Industriarbetarnas tidning

”Sänkta lägstalöner gynnar företag och splittrar arbetarklassen”

2 maj, 2016

Skrivet av Dennis Jörnmark Callstam

dennis-ledarpraktikLedare Debatten om låga löner har rasat under de senaste månaderna och accelererade än en gång förra veckan, när Arbetsekonomiska rådet än en gång slog ett slag för sänkta lägstalöner på DN Debatt. Snabbt gavs mothugg från fackligt håll.

Om skribenten:

Dennis Jörnmark Callstam är 24 år och journalist från Göteborg. Gör i två veckor praktik på Dagens Arbete genom Aftonbladets och LO:s utbildning för unga ledarskribenter.

TCO:s chefsutredare Göran Zettergren, som själv skrivit en rapport om de tyska och svenska arbetsmarknaderna menade exempelvis att den ökade tyska sysselsättningen i själva verket handlade om att tyskarna i högre utsträckning ”delar på jobb” numera. Dessutom har sysselsättningsgraden fortsatt att öka sedan lägstalönerna etablerats på 8,50 euro i timmen.

Zettergren har förstås rätt. Ändå är det LO:s replik i Dagens Nyheter som framstår som den allra viktigaste. Under rubriken ”Högt pris för ökade löneskillnader” föreslår två LO-utredare istället satsningar på utbildningar och statliga lönesubventioner.

Även om det förstås kan te sig märkligt att staten ska betala för företagens arbetskraft är det i sammanhanget ett lågt pris att betala. I ett Sverige med de största inkomstskillnaderna sedan 1930-talet kommer sänkta lägstalöner enbart leda till ett än mer segregerat samhälle.
Självklart ska nyanlända få chansen att komma in på arbetsmarknaden. Men detta måste ske på samma villkor, med samma anställningstrygghet och med samma lön som alla andra.

Sänkta lägstalöner och begränsad tillgång till välfärd är förslag som gynnar företag och splittrar arbetarklassen. Den enda rimliga hållningen är att kräva lika rättigheter och förutsättningar för alla, så väl på arbetsmarknaden som i resten av samhället.

En kommentar till “Sänkta lägstalöner gynnar företag och splittrar arbetarklassen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.