Industriarbetarnas tidning

Osäkerhet om inflation riskerar stöka till löneförhandlingar

11 juni, 2014

Skrivet av

Det sjunkande förtroendet för att riksbanken ska nå inflationsmålet på 2 procent försvårar lönebildningen, skriver Industrins ekonomiska råd en rapport.– Det som varit en oerhört viktig styråra för oss är inte det längre. Vad ska vi då använda oss av när vi ska besluta om löneutrymmet, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Industrins ekonomiska råd

  • En rådgivande grupp bestående av fyra oberoende ekonomer.
  • Ska lämna utlåtanden och rekommendationer i ekonomiska frågor på uppdrag av Industrirådet (arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn).

Består för närvarande av:

  • Henry Ohlsson, professor i nationalekonomi, Uppsala universitet
  • Cecilia Hermansson, senior ekonom Swedbank samt forskare vid KTH
  • Juhana Vartiainen, överdirektör vid Statens ekonomiska forskningscentral, Finland
  • Mauro Gozzo, chefekonom Business Sweden

Industrins ekonomiska råd valde att särskilt lyfta en fråga när de presenterade sin rapport om den svenska industrins konkurrenskraft samt växelkurs och penningpolitik. Enligt rådet har Riksbanken fokuserat allt för ensidigt på den finansiella stabiliteten och hushållens skuldsättning när de har fattat beslut om räntan. Det har bidragit till att inflationen i Sverige under lång tid har legat under det långsiktiga målet på 2 procent. Just nu ligger inflationen på 0 procent.

Följden är att förväntningarna på inflationen sjunker. På kort sikt är det normalt att förväntningarna varierar, menar Cecilia Hermansson, ledamot i industrins ekonomiska råd.

– Nu ser vi att inflationsförväntningarna på fem års sikt sjunker och ligger på 1,8 procent. Det leder till att en osäkerhet sprider sig och det försvårar lönebildningen.

– En viktig förklaring till varför det har gått så bra i Sverige är att parterna inom industriavtalet har haft inflationsmålet som ett ankare när de har förhandlat om löner, säger Cecilia Hermansson.

Juhana Vartiainen, ledamot i rådet, tillägger att han uppfattar att inflationsmålet har varit en grundbult när arbetsmarknadens parter har förhandlat om löneutrymmet.

– Ett trovärdigt inflationsmål gör att facken vet på vilken nivå deras medlemmar får ökad köpkraft och att arbetsgivarna kan beräkna arbetskraftkostnaden.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe delar rådets kritik mot Riksbanken. Han bekräftar att förtroende för att inflationsmålet ska nås har sjunkit och att det får konsekvenser.

– Vi hade diskussioner med motparterna redan under senaste avtalsrörelsen, men enades ändå om att vi måste utgå från att inflationsmålet gäller, säger Anders Ferbe till Dagens Arbete.

– Att vi inte kan lite på det innebär att det som har varit en oerhört viktig styråra för oss inte längre är det. Vad ska vi då använda oss av när vi ska besluta om löneutrymmet?

Om parterna inte längre litar på att inflationen på lång sikt ligger på två procent leder det till att man får svårare att enas om en gemensam världsbild. Det försvårar förhandlingarna och ökar risken för konflikt. Förutsättningarna försämras för att träffa långa avtal, något som är viktigt för arbetsgivarna som vill ha stabilitet och långsiktighet. Samtidigt riskerar parterna att enas om löner på fel nivå.

– Hamnar vi för högt prisar vi ut svensk industri och arbetslösheten kommer att stiga. Hamnar vi för lågt kommer företag på marginalen att klara sig, men det leder också till att vi riskerar en stökigare lönerörelse med lokala förhandlingar och ökad löneglidning, säger Anders Ferbe.

Det i sin tur leder till att andra förbund utanför industriavtalet måste förhålla sig till industrins löneglidning, vilket enligt Anders Ferbe riskerar hela meningen med industriavtalet – att utgöra en norm för löneökningarna på svensk arbetsmarknad och därmed leda till stabilitet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.