Asbestdöden är en skandal
16 juni, 2015
Skrivet av Helle Klein
Ledare. Asbest dödar fortfarande men kunskapen har fallit i glömska. Nu måste frågan tas på allvar.

Till min barndoms 1970-tal hör samhällsdebatten om radon och asbest. I Skåne där jag växte upp var just asbest en het fråga när forskarna kom på att materialet spred lungcancer och eternitfabriken i Lomma tvingades stänga 1977.
Det som från början var ett hyllat isoleringsmaterial visade sig vara livsfarligt för dem som arbetade med det. Fackföreningar krävde och fick igenom ett totalförbud mot asbest. Därefter avtog larmen och frågan föll i glömska.
Men asbest dödar fortfarande och enligt läkarexpertis har kurvan för antalet asbestrelaterade dödsfall ökat på senare år.Nu rivs de skolor, hus och industribyggnader som byggdes på 60- och 70-talen med asbest som isolering. Och tyvärr görs det ofta av entreprenörer som struntar i arbetsmiljöregler. Läs mer om det i det förfärande reportaget från Karlskronavarvet.
Dagens Arbete kan dessutom avslöja att asbest finns i gruvorna, exempelvis i Dannemoragruvan som kungen invigde för några år sedan. Boende i Dannemora
och gruvarbetare som DA varit i kontakt med har inte känt till att det finns asbest i berggrunden och att dammet som yr därmed innehåller de livsfarliga fibrerna.
Obegripligt nog gör arbetsmiljöverkets föreskrift om asbest undantag för gruvverksamhet.
Om det ska rivas ut asbest i hus eller industrilokaler så krävs särskilt tillstånd, utbildade sanerare och alla måste bära andningsmasker och heltäckande skyddskläder. För gruvarbetare finns inga sådana arbetsmiljörestriktioner.
– Det är dags att gruvarbetare skyddas på samma sätt som sanerare, säger
Gunnar Hillerdal, en av Sveriges främsta läkare på asbestrelaterade sjukdomar. Asbestfrågan riskerar att bli lika stor i dag som för trettio år sedan om inte företag och fackförbund tar den på allvar igen.
Byggnadsarbetare, industriarbetare och gruvarbetare riskerar sina liv.
Men också allmänheten drabbas. Dagens Arbete skriver om den sorgliga berättelsen om den unga sjuksköterskan Helena Peltola som utan att någonsin ha arbetat med asbest fick den förfärliga diagnosen mesoteliom förra året vid midsommar.
Hennes husläkare hade ingen koll på asbestskador utan felbedömde hennes tillstånd vid upprepade tillfällen. Nu måste läkare och sjukvårdspersonal återigen ta asbestrelaterade lungsjukdomar på allvar.
Peltola ville få ut sin berättelse för att andra inte ska drabbas. Hon blev 37 år.
Asbestdöden är en humanitär skandal. Den här gången borde inte samma misstag göras som gjordes för 30 år sedan. Företag, fack och Arbetsmiljöverket får inte blunda för asbest på 2000-talet.