Industriarbetarnas tidning

Tidningskrisen slår hårt mot tryckerierna

21 oktober, 2013

Skrivet av Agneta Persson

ReportageUpplagorna sjunker och papperstidningarna genomgår sin värsta kris i modern tid. Vi besökte V-Tab på Hisingen, som måste göra sig av med folk. Anders Mattsson är en av dem som riskerar att förlora jobbet.

Det är mitt på dagen och på V-Tabs tryckeri på Hisingen surrar tryckpressarna lugnt. Än är det några timmar kvar innan tidningar som Svenska Dagbladet, Bohusläningen, Kungsbacka-Posten och Göteborgs-Posten ska tryckas.

Glenn Gyllenhammar, ordförande för GS-klubben på V-Tab, har tagit en paus från förhandlingsbordet efter några dagars inledande diskussion med arbetsgivaren om vilka och hur många som ska sägas upp. För när tryckeriets trognaste kund, Göteborgs-Posten, stadigt fortsätter att tappa i upplaga, måste V-Tab minska på personalen. Ett varsel på 35 personer har lagts och planen är att det nya, bantade, schemat ska tas i bruk efter nyår.

– Så här stort varsel var det längesen vi hade, säger Glenn Gyllenhammar. Vår koncern har rullat på bra, vi har köpt upp nya företag och anställt folk, men sedan tidningsraset satte i gång har det börjat hacka för oss också.

För produktionsteknikern Anders Mattsson är det här tredje eller fjärde gången han ligger i farozonen. Sedan han anställdes 1996 har han varit med om ett antal nedskärningar, men aldrig en så stor och definitiv som denna. Nu räknar han kallt med att inte få behålla jobbet. Med sina 36 år hör han till de yngsta, och 17 anställningsår är inte mycket när det kommer till Las-listan.

– Jag är i varje fall inte för gammal för att hitta nåt annat. Och jag kan tänka mig i stort sett vad som helst. Jag har en dröm om att bli snickare, kanske är det här ett ypperligt tillfälle. Det kommer att ordna sig.

När Anders Mattsson började på V-Tab fanns det inte på kartan att det skulle kunna gå som det går för papperstidningarna, säger han.

– Då tryckte vi förutom morgontidningarna även GT, Expressen, förortstidningarna och riktade bilagor. Men sen försvann Expressen. Och efter det försvann GT.

V-Tab delar sitt öde med andra grafiska industrier i Sverige. Under 2000-talet har efterfrågan på papper minskat med 30 procent inom den grafiska industrin, och mellan 2004 och 2010 minskade antalet anställda på företagen som är anslutna till Grafiska Företagens Förbund, GFF, med 21 procent.

– Om man bara ser till efterfrågan borde minskningen av personal faktiskt ha varit större, säger Martin Elofsson, som är affärsutvecklande projektledare på GFF. En del av förklaringen ligger i att man omskolar folk, hittar nya tjänster och att en del söker sig till civiltryckerier och jobbar med liknande produktion där.

Den tryckta dagstidningens minskade popularitet får uppenbara effekter på tryckeribranschen, säger han.

– Fortsätter efterfrågan på papperstidningen att minska i samma takt som hittills så kommer den att vara helt borta mot slutet av 2020-talet. Men vi hoppas naturligtvis på att den lever kvar längre än så.

Undersökningar från Dagspresskollegiet, som regelbundet undersöker svenskarnas läsvanor, visar idel nedåtgående kurvor för den tryckta dagstidningen. Till exempel minskade den sammanlagda betalda papperstidningsupplagan med 4,6 procent bara mellan 2011 och 2012, samtidigt som nyhetsläsandet ökade i digitala medier.

– Det värsta är att alla tror att pengarna ligger i det digitala, men det är fortfarande printdelen som betalar tidningarna, säger Glenn Gyllenhammar på V-Tabs GS-klubb.

– Jag tror att hela tidningsbranschen har tappat fokus. Papperstidningen kommer alltid att finnas – frågan är bara i hur stor upplaga.

Anders Mattsson, som räknar med att mista sitt jobb till nyår, vill gärna tro att Glenn Gyllenhammar har rätt.

– Jag hoppas  att det blir inne att läsa tidningar igen. Men det är en fråga om pris. För jag kan inte tänka mig att ”generation gratis” kommer att betala för en papperstidning.

Enkät: Har dina tidningsvanor ändrats?

Vad tror du om papperstidningens framtid?

Jan Palm, tryckare:

– Nej, jag läser GP varje dag, jag prenumererar på den. Det får man göra när man jobbar här vettu, stödja dem.

– Jag tror att papperstidningen överlever så länge man inte hittar ett sätt att ta betalt för det digitala. För kommer man att tjäna mer på det digitala tror jag att det blir ett större hot mot papperstidningen, som i så fall inte kommer att satsas på.

Michael Thorstensson, processoperatör:

– Jag hade GP hemma förr, men när vi behövde rationalisera bland räkningarna hoppade jag av den. Vi har många tidningar här på jobbet som jag läser.

– Jag tror att papperstidningen kommer att försvinna, dagens ungdomar hittar all information på nätet. När de kommer upp i vår ålder kommer tidningsupplagan att vara minimal.

Läs också:

’’Vi fortsätter läsa på papper – men inte dagligen’’

Intervju med Ingela Wadbring, professor 
i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning 
mot medieutveckling på Mittuniversitetet.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?