Industriarbetarnas tidning

”Gäller att ha karaktär över semestern”

7 juli, 2017

Skrivet av

Det drar ihop sig, konstaterar Fredric Lund. Om knappt två månader ska två skiftlag från Lindbäcks Bygg i Piteå bestiga Kebnekaise. Hur går det med träningen?

Skiftlagen på golvteamet bestämde sig för att köra en annorlunda teambuilding. I början av september ska de bestiga Kebnekaise tillsammans. I mitten av maj premiärtränade de tillsammans på Eliasleden utanför Piteå.

Vi ringde upp några av dem och frågade: Hur har det gått sedan dess?

Fredric Lund

– Det går bra. Vi kör vårt race. Vi går upp- och nedför liftspåret i skidbacken vid Lindbäcksstadion. Det är rätt brant. Vi tränar för att få ihop lite mjölksyra, för att träna upp låren lite.

Fredric Lund. Foto David Lundmark.

Hur många gånger går ni upp?

– Två, tre gånger. Det tar runt en timma att gå tre gånger. Då är man ganska nöjd kan jag säga. Vad man svajar i knäna sista gången man går ner! Då är man inte mycket att ha. Det är nog viktigt att komma ihåg det där med att ta minuter, att man stannar korta stunder och vilar lite så att man inte knäcker sig helt.

Tränar du något annat?

– Jag försöker fara å springa lite i motionsspåret.

Märker du att det händer något med orken?

– Jo nog blir det bättre. Nu orkar jag ju jogga flera kilometer, det orkade jag inte förut. Nu gäller det att ha karaktär över semestern. Det är det som är svårt. När man ruckar på rutinerna brukar det skita sig. Speciellt nu när det har regnat en vecka och de hotar med mer. Då hamnar man fort framför tv:n.

Brukar du träna?

– Jag tränar lite grann, annars väger jag snabbt 110 kilo. Men jag brukar inte träna på det här viset. Det är målbilden som är kul. Efter det här måste vi hitta en ny målbild.

Förbereder du dig på något annat sätt?

– Ja lite att kolla vad man ska ha för utrustning, mat, hur mycket vatten vi ska ha med oss och såna saker.

Agneta Boman Andersson

– Jo det går bra, vi kämpar på. Det är lite upp till var och en. Vi har varit i väg några vändor till den lokala slalombacken för att få lite backträning. Den är riktigt brant i slutet så det är tufft att gå uppför, men det är jobbigt att gå nerför långa perioder också. Så det är jättebra att känna efter att man fixar det men knän och så.

Agneta Boman Andersson. Foto: David Lundmark

Du är van att vandra i skog och mark, så du kanske är i bra form?

– Jag håller i gång ganska mycket, men lite backträning är bra. Jag försöker peppa killarna. Det blir kanske lite för mycket datorer och sånt och då är det jobbigt att komma i gång.

Förbereder du dig på något annat sätt?

– Egentligen inte så mycket. Det gäller att se över att man har grejerna i ordning. Det som hände för någon vecka sedan (fyra personer larmade fjällräddningen då de blev fast uppe på Kebnekaise. Red. kommentar) var nog ganska bra för att alla skulle förstå att man inte går upp på Kebnekaise utan ordentliga grejer. Det är en tuff promenad man har framför sig.

Simon Brandell

– Det går rätt så bra. Jag har varit fem vändor till skidbacken och gått upp och ner. Det är något nytt för mig, men det är kul. Det är bara att kämpa på. Vi får se hur det går på Kebne. Det ska bli spännande.

Märker du någon skillnad?

– Jo, jag känner lite skillnad, att det går lättare. Det känns bra, att man inte sitter fast i samma läge.

Simon Brandell. Foto: David Lundmark.

Tränar du på något annat sätt?

– Jag bor två minuter från Grisberget och där finns det spår att gå, så det har jag börjat göra.

Vad tror du blir roligast med hela grejen?

– Att lära känna kollegorna bättre. Jag tror att det kommer vara jätteroligt och vi kommer nog att göra fler saker tillsammans sen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.