa är en strategi för att inte stöta bort väljare, men ville ändå ha den starkare skrivningen ”stoppa”.

Per Gustafsson avd 48 Bäckhammar tyckte att man skulle vara hederlig i debatten och inte kräva sånt som inte går att uppfylla.

– Det vi kan göra är att begränsa vinsterna, menade han.

Dennis Bäckman avd 86 Figeholm menar att medlemmarna till hundra procent vill ha ett stopp för vinster och ansåg att – för att förbundet internt ska hålla ihop i den här frågan – så krävs ett stoppkrav.

Flera av dem i talarstolen såg IF Metall och deras stopp för vinster i välfärden, som antogs på den nyligen avslutade kongressen, som en förebild.

Förbundets ordförande Jan-Henrik Sandberg, menade att det inte var någon slump att förbundet landat på det lilla ordet ”begränsa”.

– LO talar också om en begränsning. 

Han konstaterade att Pappers inte alla gånger brukar rätta sig efter vad andra förbund tycker och påpekade vidare att det kan bli känsliga gränsdragningsfrågor vid ett totalstopp.

Förbundets ekonnom Christer Larsson pekade på den omöjliga ekvationen att 70-80 procent är emot vinster i vård och skola samtidigt som lika många är för valfrihet.

– Det är en billig politisk poäng att säga nej. Vill man vara mer nyanserad, handlar det om att begränsa vinsterna, inte att stoppa dem.

Nu blev det som förbundets ordförande ville, men först efter omröstning som alltså stopp-anhängarna förlorade.

 

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.