”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Byråkrati på liv och död

Helle Klein, chefredaktör.

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter. Det är djupt orättfärdigt.

Dagens Arbete har under den senaste månaden granskat fackets och arbetsgivarnas försäkringsbolag Afa Försäkring. Det som var tänkt att vara ett bra skydd för arbetstagarna visar sig vara en svåruppnåelig trygghet för allt färre.

– Skada er aldrig på jobbet, säger Anita, en av alla de mängder med skadade och arbetssjuka som antingen nekats ersättning eller som ännu inte lyckats tränga igenom byråkratin.

Förutom att allt färre arbetssjuka får ersättning medan Afa Försäkring har blivit allt rikare har byråkratin ökat markant. I del 2 av Dagens Arbetes granskning berättar både enskilda drabbade och jurister på LO-TCO Rättsskydd om allt pappersarbete och de långa handläggningstiderna.

För en svårt skadad och sjuk människa betyder varje dags fördröjning av ersättningen att livssituationen går mot kaos – besparingar måste tas i bruk, hem läggas ut till försäljning, släkt och vänner utnyttjas till bristningsgränsen. Och inte blir man friskare av att behöva ägna dagarna åt att fylla i alla blanketter, ringa alla samtal, träffa handläggare. Om och om igen.

Afa Försäkring har blivit en byråkratisk koloss. De sjuka och skadade tvingas att söka hjälp av konsulter för att klara att driva igenom sina rättigheter.

– Valet stod mellan inga pengar alls eller att ta hjälp. Facket hade gett upp och jag skulle aldrig ha klarat att driva mitt ärende mot Afa på egen hand, säger Matti Vantaa till DA. Han är en av dem som anlitat en konsult.

På Afa Försäkring ses konsulterna och bolagen som driver de sjukas ärenden som profitörer som tjänar pengar på människors elände. Det kan man tycka men själva det faktum att det uppstått en marknad för privata konsultbolag och ideella hjälpföreningar som enbart ägnar sig åt att driva enskilda ärenden gentemot Afa säger något om den absurda situation som uppstått.

Facket skapade en gång i tiden försäkringen tillsammans med arbetsgivarna för arbetarnas skull. I dag har det blivit så krångligt och svårt att få ersättning att fackets medlemmar måste anlita konsulthjälp trots att de avstått lön till försäkringen och troget betalat sin medlemsavgift till facket.

Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet och ledamot av styrelsen för Afa Försäkring, är bekymrad över de långa handläggningstiderna. I en intervju med DA bekräftar hon att man under de senaste åren upplevt en försämring.

– Det är lite skrämmande att från rättsskyddet höra att ett avgjort ärende kan bli liggande ett helt år hos Afa. Det är helt ohållbart och vi kommer att kräva att man undersöker och gör någonting åt det här, säger Skånberg.

Facket är delägare i Afa Försäkring och det är hög tid att ställa krav på både snabbare handläggning och framförallt att se över kriterierna för ersättning. Just nu är systemet djupt orättfärdigt där den som är stark och har kunskaper lyckas få ersättning medan andra aldrig får del av försäkringsskyddet.

Läs mer: Ledare | Opinion


hk@da.se

2Kommentarer

H:

Vad jag undrar över är allt prat om ökande sjuktal. Är det bara att fler sjukanmäler sig och skadetalen är desamma, eller blir fler skadade på arbetsplatsen nuförtiden? Det låter liksom konstigt att antalet skadade ökar.

Maj-Britt:

Jag tycker att arbetssäljarna skall sluta betala till försäkringen och stämma arbetsgivarna i stället. Fungerar inte försäkringen utan att de sjuka blir ännu sjukare finns ingen anledning att ha kvar den. Se till att alla pengar AFA ligger på betalas tillbaka till arbetstagarna och låt de skadade använda dem till jurister. Fackföreningarna skall betala tillbaka medlemsavgiften och avskeda alla jurister De kan därefter anlitas privat av de arbetstagarna om de skadas och vill stämma arbetsgivarna. En försäkring som medvetet utsätter skadade människor för psykisk tortyr genom hån och kränkningar skall inte finnas. De på AFA som utsätter sina försäkringstagare för hån och rånar dem på deras ersättning skall straffas enligt brottsbalken. Det är dags att fackföreningarna agerar. Dags att arbetssäljarna får valuta för sitt arbete och sona inbetalade premier.
Att låta arbetsgivarna komma undan på detta sätt är inget annat än ´medlemsförakt.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Vi kan inte bara äta hamburgare

KrönikaSågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

Bloggrubrik

Gör inte upp med Moderaterna

4

Människovärdet står på spel

LEDAREKortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Arbetsrätten

”Lasutredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

4

Låt bli att luckra upp las

LEDAREAtt en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

”En modernisering – tillbaka till underkastelse och otrygghet”

DEBATTDärför blir förslaget en loska i ansiktet på föreningsrätten, skriver Gabriel Jöngren, ordförande i Pappers Avdelning 78.

1

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

KRÖNIKAI överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

5

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

DebattMed tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

2

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DEBATTJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Regionala skyddsombud

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

DEBATTFörra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

2

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

1

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

”Vuxenutbildningen kan rusta oss ur krisen”

DEBATTTillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

Traumat efter Palmemordet är för evigt

LedareOm gärningsmannen var Stig Engström visar det att Palmehatet hade betydligt större betydelse än vad tidigare utredningar lagt vikt vid, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

1

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

LEDARE”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

2

”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

KRÖNIKAVarje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

”Vi arbetare vill inte få det som vi konstnärer har det”

DEBATTKan du uppge ett enda rimligt skäl att som anställd arbetare lämna din enda möjlighet att påverka ditt arbete, skriver ventilationsmontören och konstnären Jörgen Karlsson.

Efter coronan

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

DEBATTArbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

1

”Dags att på riktigt introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Krisstöd

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

”Vi måste kunna saker – på riktigt”

KRÖNIKADigitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt, skriver Peter Larsson.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.