
Nya läsvanor sänker branschen
16 januari, 2015
AnalysVarannan svensk har tillgång till en surfplatta, och sju av tio äger en smart mobiltelefon. När nyheter är både gratis och bärbara vill allt färre betala för en tryckt tidning. På bara tre år har var femte tidningstryckare försvunnit.
Ännu ett tidningstryckeri går i graven. Den här gången är det tryckerikoncernen V-Tabs enhet i Backa i Göteborg. I morse fick 130 anställda veta att de har jobbet kvar i drygt ett år till, sen är det slut.
Vd Peder Schumacher pratar om att minskade tidningsupplagor och prispress från kunderna gör att de måste dra ner. Många anställda inom V-Tab har levt med en oro över att just deras enhet ska lägga ner. Senast slutade pressarna att snurra på tryckerierna i Norrtälje och Halmstad. Senare i år ska tryckeriet i Örebro stänga.
Krisen för tidningstryckerierna har sin tvilling i tidningsbranschen. Upplagorna sjunker och annonsintäkterna med dem. Tidningarna har svårt att hitta annonsintäkter på nätet i samma takt som de sjunker för de tryckta upplagorna. Gratistidningar som Stockholm City och Metros utgåvor i Malmö och Göteborg har lagt ner, lokalredaktioner har stängts och hundratals journalister har sagts upp på bara några år. Tidningarna måste sänka sina kostnader och pressar sina tryckerier.
Diskussionen om de traditionella mediernas framtid har pågått ända sedan tidigt 90-tal då internet började användas av privatpersoner. Skulle papperstidningar, radio och tv överleva?
I rapporten Svenskarna och Internet som ges ut av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) går det att hitta massor av information om hur vi använder internet. Först via datorn, men på senare år också via smarta telefoner och surfplattor och den utvecklingen har gått snabbt.
De första surfplattorna kom 2010. Året därpå hade fem procent av svenskarna tillgång till en surfplatta. Sen har det gått undan. 2014 hade 53 procent av befolkningen tillgång till en surfplatta. Drygt 70 procent av oss har en smart mobiltelefon.
Vi läser fortfarande i huvudsak dagstidningar på papper. Det sker dock en långsam, men väldigt tydlig förändring. Vi läser dagstidningar i nästan samma utsträckning som för 20 år sedan, men en större del av läsningen sker på nätet.
Särskilt snabbt har det gått för kvällstidningarna. Dem läser vi oftare på nätet än på papper och det märks i det stora raset i upplagorna för de tryckta kvällstidningarna. På tio år har antalet tryckta kvällstidningar nästan halverats. För dagstidningarna går det långsammare – var femte tryckt tidning har försvunnit på tio år.
I dag finns ett 20-tal tidningstryckerier kvar i Sverige. Fackförbundet GS har drygt 1 500 medlemmar i den branschen. För bara tre år sedan var de nästan 2 000. Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen har pressat hela den grafiska branschen hårt sedan 90-talet, tidningstryckerierna är inget undantag.
Läs mer:
Tidningskrisen slår hårt mot tryckerierna
Läs mer: