”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

Sörmlands Grafiska i konkurs

Efter momsdomen i Högsta domstolen har Sörmlands Grafiska begärts i konkurs.
– Det är en konsekvens av den tidigare ledningens agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Några dagar före jul kom domen i det tryckerimomsmål som lyfts till Högsta Domstolen. Domen är tydlig med att tryckeriet i fråga är skyldigt att betala momsen – som de fått tillbaka från Skatteverket – vidare till sina kunder.

Sörmlands Grafiska i Katrineholm hör till de tryckerier som har fått mest moms tillbaka, närmare 200 miljoner kronor. Tryckeriet har valt att inte betala momsen vidare till sina kunder, trots att Skatteverket har krävt kunderna på pengar.

Domen från Högsta Domstolen ledde till att Sörmlands Grafiska begärde sig själv i konkurs i tisdags, och därmed tvingades även det nybildade Sörmlands Printing att lämna in en konkursansökan. Närmare 200 personer riskerar att förlora sina jobb.

– Att Sörmlands Grafiska skulle gå i konkurs det visste nog alla. Man trodde att man hade säkrat upp själva verksamheten genom att lägga den i ett nytt bolag, men det gick inte, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Under dagen finns konkursförvaltaren på tryckeriet och Camilla Lundh hoppas att få någon form av besked.

– Vi fortsätter att trycka de uppdrag vi har, men vi måste få besked rätt snabbt om vi ska köra vidare eller inte.

Tryckerimomsen har varit en fråga för branschen ända sedan 2010 då de första pengarna betalades ut från Skatteverket. Totalt har svenska tryckerier fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Skatteverket menar att momsen skulle ha betalats vidare till kunderna, som skulle betala in den till Skatteverket igen. Därför har tryckerikunderna fått kravbrev från Skatteverket. Många tryckerier har betalat sina kunder, medan bland andra Sörmlands Grafiska har hävdat att de har rätt att behålla pengarna.

Sörmlands Grafiska har stämts av närmare 30 kunder på sammanlagt drygt 60 miljoner kronor. Nyköpings tingsrätt har avgjort ett fåtal mål till tryckeriets fördel, medan Göteborgs tingsrätt i stället gav kunden rätt i ett mål mot tryckerikoncernen Elanders.

I december slog alltså Högsta Domstolen fast att tryckeriet i det mål som prövades var skyldigt att betala och domen ger nu vägledning för alla mål som pågår i lägre instans.

– Det är synd att det har tagit så lång tid med tryckerimomsen. Vi har en god beläggning så det vore synd om det här skulle fälla oss nu. Det är en konsekvens av tidigare lednings agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh.

– Får vi en lösning snabbt innan kunderna flyr borde det gå att rädda verksamheten.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger till Dagens Arbete att tryckeriets verksamhet kommer att drivas vidare inom ramen för konkursboet under en till två månader. Nu letar konkursboet efter köpare.

– Det finns intressenter, men det hänger också på om kunderna stannar kvar med en ny ägare, säger Mikael Kubu.

Att Sörmlands Grafiska har flera pågående momsmål i rätten påverkar inte en försäljning.

– En ny ägare köper bara tillgångarna. Skulderna ligger kvar i konkursboet

Läs mer:


me@da.se

1Kommentarer

kenta:

Det hjälpte visst inte med att tryckeriet flyttade över sin produktion till det nybildade bolaget Sörmlands printing. Enligt uppgifter ska detta varit ett sätt för ledningen att försöka komma undan kraven från flera kunder på miljonbelopp. Är någon förvånad!

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.