”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

DA granskar Afa Försäkring

Sedan Anita Eckebring skadade vänsterhanden i en arbetsplatsolycka för sju år sedan behöver hon hjälp med det mesta som kräver två händer. Här får hon hjälp att knäppa jackan av sin syster Gunilla. Men trots att så lång tid passerat har Anita inte lyckats få den ersättning hon bör ha rätt till från Afa. Foto: David Lundmark.
När Anita skadade sig tänkte hon att hon måste göra sig av med sina två hästar. ”Men det gick inte. Vad skulle jag då ha att kämpa och leva för?” Hästarna är det som ger Anita energi och återhämtning. Hon får hjälp av sin syster Gunilla att sköta dem. Foto: David Lundmark.
Anita hemma i köket. Hon jobbar nu 75 procent på verkstaden. Jobbet är anpassat men suger ändå det mesta av hennes kraft. Foto: David Lundmark.
Anita använder en ortos, ett slags stödbandage. Senast efter tolv timmar måste hon lägga om handen på nytt, eftersom de smärtstillande plåstren inte bör vara på längre än så.Foto: David Lundmark.
Leif Kåvestad konstaterar att Riksrevisionen riktat kritik mot Försäkringskassan. ”Vem granskar Afa?” Foto: David Lundmark.

Kampen för att få hjälp

Fast i bråkratin Afa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

Ladda ner eller lyssna på inslaget här.

Sju års kamp för hjälp

Juli 2009:

Anita råkar ut för en allvarlig olycka på sitt jobb. Hon är heltidssjukskriven ungefär tre veckor. Skadan anmäls till Afa Försäkring och Försäkringskassan (Fk). Anita är helt eller delvis oförmögen att arbeta på grund av skadan. Under ett halvår blir hon nekad sjukpenning.

Januari 2010:

Afa informerar om att olycksfallet är godkänt som ett arbetsolycksfall.

Februari–mars 2012:

Anita går på smärtrehabilitering i fem veckor för att lära sig leva med smärtan.

Oktober 2013:

Fk beviljar en fjärdedels sjukersättning (tidigare förtidspension). Skadan börjar anses vara permanent. Anita jobbar 75 procent.

November 2013:

Fk erkänner Anitas besvär som arbetsskada.

Mars 2014:

Afa ber om medicinska handlingar för att fatta beslut om
ersättning för sveda och värk.

September 2015:

Anita får besök av två handläggare från Afa. De ska utreda om hon kan få ersättning för hemarbete hon inte längre klarar på grund av skadan. Ersättning för den typen av kostnader ingår i fackets försäkring.

Mars 2016:

Anita har ännu inte fått hjälp.

”Skada er aldrig på jobbet!”
Vi befinner oss i Enköping år 2015. Anita Eckebring sitter böjd över sitt köksbord. Den skadade handen vilar mot skivan, och framför henne sitter två män. De kommer från Afa, fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag.
Anita har taggarna utåt, hon känner det själv. Ilskan måste ut och hon vänder sig till den ena handläggaren.

– Ta kontakt med kommunen, det sa du i förbifarten för ett år sedan. Jaha, varför då? Men hade man vetat hur det hänger ihop  … Jag vet ju inte hur det hänger ihop!

Jag sitter med vid bordet, för Anita vill att jag ska se hur mötet går till. Jag presenteras som en vän.
I kökets hörn ligger travar. Papper, burkar, plåster, prylar. Tyg sitter uppspänt för en igenbommad rumsöppning. Golvet är smutsigt och kylen ger ifrån sig märkliga ljud. Hon kliver upp och knuffar till den för att få tyst.

Anita har vant sig vid skadan på sätt och vis. Hon har bara svarta kläder för då blir det mindre tvätt. Hon är smutsigare än förr eftersom det är svårt att duscha med den ständigt omlagda handen. Hon har lärt sig att se bort från de växande högarna, de grå golven och dammvirvlarna.

Men ibland tycker hon att skadan känns värre än för sju år sedan. Det var då hon skulle blåsa rent en detalj i verkstan och ett metallspån gjorde ett knappnålsstort hål i huden. Ett hål som sedan fylldes med luft från tryckluftsprutan.

Afa2-utdrag-Anita

Handen och underarmen svällde upp som en ballong. Hon hade tur som överlevde. Svullnaden gick över efter några dagar, men smärtan stannade kvar, och efter sju år kan själva tröttheten göra att värken vinner. Den blir övermäktig. Värktabletterna har hon slutat med, de hjälpte inte och hon blev en säkerhetsrisk på jobbet, helt groggy. De smärtstillande plåstren kapar smärtans topp, men dem får hon bara ha 12 timmar i sträck och då väljer hon dagtid för att kunna jobba, 75 procent på verkstan är hon nu. Hon har ofta svårt att sova och hennes syster som flyttat in för att hjälpa säger att Anita jämrar sig när sömnen väl tar över.

Vad hon nu önskar sig är ett slut på processen. Anita drömmer om ett proffs. En som kan ägna dagarna åt att prata med Afa. Som vet hur pappersbunten ska sorteras och blanketterna ska fyllas i.

Afa2-siffror3Den insatta konsulten

Vi förflyttar oss till ett litet vindskontor i en svensk småstad. Där sitter en kvinna i en kontorsstol, lätt framåtlutad och med händerna knäppta i knät.

– Han sa: Jag hade tänkt gå till banken, betala av lånen på huset, och sen ta bort mig.

Vi kan kalla kvinnan Konsulten. Mannen hon talar om kan vi kalla Snickaren.

– Han tyckte att det var det bästa för familjen, att han inte fanns mer. Han var inte bra för någon sa han. Han skulle ju aldrig kunna jobba mer. Han hade lagt år av sitt liv – all kraft han hade kvar – på att försöka få sin arbetsskada godkänd och ersatt. När allt var klart ville han inte leva längre.

Av något skäl ångrade sig Snickaren, han valde att leva vidare. Han är ett exempel på den utmattning Konsulten säger sig möta, hon rabblar det ena efter det andra, visar listor över långa rader av människor som skadat sig på jobbet och drivit processer för att få hjälp. Processer där de ekonomiska riskerna varit enorma och psyket tagit stryk.

– När de till slut får rätt mot Försäkringskassan vet de ofta inte att de kan få ersättning från Afa.

Och det är då Konsulten kommer in och försöker få dem att börja om, en gång till.

Anita använder en ortos, ett slags stödbandage. Senast efter tolv timmar måste hon lägga om handen på nytt, eftersom de smärtstillande plåstren inte bör vara på längre än så.Foto: David Lundmark.

Anita använder en ortos, ett slags stödbandage. Senast efter tolv timmar måste hon lägga om handen på nytt, eftersom de smärtstillande plåstren inte bör vara på längre än så.Foto: David Lundmark.

Hon är en del av det brokiga system av aktörer som vuxit upp runt den avtalade arbetsskadeförsäkringen. Där finns allt från advokater till föreningar och företag. Vissa jobbar bara mot Afa, andra bearbetar flera försäkringsbolag. Vi har talat med ideella och halvt ideella krafter, företaget Aj Personskador samt grundaren av det vinstdrivande bolaget Folkets ombud.

Konsulten framför oss har skapat sig en försörjning bara på Afa. Hon letar upp fall i domstolarna, begär ut listor på dem som har överklagat och fått rätt mot Försäkringskassan. Vissa kontaktar henne också på rekommendation. Hon får in cirka tre fall i månaden och tar 15 procent av pengarna som hon driver in. Hon tar bara betalt om hon lyckas.

– I undantagsfall är det ett eller två brev för att få ut pengarna. Men ofta tar det månader, år. Det kräver att man är otroligt insatt, att man kan ägna mer eller mindre heltid för att lyckas med den här kommunikationen med Afa, och det kan jag. Det har blivit mitt jobb.

Konsulten visar arbetsmappar och fakturor. Jag går igenom fakturorna och räknar ut att hon ensam fått Afa att betala ut över 26 miljoner kronor inom loppet av några år.

Varför är det här så svårt?
– Ja det kan man undra. Den här försäkringen finns ju för att arbetsgivarna ska slippa bli stämda av skadade arbetare. Sen när du skadar dig, då får du bråka. Jag tycker det är väldigt konstigt för det här borde kunna gå mer eller mindre med automatik.

Leif Kåvestad konstaterar att Riksrevisionen riktat kritik mot Försäkringskassan. ”Vem granskar Afa?” Foto: David Lundmark.

Leif Kåvestad konstaterar att Riksrevisionen riktat kritik mot Försäkringskassan. ”Vem granskar Afa?” Foto: David Lundmark.

Vissa av de arbetsskadade vi har varit i kontakt med kallar konsulterna för hjältar och änglar. Afa Försäkrings presschef Caroline Rylander beskriver dem å andra sidan som ”profitörer som ser en möjlighet att tjäna pengar”.

Enligt Afa försvårar de anonyma konsulterna handläggarnas jobb och kostar de arbetsskadade onödiga pengar.  (Läs mer i nästa artikel: ”Det är få som behöver vänta”.)

– Fast jag betalar ju hellre lite än att inte få några pengar alls, säger Matti Vantaa, en av dem som vände sig till den konsult vi har besökt.

När det var som värst fick han smärtstillande sprutor för att kunna gå. Han fick höra talas om Konsulten och kände varken att han tog någon risk eller byggde några förväntningar. Till skillnad från advokatbyråer på stan tog hon ju bara betalt om hon lyckades.

– Valet stod mellan inga pengar alls eller att ta hjälp. Facket hade gett upp och jag skulle aldrig ha klarat att driva mitt ärende mot Afa på egen hand.

Andra som riktar missnöje mot Afas handläggning är juridikbyrån LO-TCO Rättsskydd. I de fall där skadade får rättshjälp av facket för att driva sitt ärende, kan rättsskyddet kopplas in. Och för ett och ett halvt år sedan blev juristen Kerstin Burman så uppgiven att hon i mejl till Afa riktade skarp kritik mot handläggningstiderna. Det gällde enkla ärenden säger hon, inkomstutredningar där Burman själv gjort utredningsåtgärder för att underlätta. Ändå fick skadade vänta i över 18 månader på att få inkomstersättningen handlagd, månader som kunde innebära att fondbesparingar måste lösas upp och hem läggas ut till försäljning.

Svaret hon fick då var att Afa jobbade för att förbättra situationen. Men i dag, ett och ett halvt år senare, upplever inte juristerna att det har blivit bättre.

– Jag har ett fall där det har tagit över fyra år och ett annat på nästan fem år, berättar juristen Magnus Eriksson.

– Ibland är det svårt att förstå vad som tar så lång tid. Det är inte sällan som till exempel färdiga löneuppgifter ligger hos Afa under lång tid och att det är först när man ringer och påminner som något händer.

Afa2-citat-matti

I ett brev från Afa slår försäkringsbolaget fast: ”Var beredd på att handläggningstiden är lång. Vi beräknar att det tar ca 13 månader från att vi har fått in alla handlingar.”

Enligt personen som visar mig brevet var 13 månader bara en början. Han heter Leif Kåvestad och brevet var inte ställt till honom, utan till en vän han försökte hjälpa. Leif är självlärd. Han har fått ut pengar, ersättning för inkomstförlust som gjort skillnad för livet. Under sex år har han kämpat mot Afa och nästan blivit jurist på kuppen.

Men kampen är inte över.

– Vem granskar Afa? Jag har ännu inte fått all ersättning jag ska ha enligt skadeståndslagen.

Han har skickat bortåt 25 skrivelser till bolaget.

– Jag tror de har avslutat mitt ärende sju gånger. Man måste vara oerhört envis, påläst, ha kunskap om domar och juridik. Hur många sjuka och skadade har ork att hålla på som jag har gjort?

Afa2-siffror4De nöjda Afa-cheferna

I ett sammanträdesrum inne på Afas huvudkontor i Stockholm sitter Michel Normark analyschef, Caroline Rylander presschef, samt verksamhetschefen Eva Eriksson. Rummet är ganska litet och innehåller inte mycket mer än ett bord, några stolar och en whitebordtavla. De tre cheferna står alla för ett och samma budskap: handläggningen av försäkringen fungerar jättebra.

Analyschefen ritar en pedagogisk tidslinje med olika hållplatser på vita tavlan, den egna undersökningen av kundnöjdhetsindex presenteras vara ”i nivå med Systembolagets” och kommunikationsmålen visar sig uppfyllas nästan varje månad.

– Och inom en månad så ska 70 procent ha fått besked om ersättning eller avslag, säger Eva Eriksson.

I bortre änden av linjen på vita tavlan finns dock en grupp ”komplexa ärenden” som kan få vänta längre.
– Ju mer komplexa ärenden, säger Eva Eriksson, desto längre tid tar det. Men vi för en dialog med kunden under tiden.

De allra flesta som får sina skador godkända av Afa är sjukskrivna kort tid eller inte alls, och har inga bestående men. Bakom de ”komplexa ärendena” finns fall där den skadade och Afa inte är överens, men även människor som påverkas svårt av sina skador. Folk för vilka försäkringen verkligen kan göra skillnad. Såna som Anita och Leif.

Men personerna runt bordet menar att de är enskilda fall. De är inte del av ett mönster. Även LO-TCO Rättsskydds kritik är uttryck för enskilda fall. Och marknaden för konsulter, föreningar och företag är inte ett bevis på att Afa misslyckats på något sätt.

– Det största informationsansvaret om de här försäkringsprodukterna ligger på arbetsgivare och fack, säger Michel Normark.

– Sen i det enskilda fallet när det handläggs hos oss, då ska man självklart få den information som behövs.

Ett förtrollat telefonsamtal

Tillbaka till mötet i Enköping där de två handläggarna från Afa tar emot Anitas kritik med vänlighet. Men de håller inte med. Inte heller klandrar de henne. De återkommer om och om igen till en enda slutsats. Den kan sammanfattas: Facket borde ha gjort mer för dig, Anita.

– Det som är bra med facket, säger den ene, som vi får tacka dem för, det är ju att den här försäkringen finns, den har ju facket och arbetsgivaren förhandlat fram. Så mycket har de gjort bra. Men du skulle ju behöva mer hjälp.

Anita försöker föreställa sig hur hon ska få ännu en människa att sätta sig in i hennes historia. Byråkratin tar enorma mängder tid. Om hon måste till Uppsala för ett möte med facket, kan hon få ersättning för att hon måste ta ledigt?

– Det ska inte vara någon stor grej, det du behöver är att få tag på rätt person, som styr det hela. Det ska inte behöva ta någon tid från dig som jag ser det.

– Jag ser egentligen ett telefonsamtal med någon, det ska räcka.

Det låter som ett verkligt förtrollat telefonsamtal, tänker Anita.

Hon har fått hjälp av facket tidigare, när hon blev av med sjukpenningen. Men att få ersättning för de göromål hon nu inte klarar, det trodde hon att man kunde ta direkt med Afa. Hon har ju rätt till försäkringen. Och hon har skickat vad de bett om, kvitton, redogörelser. Listan på vänner och släkt som hon nyttjat till bristningsgränsen. Hon har ner på timmen försökt beräkna hur mycket tid snöröjningen tar varje vinter. Hon hatar pappersarbete men hon har gjort det ändå. Och nu, när hon trodde att det hela skulle vara över.

– Kommunen gör en utredning av vilket hjälpbehov man har. Och när de har gjort sin bedömning, då kan det ju uppkomma kostnader, säger en av handläggarna.

– Ja, där kan vi komma in och vara med. Men det är inte med automatik liksom.

För även Försäkringskassan ska utreda, får hon veta nu. De kan också betala. Eventuellt.

I ett svindlande ögonblick ser Anita sig själv sitta med ett berg av fakturor. Hur ska hon kunna be om hjälp av kommunen utan att vara säker på att den ersätts?

Hon försöker förklara att vad de säger känns övermäktigt. Att marken gungar under hennes fötter. Att hon inte har råd. Att hon inte förstår. Om kommunen och Försäkringskassan ska utreda, varför sitter de två från Afa här och vill fotografera hennes hus, varför vill de ha ännu fler uppgifter om hur lång tid det tar att röja snö?

– Det blir några år till då, i pappersträsket, säger hon.

– Ja, mumlar den ene handläggaren.

När Anita skadade sig tänkte hon att hon måste göra sig av med sina två hästar. ”Men det gick inte. Vad skulle jag då ha att kämpa och leva för?” Hästarna är det som ger Anita energi och återhämtning. Hon får hjälp av sin syster Gunilla att sköta dem. Foto: David Lundmark.

När Anita skadade sig tänkte hon att hon måste göra sig av med sina två hästar. ”Men det gick inte. Vad skulle jag då ha att kämpa och leva för?” Hästarna är det som ger Anita energi och återhämtning. Hon får hjälp av sin syster Gunilla att sköta dem. Foto: David Lundmark.

Anita tänker på snön som blockerar när hon måste kunna ta sig till jobbet. Snöslungan kräver tvåhandsfattning så den klarar hon inte. Hon skulle behöva köra röjsågen. Måla om huset. Hon har ingen aning om hur allt ska lösas.
Försäkringar är falsk trygghet, tänker hon. Som hon brukar säga till jobbarkompisarna: Skada er aldrig på jobbet.
Anita letar efter orden.

– Man får veta så mycket så sent, och i fel ände, säger hon.

Varför kan inte Afa bara berätta hur man gör för att söka ersättning i rätt ordning? Varför kan det inte vara enklare, gå med automatik?

– Ja, kanske tjatar jag om det, ja jag känner att jag gör det, men det borde ju  …

Handläggare nummer två gör en konstpaus och låter Anita fylla i meningen.

– Facket.
– Ja.
– Jag ska ringa och gnälla på dem.

Männen skrockar lite.
– Ja, det är sällan särskilt bra om man vill ha hjälp framöver, men jag förstår precis hur du känner. Det som du ska framföra är ju inte bara för din egen skull, utan också för andra som kommer att skadas i framtiden.

Den kritiske professorn

Anita hemma i köket. Hon jobbar nu 75 procent på verkstaden. Jobbet är anpassat men suger ändå det mesta av hennes kraft. Foto: David Lundmark.

Anita hemma i köket. Hon jobbar nu 75 procent på verkstaden. Jobbet är anpassat men suger ändå det mesta av hennes kraft. Foto: David Lundmark.

Eskil Wadensjö är nationalekonom och professor på institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Han har skrivit många skrifter om det som Anita om och om igen försöker få sagt. ”Det skulle gå mer med automatik.”

Eskil Wadensjö beskriver ersättningen för arbetsskadade som ”ett lapptäcke” och tror att mycket skulle förändras om den avtalade försäkringen kopplades ihop med den statliga. Det vill säga, den som får rätt till ersättning på det ena stället, ska inte behöva gå till ett annat och börja om. Hela försäkringen kan i stället handläggas på en gång.

– Det går att göra. Vi har föreslagit detta om och om igen. Vi har i dag ett system som inte riktigt fungerar. Det är ett orättvist system där vissa som har kunskap och ork får ersättning medan andra inte får det.

– Man ska komma ihåg att det här är personer som har drabbats av något. När man är sjuk är det ofta svårt att orka driva processer samtidigt.

Tillbaka på ruta ett

Några månader efter besöket från Afa återvänder vi till Anita. Då är hon trött och uppgiven. Samtalet till facket blev inte så där som handläggaren beskrev. Ombudsmannen tyckte att hon själv skulle vända sig till Försäkringskassan och där tog det liksom stopp, luften gick ur Anita.

– Jag trodde ju att det där mötet med Afa skulle avsluta. I stället känns det som att börja om från början. Jag skulle må så mycket bättre om jag bara fick lägga allt det här bakom mig.

Läs mer:
”Det är få som behöver vänta”
Ledare: ”Afa försäkring har blivit en byråkratisk koloss”

Läs mer: Arbetsskador | DA granskar | Försäkringar


at@da.se

6Kommentarer

Bo Grundell:

Apropå min tidigare kommentar så kostade det fackets medlemmar ca tre miljoner i bara skiljemännens och LO-juristernas ersättningar. Min förlorade rättighet är just ca tre miljoner. Finnemang, eller hur?

David:

Jotack AFA är skyldiga mig 70k för mitt tinitus som jag har fått på Scania, trots inskickade intyg på att det är för högt ljud samt ljudkurvor från audiolog så säger de nej.
Ge mig mina pengar!

Tobias:

LO ­TCO rättskydd AB är fackförbundens juridiska byrå med 40­-talet jurister med hög
kompetens inom arbetsrätt och försäkringsrätt där de driver ärendena till domstol eller
förlikningsnämnd.
För vem? För medlemmar i facket.
Kostar det något? Nej, inte för den enskilde medlemmen, det ingår i medlemskapet.
Med vilka problem? Juridiska problem som har samband med jobbet såsom arbetsskador,
frågor gällande arbetsrätt och försäkringsrätt. Det kan vara tvister med arbetsgivaren men
också med Försäkringskassan.
Hur gör jag? Kontakta facket. Det är förbundet centralt som beslutar om du ska beviljas
rättshjälp. De gör en bedömning om det finns en rimlig chans till framgång.
Men vad innebär denna sista lilla krumelurskrivning? Jo, du som arbetsskadad får inte den rättstrygghet man förtjänar enligt försäkringen, du blir rättslös.
En arbetsskada anses inte längre värd att kämpa för utan man gör en bedömning om hjälp till dig eller inte.

Detta skall inte behövas, har du skadat dig skall det alltid finnas hjälp och stöd. Varför skall annars denna stor apparat finnas enligt texten ovan.

Anita:

Tobias ; ”förbundet centralt beslutar om du ska beviljas rättshjälp. De gör en bedömning om det finns en rimlig chans till framgång”.
I mitt fall kan förbundet inte få fram ett styrelsebeslut som efterfrågas eftersom det inte finns något.
Några få personer inom förbunden har godtyckligt fått makt att neka/bevilja rättshjälp.
Några år tillbaka hade mitt förbund en policy att ”vi ska inte jobba med arbetsskador, vi ska jobba med arbetsrätt”, nu nekar mitt ombud jag hade då till denna policy ;”jag minns inte”.

Besluten att göra oss rättslösa fattas enligt mig i LO-toppen.
Jag tycker alla fackmedlemmar ska deponera fackavgiften tills vi fått våra s k företrädare utbytta mot personer som förstår vilka som betalar deras lön.

Anita:

Det behövs stora förändringar i fackföreningsrörelsen.
Förbundsledamöter bör inte ha ”massor” med andra styrelseuppdrag, jag anser detta vara en muta, ett sätt att kontrollera från LO-ledningen så att en styrelseledamot inte går emot något av ledningens pålagor.
För vem vill bli av med sitt välbetalda arbete och extra inkomster som ”extra” uppdragen ger ?

Det ska inte vara en karriärmöjlighet att arbeta fackligt. En fackrepresentant som inte förstår vem dom arbetar för och vem som betalar deras lön ska omedelbart kunna bytas ut !

Tobias:

Till
Anita:
24 april, 2016 kl 13:10

Det är ju det jag vänder mig mot i LO-TCO.s rättsskydd!
Det finns inget rättsskydd för den enskilde som får föra sin kamp ensam.
Dagens Arbetes utmärkta och avslöjande artiklar om den urusla arbetsskadeförsäkringen ger anledning till reflektion över fackens ”gyllene 70-tal” och frågan vad vi kan lära av historien.

Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren.
Arbetsgivarna har fått som de velat, de har tagit kommandot över ett LO som inte har något intresse av eller ork till att återställa de gamla villkoren. Man sitter numera med andra ord i knä på motparten, och struntar i medlemmarna trots kraftig kritik under hela 2000-talet.

Nu skriver vi 2016, och nu står vi här med en arbetsskadeförsäkring som endast ger ett fåtal med arbetsrelaterad sjukdom ersättning.

Och det är detta som jag tycker arbetsskadeförsäkringen inte klarar av att leverera. det finns ingen som vill hjälpa eller stötta den enskilde från LO-TCO Rättsskydd, man tvår sina händer med frasen, ”förbundet centralt beslutar om du ska beviljas rättshjälp. De gör en bedömning om det finns en rimlig chans till framgång”. För då får man aldrig domar som går den arbetsskades väg.

Detta är så otroligt fegt av en organisation som LO-TCO.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Facket och arbetsgivarna startade försäkringsbolag för att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt skulle få ersättning. I dag har bolaget blivit en jätte som betalar tillbaka miljarder till arbetsgivarna samtidigt som färre utslitna får del av pengarna. Dagens Arbete och Kommunalarbetaren har granskat sveket mot de arbetssjuka.

8

"Hela tiden nya hinder"

Läsarberättelser"Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt." Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

5

"Alla som har rätt till ersättning ska få det"

Replik"Vi har ett tydligt uppdrag från våra ägare, arbetsmarknadens parter. Varje kund som har rätt till ersättning ska få det. Det är utifrån den devisen vi arbetar varje dag", skriver Anders Moberg, VD för Afa Försäkring, angående vår granskning.

7

"Pinsam tondövhet, Afa Försäkring"

Ledare"Statistiken talar sitt tydliga språk. Medan Afa Försäkring samlar miljarder på hög och till och med ger tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna nekas allt fler arbetssjuka ersättning" skriver Helle Klein i ett ledare angående repliken från Afa Försäkring.

7

"Dags att reformera arbetsskadeförsäkringen"

DebattDet finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

2

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Det är få som behöver vänta"

Lea Skånberg på IF Metall är oroad över handläggningstiderna på Afa och kommer att kräva åtgärder. Men försäkringsbolagets verksamhetschef, Eva Eriksson, ser inga problem. De som behöver vänta länge på svar är få, enligt henne.

4

"Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka"

Debatt"Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman i Metall. Han har reagerat på DA:s granskning av AFA, som får en fortsättning i nästa vecka.

10

Läsarna berättar själva om sina skador

Läsarberättelser Mats skuldror värker efter två olyckor och nu råder moment 22 med Försäkringskassan och Afa. Bertil skadade ryggen på jobbet 2010, men Afa sade att den var ärftlig. Tomas arbetsskada godkändes först men sedan kom beskedet att den ”inte längre föreligger”. Läs DA-läsarnas egna berättelser om kampen för att få sina jobbskador bekräftade.

6

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Vår granskning visar att näringslivet de senaste fem åren fått tillbaka 40 miljarder från Afa. Varför var det deras pengar? DA har frågat LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var med och tog besluten.

4

"Hur blev en vältränad 50-plussare en 'gamling'?"

Debatt"Det är en skrämmande tanke att Afa kan förvandla våra slitskador till ”åldersrelaterade” skador och på det viset komma undan sitt ekonomiska ansvar", skriver före detta skyddsombudet Lars i ett debattinlägg.

2

Så svarar Afas ägare på kritiken

LO och Svenskt Näringsliv svararVår granskning visar att det är trångt i porten för arbetssjuka som vill ha ersättning från Afa. Här svarar bolagets ägare på kritiken.

6

LO: Försäkringen inte värd att gå i konflikt för

Arbetsgivarna vill inte betala för de arbetssjuka och LO vill inte strida för dem. Här svarar facket och Svenskt Näringsliv på kritiken.

7

"Skydda de arbetssjuka"

LedareFöretagen är vinnare medan de arbetssjuka är förlorare i dagens arbetsliv. Arbetsgivarna och facket har svikit de mest utsatta.

6

Läs mer från Dagens Arbete:

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

”Vissa dagar kan jag inte ta mig upp ur sängen”

MÖTE MED”Diskbråck är nästan omöjligt att få igenom som arbetsskada.” Det var förutsättningen som juristen gav Kent Dahlin. 13 år senare fick de ändå rätt.

Coronakrisen

Hela månaden räknas för den som blir medlem i a-kassan i dag

a-kassaDen som blir medlem i a-kassan den sista mars får tillgodoräkna sig hela månaden, vilket kan spela stor roll för rätten till ersättning.

DA granskar vuxenutbildningen

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Schystare säkerhet på sågen

ARBETSMILJÖIaktta och prata – utan pekpinnar. Så hjälper anställda på SCA:s sågverk i Rundvik varandra att välja säkra beteenden framför osäkra.

Avtal 2020

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

1

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

2

Virtuell värld skyddar montörer

SÄKER TEKNIKVR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

ARBETSPLATSOLYCKALivsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Så får du rätt pengar

Koll på Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Judo kan mildra fallet

FALLOLYCKORLär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Sandra hittar de glömda försäkringspengarna

DA MÖTERSandra Särnholm älskar att prata försäkringar och hitta glömda pengar åt medlemmar. Det är inte alltid hon är välkommen till arbetsplatserna, men det gör henne bara mer beslutsam.

Så skyddar du öronen

KOLL PÅ | ARBETSSKADORSkippar du hörselkåporna? Tänk om, bullerskador kommer ofta smygande – men kan skada dina öron för livet.

Lång kamp för ett erkännande

FÖRSÄKRINGSPENGARHon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

1

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Vakter som hatar

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.