Industriarbetarnas tidning

Värmlands­projekt mot industrinedläggning

18 september, 2015

Skrivet av

Thomas Rhen IF Metall Värmland. Foto:Harald Gatu
Thomas Rhen IF Metall Värmland. Foto:Harald Gatu

Löntagarägande kan rädda nedläggningshotade företag. Det är dags för fackföreningsrörelsen att lyfta frågan om ekonomisk demokrati för medlemmarnas skull, säger Thomas Rhen, ombudsman på IF Metall Värmland.

Tillsammans med Unionen, Sparbanksstiftelsen Alfa, Karlstad universitet och Värmlandskooperativen anordnade IF Metalls Värmlandsavdelning nyligen ett heldagsseminarium med rubriken ”Demokratiska företag och ekonomisk demokrati – är det möjligt?”

– Vi har 12 000 medlemmar i avdelningen och var tionde är arbetslös. Företag lägger ner, myndigheter flyttar, statliga jobb försvinner, befolkningen minskar, landsbygden avfolkas och livskraftiga småföretag tas inte över när äldre ägare går i pension. Vi måste göra något.

Det finns hopp, anser Thomas Rehn. En del av hoppet finns i EU:s strukturfonder. De pengarna ska gå till åtgärder som förbättrar arbetsmarknaden och ökar tillväxten.  Bara för Sverige finns strukturfonder med 70 miljarder kronor att använda fram till 2020.

– Då måste fackföreningsrörelsen förstå att man måste göra bra saker för medlemmarna­­­­ med de pengarna. Vi måste bli proffs på att använda EU-medlen till det som är bra för jobben och utvecklingen på landsbygden.

– Dessutom har vi i ett IF Metall ett kongressbeslut på att arbeta med just lokal och regional utveckling.

Tillsammans med Värmlandskooperativen har IF Metall Värmland arbetat fram en förstudie över hur löntagarägda företag fungerar i andra länder. Thomas Rhen är särskilt imponerad av vad han har sett i spanska Mondragón, världens största arbetarkooperativ med 85 000 medlemmar.

– De började under ytterst svåra förhållanden och har med tiden växt fram till en stark företagsgrupp med egna universitet, egen bank, egna utvecklingscentra och stor, livskraftig tillverkningsindustri. Kan de så kan vi.

Nu vill han se pilotprojekt i norra Värmland. Det kan bli verklighet genom att IF Metall samarbetar med universitetet, Unionen och Sparbanken i ett projekt som kallas Together. Tanken är att få loss pengar från EU:s strukturfonder för att bland annat stötta löntagare som vill ta över företag.

– Vi är inte emot vanliga aktiebolag eller stora koncerner. Vi ser arbetarkooperativ snarare som ett komplement till andra företagsformer.

Det komplement behövs inte minst när det saknas ägare till livskraftiga företag.

– Vi måste skapa strukturer som gör det möjligt att anställda får hjälp att ta över företag där ägaren går i pension och inte hittar någon ny ägare. De anställda måste kunna få hjälp med olika praktiska saker i samband med övertagandet. I dag saknas de möjligheterna.

Tillsammans med Runöskolan har IF Metall startat en utbildning i hur man kan använda EU:s strukturfonder.

–Samtidigt måste vi stärka banden mellan fackföreningsrörelsen och kommunerna, företagarna, universitet och framför allt bankerna. Alla dessa aktörer måste samverka.

Och, tillägger Thomas Rhen:

–Vi måste göra som som i Mondragón. Utbilda oss i solidaritet. Det är grunden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen