Industriarbetarnas tidning

Mycket smink och lite allvar

7 april, 2017

Skrivet av

En dag skärpte jag mig och slutade att i okunskap sucka över ungarnas surfande på Youtube. På köpet har jag lärt mig …

… fläta hår med Greg Wickherst, singelfarsan som gick på skönhetsskola för att kunna hjälpa sitt barn att fixa håret. Instruktiva videor som även snaggade kan njuta av, och har man tålmodiga ungar med långt hår kan man ju få testa sina egna färdigheter.

 

 

… contouring genom makeup-artisten Jordan Liberty. Han kan det mesta värt att veta om färger, ljus och skuggor: samma saker som jag sliter mitt korta hår över när jag ska redigera bilder till denna tidning i Photoshop. Bonus: skolbarnen lär sig engelska.

 

 

… att psykisk ohälsa är något även barn och ungdomar kan och behöver diskutera. Vloggaren Therése Lindgren brukar presenteras som en storasyster på nätet. Hon varvar den ofrånkomliga reklamen (det är så de flesta stora youtubers försörjer sig) med berättelser om hur hon jobbar för att komma till rätta med sin panikångest. Alltmedan hon lägger en avancerad make-up. Och går igenom vilka märken som inte testats på djur.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Underbemanning tär på Samhalls personal

Samhall i Karlstad har varit framgångsrikt att vinna kunder. Men personalen räcker inte till. Varje morgon träffas driftledarna för att få ihop folk till alla uppdragen. ”Vi bara kör”, säger Robert Hallstensson.

Dags att agera, närings­ministern

Helle Klein: ”Det sociala företaget blev ett vinstjagande bemanningsbolag som förstör både människor och marknad.”

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.