Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Bravo LO

19 oktober, 2016

Skrivet av

Det blir en LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen. Olyckskorparna som kraxat om att det alldeles för splittrade LO inte skulle nå en samordning denna gång heller har fått fel. På LO:s representantskap i dag har förbunden enats om dels en låglönesatsning, dels om att industrinormen ska bestå.

I god konstruktiv anda har man hittat fram en nygammal modell för lönesättningen där alla som tjänar under 24.000 kronor får sin lönehöjning i kronor. De som ligger över brytpunkten får den i procent. Läs mer om konstruktionen här.

Det är ett smart sätt att komma till rätta med den kontroversiella frågan om låglönesatsning. Ungefär hälften av LO-arbetarna berörs av låglönesatsningen denna gång. För IF Metalls del skulle denna satsning träffa ungefär 30.000 medlemmar och bli en jämställdhetsmotor då den främst gäller lågavlönade kvinnor i exempelvis tvätteribranschen. Det är utmärkt och hög tid för ett lyft för dessa kvinnor.

– Om man i stället för att utgå från individer hade utgått från snittlönen i branscherna hade exempelvis GS medlemmar inte omfattats,  men eftersom det här är en modell som ska utgå från varje individ så kommer även våra lågavlönade medlemmar att omfattas, förklarar GS:s avtalssekreterare Madelene Engman.

Det är ett styrkebesked att LO-förbunden står enade. Nu väntar hårda förhandlingar med arbetsgivarna. De borde dock glädjas åt att industrinormen fortfarande gäller.

Avtalsrörelsen har börjat.

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.