Industriarbetarnas tidning

Sörmlands Grafiska i konkurs

7 januari, 2016

Skrivet av

Efter momsdomen i Högsta domstolen har Sörmlands Grafiska begärts i konkurs.
– Det är en konsekvens av den tidigare ledningens agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Några dagar före jul kom domen i det tryckerimomsmål som lyfts till Högsta Domstolen. Domen är tydlig med att tryckeriet i fråga är skyldigt att betala momsen – som de fått tillbaka från Skatteverket – vidare till sina kunder.

Sörmlands Grafiska i Katrineholm hör till de tryckerier som har fått mest moms tillbaka, närmare 200 miljoner kronor. Tryckeriet har valt att inte betala momsen vidare till sina kunder, trots att Skatteverket har krävt kunderna på pengar.

Domen från Högsta Domstolen ledde till att Sörmlands Grafiska begärde sig själv i konkurs i tisdags, och därmed tvingades även det nybildade Sörmlands Printing att lämna in en konkursansökan. Närmare 200 personer riskerar att förlora sina jobb.

– Att Sörmlands Grafiska skulle gå i konkurs det visste nog alla. Man trodde att man hade säkrat upp själva verksamheten genom att lägga den i ett nytt bolag, men det gick inte, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Under dagen finns konkursförvaltaren på tryckeriet och Camilla Lundh hoppas att få någon form av besked.

– Vi fortsätter att trycka de uppdrag vi har, men vi måste få besked rätt snabbt om vi ska köra vidare eller inte.

Tryckerimomsen har varit en fråga för branschen ända sedan 2010 då de första pengarna betalades ut från Skatteverket. Totalt har svenska tryckerier fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Skatteverket menar att momsen skulle ha betalats vidare till kunderna, som skulle betala in den till Skatteverket igen. Därför har tryckerikunderna fått kravbrev från Skatteverket. Många tryckerier har betalat sina kunder, medan bland andra Sörmlands Grafiska har hävdat att de har rätt att behålla pengarna.

Sörmlands Grafiska har stämts av närmare 30 kunder på sammanlagt drygt 60 miljoner kronor. Nyköpings tingsrätt har avgjort ett fåtal mål till tryckeriets fördel, medan Göteborgs tingsrätt i stället gav kunden rätt i ett mål mot tryckerikoncernen Elanders.

I december slog alltså Högsta Domstolen fast att tryckeriet i det mål som prövades var skyldigt att betala och domen ger nu vägledning för alla mål som pågår i lägre instans.

– Det är synd att det har tagit så lång tid med tryckerimomsen. Vi har en god beläggning så det vore synd om det här skulle fälla oss nu. Det är en konsekvens av tidigare lednings agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh.

– Får vi en lösning snabbt innan kunderna flyr borde det gå att rädda verksamheten.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger till Dagens Arbete att tryckeriets verksamhet kommer att drivas vidare inom ramen för konkursboet under en till två månader. Nu letar konkursboet efter köpare.

– Det finns intressenter, men det hänger också på om kunderna stannar kvar med en ny ägare, säger Mikael Kubu.

Att Sörmlands Grafiska har flera pågående momsmål i rätten påverkar inte en försäljning.

– En ny ägare köper bara tillgångarna. Skulderna ligger kvar i konkursboet

En kommentar till “Sörmlands Grafiska i konkurs

  • Det hjälpte visst inte med att tryckeriet flyttade över sin produktion till det nybildade bolaget Sörmlands printing. Enligt uppgifter ska detta varit ett sätt för ledningen att försöka komma undan kraven från flera kunder på miljonbelopp. Är någon förvånad!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.