Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Byråkrati på liv och död

13 april, 2016

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.
Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter. Det är djupt orättfärdigt.

Dagens Arbete har under den senaste månaden granskat fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag Afa Försäkring. Det som var tänkt att vara ett bra skydd för arbetstagarna visar sig vara en svåruppnåelig trygghet för allt färre.

– Skada er aldrig på jobbet, säger Anita, en av alla de mängder med skadade och arbetssjuka som antingen nekats ersättning eller som ännu inte lyckats tränga igenom byråkratin.

Förutom att allt färre arbetssjuka får ersättning medan Afa Försäkring har blivit allt rikare har byråkratin ökat markant. I del 2 av Dagens Arbetes granskning berättar både enskilda drabbade och jurister på LO-TCO Rättsskydd om allt pappersarbete och de långa handläggningstiderna.

För en svårt skadad och sjuk människa betyder varje dags fördröjning av ersättningen att livssituationen går mot kaos – besparingar måste tas i bruk, hem läggas ut till försäljning, släkt och vänner utnyttjas till bristningsgränsen. Och inte blir man friskare av att behöva ägna dagarna åt att fylla i alla blanketter, ringa alla samtal, träffa handläggare. Om och om igen.

Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter.

– Valet stod mellan inga pengar alls eller att ta hjälp. Facket hade gett upp och jag skulle aldrig ha klarat att driva mitt ärende mot Afa på egen hand, säger Matti Vantaa till DA. Han är en av dem som anlitat en konsult.

På Afa Försäkring ses konsulterna och bolagen som driver de sjukas ärenden som profitörer som tjänar pengar på människors elände. Det kan man tycka men själva det faktum att det uppstått en marknad för privata konsultbolag och ideella hjälpföreningar som enbart ägnar sig åt att driva enskilda ärenden gentemot Afa säger något om den absurda situation som uppstått.

Facket skapade en gång i tiden försäkringen tillsammans med arbetsgivarna för arbetarnas skull. I dag har det blivit så krångligt och svårt att få ersättning att fackets medlemmar måste anlita konsulthjälp trots att de avstått lön till försäkringen och troget betalat sin medlemsavgift till facket.

Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet och ledamot av styrelsen för Afa Försäkring, är bekymrad över de långa handläggningstiderna. I en intervju med DA bekräftar hon att man under de senaste åren upplevt en försämring.

– Det är lite skrämmande att från rättsskyddet höra att ett avgjort ärende kan bli liggande ett helt år hos Afa. Det är helt ohållbart och vi kommer att kräva att man undersöker och gör någonting åt det här, säger Skånberg.

Facket är delägare i Afa Försäkring och det är hög tid att ställa krav på både snabbare handläggning och framförallt att se över kriterierna för ersättning. Just nu är systemet djupt orättfärdigt där den som är stark och har kunskaper lyckas få ersättning medan andra aldrig får del av försäkringsskyddet.

2 kommentarer till “Byråkrati på liv och död

  • Vad jag undrar över är allt prat om ökande sjuktal. Är det bara att fler sjukanmäler sig och skadetalen är desamma, eller blir fler skadade på arbetsplatsen nuförtiden? Det låter liksom konstigt att antalet skadade ökar.

  • Jag tycker att arbetssäljarna skall sluta betala till försäkringen och stämma arbetsgivarna i stället. Fungerar inte försäkringen utan att de sjuka blir ännu sjukare finns ingen anledning att ha kvar den. Se till att alla pengar AFA ligger på betalas tillbaka till arbetstagarna och låt de skadade använda dem till jurister. Fackföreningarna skall betala tillbaka medlemsavgiften och avskeda alla jurister De kan därefter anlitas privat av de arbetstagarna om de skadas och vill stämma arbetsgivarna. En försäkring som medvetet utsätter skadade människor för psykisk tortyr genom hån och kränkningar skall inte finnas. De på AFA som utsätter sina försäkringstagare för hån och rånar dem på deras ersättning skall straffas enligt brottsbalken. Det är dags att fackföreningarna agerar. Dags att arbetssäljarna får valuta för sitt arbete och sona inbetalade premier.
    Att låta arbetsgivarna komma undan på detta sätt är inget annat än ´medlemsförakt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Endast den starke vinner

Det är orimligt att ansvaret läggs på den drabbade. Facket måste hjälpa de arbetsskadade att få rätt livränta.

”Pinsam tondövhet, Afa Försäkring”

”Statistiken talar sitt tydliga språk. Medan Afa Försäkring samlar miljarder på hög och till och med ger tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna nekas allt fler arbetssjuka ersättning” skriver Helle Klein i ett ledare angående repliken från Afa Försäkring.

”Skydda de arbetssjuka”

Företagen är vinnare medan de arbetssjuka är förlorare i dagens arbetsliv. Arbetsgivarna och facket har svikit de mest utsatta.

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

Journalistik som förändrar

Dagens Arbetes granskande journalistik har många gånger lett till förändring. Vi avslöjar och skriver om orättvisor och usla arbetsmiljöer och ibland lyssnar beslutsfattare om det så är politiker, fackförbund eller företag. I våras granskade vi och Kommunalarbetaren gemensamt Afa försäkring. Det blev en mycket uppmärksammad granskning som uppenbart ledde till självrannsakan hos försäkringsbolaget som nu […]

”Dags att reformera arbetsskade­försäkringen”

Det finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

”Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort”, skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

”Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka”

”Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman i Metall. Han har reagerat på DA:s granskning av AFA, som får en fortsättning i nästa vecka.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.