Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Rädda liv kan inte vara olagligt

17 februari, 2015

Skrivet av

Brandsäkerheten i svenska gruvor har stora brister. Hög tid att ändra regelverket.

hellefri-webbDet började brinna i LKAB:s Kirunagruva veckan efter midsommar 2014. Fyra gruvarbetare blev kvar nere under jord där gruvgångarna fylldes med rök. Vår reporter Marcus Derland har intervjuat en av dem, Bengt Almquist. Han ger oss en dramatisk berättelse om kampen på liv och död nere i gruvan. Som tur var slutade det med att alla arbetare kom upp med livet i behåll.

Denna gång gick det bra men Dagens Arbete kan avslöja att det finns stora brister i brandsäkerheten i svenska gruvor. Ett exempel är reglerna för räddningskammare. I Sverige anses det räcka med att räddningskammare ska kunna ha andningsbar luft i fyra timmar. Forskare hävdar att det är på tok för lite. I Kanada anser man att det krävs luft för 8 timmar och i Australien 36 timmar.

Ett annat stort problem är att Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rökdykning inte är utformade för gruvindustri utan för bränder i hus och lägenheter. Rökdykning hör till de absolut farligaste jobben och därför behövs hårda regler. Bestämmelsen att rökdykare hela tiden måste rulla ut slang med vatten där de går fram är dock inte alls anpassad för bränder i bergstunnlar.

När brandmän och rökdykare hittills räddat liv på gruvarbetare har de tvingats bryta mot reglerna. Det är absurt. Dagens Arbete har talat med landets ledande experter på bränder under jord och de är eniga om att regelverket måste ändras.

Från Arbetsmiljöverkets sida vill man snarare förbjuda rökdykning helt och hållet.

– Man ska inte offra livet för att rädda liv, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.

Det låter sig sägas men i praktiken innebär det en olustig gradering av värdet på olika människors liv. Självklart ska ingen behöva dö på sitt jobb. Men vissa yrken är farligare än andra. Säkerhetsvakter ska kunna offra sig för andra. Soldater är beredda att dö i strid. Den som vårdar människor med ebola riskerar sitt eget liv. Utrikeskorren som rapporterar från kriget vet att jobbet stundtals är livsfarligt. Ändå måste det göras.

Räddningsarbete medför alltid risker. De som trots föreskrifterna räddar liv i gruvor och tunnlar ska betraktas som hjältar och inte lagbrytare.

Ändra reglerna och förbättra brandskyddet i gruvor och tunnelbana.

Vad tycker du? Diskutera ledare här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.