Industriarbetarnas tidning

Förpackningar spelar ekologisk roll

22 maj, 2016

Skrivet av

Upp till en miljon ton koldioxid – så mycket kan smartare förpackningar sänka de svenska klimatutsläppen. Minskat matsvinn och färre transportskador sänker transportbehov.

Den svenska förpackningsindustrin står för mindre än en procent av Sveriges klimatutsläpp. Samtidigt kan smartare förpackningar sänka de svenska utsläppen med upp till 2 procent. Detta enligt en rapport som presenterades och diskuterades under GS kongress.

Med bättre förpackningar skapas förutsättningar att sänka klimatutsläppen i kedjan före, men framför allt, efter tillverkningen av förpackningen. Matsvinnet kan minskas genom att göra förpackningar lättare att återförsluta, öka hållbarheten på maten eller genom att smarta förpackningar kan känna av om innehållet är okej att äta.

Om smartare förpackningar minskar matsvinnet till hälften skulle behovet av jordbruksproduktion minska och färre produkter behöva distribueras. Enligt rapporten skulle de svenska koldioxidutsläppen kunna minska med upp till en halv miljon ton, vilket motsvarar en procent av Sveriges totala utsläpp.

Om förpackningarna skyddar bättre mot transportskador skulle utsläppen minska med ytterligare 200 000 till 500 000 ton.

Minst effekt på klimatet skulle en minskad vikt på själva förpackningen ha, enligt rapporten. Det skulle spara runt 10 000 ton om året.

Det höll en av paneldeltagarna i den efterföljande debatten inte med om.

– Sedan jag började jobba på Tetra Pak 1993 har vi minskat vikten på kartongen i våra förpackningar med 20 procent. Det innebär att var femte massavedsstock inte behövs och inte transporten av den heller, sade Ronny Larsson, klubbordförande vid Tetra Pak i Sunne.

Även formen på förpackningen har betydelse, vilket Ronny Larsson demonstrerade genom att visa upp en klimatsmart konserv – fyrkantig av papper i stället för rund av metall.

– Man optimerar transporterna. Med runda förpackningar fraktas luft i lastbilarna.

Panelen bestod utöver Ronny Larsson av Mikael Norén från Stora Enso, Jennie Iderfjell från Ekmans och Tommy Andersson från förbundskontoret. Frågan om ekologi, klimat och miljöbelastning är ständigt aktuell på förpackningsföretagen.

– Det är ett försäljningsargument att ha så miljövänliga förpackningar som möjligt och att de kan bidra till att optimera transporterna, sade Mikael Norén.

Samtidigt är konkurrensen från utlandet hård och ibland är priserna viktigare än kvalitet och miljö för kunderna.

– Kundernas agenda är produkten ska vara miljövänlig, men man vill inte alltid betala för det, sade Jennie Iderfjell.

Pirattillverkningen av förpackningar främst i Asien är också en utmaning. De kan hålla betydligt lägre priser. Men lösningen är att fortsätta utvecklingen av smarta förpackningar, tror Ronny Larsson.

– Genom nya innovationer och klimatsmarta produkter som pirattillverkarna inte kan ta fram konkurrerar vi med kvalitet. Den utvecklingen efterfrågas av stora kunder med kända varumärken eftersom den är viktig för deras egen klimatprofil.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

”Självklart ska alla avdelningar vara representerade”

Förbundsstyrelsens förslag om sju ledamöter i styrelsen röstades ner på GS kongress.

Från Love till love – så blev GS-kongressen

Från Love till love – så blev GS-kongressen

GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Hur får man fler medlemmar i skogen?

Organisationsgraden bland skogsarbetare är en ständig huvudvärk för GS. DA frågade några kongressdeltagare vad man kan göra åt saken.

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

” Vi kan inte köpa alkohol för våra pengar”

Leopoldo Merino vill ha totalstopp för att använda GS-medlemmarnas pengar till alkohol. Han fick inte tillräckligt stöd för att ta upp sitt krav på kongressen men nu blir spritstopp en fråga för nästa månads förbundsmöte.

GS-facket ska certifieras för mångfald

GS-facket ska certifieras för mångfald

Kongressen röstade enhälligt ja till att GS ska genomgå en HBTQ-certifiering. Det är en kvalitetsstämpel för att förbundet systematiskt arbetar med rättighetsfrågor, likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Bo-Arne Andersson tar plats i förbundsledningen

Kongressen gick emot valberedningen och valde Bo-Arne Andersson till förbundets nye 2:e vice ordförande. Efter två omröstningar besegrade han Christoffer Ahlqvist.

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Vad är kongressens viktigaste fråga?

Det stundar tre dagar av ideliga beslut på GS-fackets kongress i Västerås. DA frågade några ombud om vilken som är den viktigaste frågan.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.