Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Byråkrati på liv och död

13 april, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter. Det är djupt orättfärdigt.

Dagens Arbete har under den senaste månaden granskat fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag Afa Försäkring. Det som var tänkt att vara ett bra skydd för arbetstagarna visar sig vara en svåruppnåelig trygghet för allt färre.

– Skada er aldrig på jobbet, säger Anita, en av alla de mängder med skadade och arbetssjuka som antingen nekats ersättning eller som ännu inte lyckats tränga igenom byråkratin.

Förutom att allt färre arbetssjuka får ersättning medan Afa Försäkring har blivit allt rikare har byråkratin ökat markant. I del 2 av Dagens Arbetes granskning berättar både enskilda drabbade och jurister på LO-TCO Rättsskydd om allt pappersarbete och de långa handläggningstiderna.

För en svårt skadad och sjuk människa betyder varje dags fördröjning av ersättningen att livssituationen går mot kaos – besparingar måste tas i bruk, hem läggas ut till försäljning, släkt och vänner utnyttjas till bristningsgränsen. Och inte blir man friskare av att behöva ägna dagarna åt att fylla i alla blanketter, ringa alla samtal, träffa handläggare. Om och om igen.

Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter.

– Valet stod mellan inga pengar alls eller att ta hjälp. Facket hade gett upp och jag skulle aldrig ha klarat att driva mitt ärende mot Afa på egen hand, säger Matti Vantaa till DA. Han är en av dem som anlitat en konsult.

På Afa Försäkring ses konsulterna och bolagen som driver de sjukas ärenden som profitörer som tjänar pengar på människors elände. Det kan man tycka men själva det faktum att det uppstått en marknad för privata konsultbolag och ideella hjälpföreningar som enbart ägnar sig åt att driva enskilda ärenden gentemot Afa säger något om den absurda situation som uppstått.

Facket skapade en gång i tiden försäkringen tillsammans med arbetsgivarna för arbetarnas skull. I dag har det blivit så krångligt och svårt att få ersättning att fackets medlemmar måste anlita konsulthjälp trots att de avstått lön till försäkringen och troget betalat sin medlemsavgift till facket.

Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet och ledamot av styrelsen för Afa Försäkring, är bekymrad över de långa handläggningstiderna. I en intervju med DA bekräftar hon att man under de senaste åren upplevt en försämring.

– Det är lite skrämmande att från rättsskyddet höra att ett avgjort ärende kan bli liggande ett helt år hos Afa. Det är helt ohållbart och vi kommer att kräva att man undersöker och gör någonting åt det här, säger Skånberg.

Facket är delägare i Afa Försäkring och det är hög tid att ställa krav på både snabbare handläggning och framförallt att se över kriterierna för ersättning. Just nu är systemet djupt orättfärdigt där den som är stark och har kunskaper lyckas få ersättning medan andra aldrig får del av försäkringsskyddet.

2 kommentarer till “Byråkrati på liv och död

  • Vad jag undrar över är allt prat om ökande sjuktal. Är det bara att fler sjukanmäler sig och skadetalen är desamma, eller blir fler skadade på arbetsplatsen nuförtiden? Det låter liksom konstigt att antalet skadade ökar.

  • Jag tycker att arbetssäljarna skall sluta betala till försäkringen och stämma arbetsgivarna i stället. Fungerar inte försäkringen utan att de sjuka blir ännu sjukare finns ingen anledning att ha kvar den. Se till att alla pengar AFA ligger på betalas tillbaka till arbetstagarna och låt de skadade använda dem till jurister. Fackföreningarna skall betala tillbaka medlemsavgiften och avskeda alla jurister De kan därefter anlitas privat av de arbetstagarna om de skadas och vill stämma arbetsgivarna. En försäkring som medvetet utsätter skadade människor för psykisk tortyr genom hån och kränkningar skall inte finnas. De på AFA som utsätter sina försäkringstagare för hån och rånar dem på deras ersättning skall straffas enligt brottsbalken. Det är dags att fackföreningarna agerar. Dags att arbetssäljarna får valuta för sitt arbete och sona inbetalade premier.
    Att låta arbetsgivarna komma undan på detta sätt är inget annat än ´medlemsförakt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Endast den starke vinner

Det är orimligt att ansvaret läggs på den drabbade. Facket måste hjälpa de arbetsskadade att få rätt livränta.

”Pinsam tondövhet, Afa Försäkring”

”Statistiken talar sitt tydliga språk. Medan Afa Försäkring samlar miljarder på hög och till och med ger tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna nekas allt fler arbetssjuka ersättning” skriver Helle Klein i ett ledare angående repliken från Afa Försäkring.

”Skydda de arbetssjuka”

Företagen är vinnare medan de arbetssjuka är förlorare i dagens arbetsliv. Arbetsgivarna och facket har svikit de mest utsatta.

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi och Kommunalarbetaren gemensamt Afa försäkring. Det blev en mycket uppmärksammad granskning som uppenbart ledde till självrannsakan hos försäkringsbolaget som nu […]

”Dags att reformera arbetsskade­försäkringen”

Det finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

”Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort”, skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

”Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka”

”Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman i Metall. Han har reagerat på DA:s granskning av AFA, som får en fortsättning i nästa vecka.

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

En skada från 1991 ger besvär i dag, men läsaren har blivit nekad ersättning av Afa och undrar: vad gäller?

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.