Industriarbetarnas tidning

Arbetslösa har flera tusen mindre i månaden

23 juni, 2014

Skrivet av

A-kassanKöpkraften för arbetslösa har minskat med flera tusen kronor, eftersom a-kassans nivå inte har höjts sedan 2001. Det skriver TCO i en rapport.

För en ensamstående handlar det om 3 700 kronor mindre att röra sig med, när a-kassan räknats om till 2014 års prisnivå, för en ensamstående med två barn är minskningen 2 400 kronor. I båda exemplen hamnar hushållen under konsumentverkets norm för nödvändiga utgifter.

– Taket i a-kassan måste höjas så fort som möjligt. Våra siffror visar att arbetslösa inte klarar vardagen, om man inte har anhöriga som kan hjälpa till. Det har aldrig varit meningen att de som förlorar sitt jobb också ska förlora försörjningsförmågan, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

 

Läs hela rapporten här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen