Från Love till love – så blev GS-kongressen
GS kongress har gått i mål. För alla er som inte kunde vara där kör vi en kort sammanfattning.
Industriarbetarnas tidning
22 maj, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Upp till en miljon ton koldioxid – så mycket kan smartare förpackningar sänka de svenska klimatutsläppen. Minskat matsvinn och färre transportskador sänker transportbehov.
Den svenska förpackningsindustrin står för mindre än en procent av Sveriges klimatutsläpp. Samtidigt kan smartare förpackningar sänka de svenska utsläppen med upp till 2 procent. Detta enligt en rapport som presenterades och diskuterades under GS kongress.
Med bättre förpackningar skapas förutsättningar att sänka klimatutsläppen i kedjan före, men framför allt, efter tillverkningen av förpackningen. Matsvinnet kan minskas genom att göra förpackningar lättare att återförsluta, öka hållbarheten på maten eller genom att smarta förpackningar kan känna av om innehållet är okej att äta.
Om smartare förpackningar minskar matsvinnet till hälften skulle behovet av jordbruksproduktion minska och färre produkter behöva distribueras. Enligt rapporten skulle de svenska koldioxidutsläppen kunna minska med upp till en halv miljon ton, vilket motsvarar en procent av Sveriges totala utsläpp.
Om förpackningarna skyddar bättre mot transportskador skulle utsläppen minska med ytterligare 200 000 till 500 000 ton.
Minst effekt på klimatet skulle en minskad vikt på själva förpackningen ha, enligt rapporten. Det skulle spara runt 10 000 ton om året.
Det höll en av paneldeltagarna i den efterföljande debatten inte med om.
– Sedan jag började jobba på Tetra Pak 1993 har vi minskat vikten på kartongen i våra förpackningar med 20 procent. Det innebär att var femte massavedsstock inte behövs och inte transporten av den heller, sade Ronny Larsson, klubbordförande vid Tetra Pak i Sunne.
Även formen på förpackningen har betydelse, vilket Ronny Larsson demonstrerade genom att visa upp en klimatsmart konserv – fyrkantig av papper i stället för rund av metall.
– Man optimerar transporterna. Med runda förpackningar fraktas luft i lastbilarna.
Panelen bestod utöver Ronny Larsson av Mikael Norén från Stora Enso, Jennie Iderfjell från Ekmans och Tommy Andersson från förbundskontoret. Frågan om ekologi, klimat och miljöbelastning är ständigt aktuell på förpackningsföretagen.
– Det är ett försäljningsargument att ha så miljövänliga förpackningar som möjligt och att de kan bidra till att optimera transporterna, sade Mikael Norén.
Samtidigt är konkurrensen från utlandet hård och ibland är priserna viktigare än kvalitet och miljö för kunderna.
– Kundernas agenda är produkten ska vara miljövänlig, men man vill inte alltid betala för det, sade Jennie Iderfjell.
Pirattillverkningen av förpackningar främst i Asien är också en utmaning. De kan hålla betydligt lägre priser. Men lösningen är att fortsätta utvecklingen av smarta förpackningar, tror Ronny Larsson.
– Genom nya innovationer och klimatsmarta produkter som pirattillverkarna inte kan ta fram konkurrerar vi med kvalitet. Den utvecklingen efterfrågas av stora kunder med kända varumärken eftersom den är viktig för deras egen klimatprofil.