Ny dom slår fast hur livränta ska beräknas
20 februari, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Livräntan ska kompensera fullt ut för inkomstförlusten efter en arbetsskada. Därför ska den beräknas på inkomsten som personen hade då skadan uppstod, oavsett hur lång tid som har gått. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast i två domar.
Den som har fått sin arbetsförmåga nedsatt efter en arbetsskada kan ha rätt till livränta. Syftet är att den arbetsskadade inte ska drabbas av framtida inkomstförluster på grund av sin skada.
Lagen säger att livräntan ska beräknas på den försäkrades sjukpenninggrundade inkomst vid den tidpunkt livräntan första gången ska lämnas. Formuleringen i lagen har gett utrymme till olika tolkningar av vid vilken tidpunkt livräntan egentligen ska beräknas.
Osäkerheten gäller ärenden då arbetsskadade har dröjt länge med att söka livränta för sin arbetsskada. Det finns en regel om preskription som säger att livränta kan betalas ut retroaktivt, men inte mer än sex år bakåt i tiden från att ansökan lämnades in.
Då kan lagtexten tolkas som att livräntan ska beräknas efter hur stor inkomst den skadade hade vid första tillfället som livräntan betalas ut. Vilket alltså kan vara flera år efter skadetillfället, om ansökan har gjorts sent. Risken är att den försäkrade då har gått ned i arbetstid på grund av skadan och därmed har en lägre inkomst som också ger sämre livränta.
Den andra tolkningen som har förekommit är att livräntan alltid ska beräknas efter inkomsten då skadan uppstod, oavsett preskriptionstid.
Frågan om hur lagen ska tolkas har prövats av förvaltningsrätt och kammarrätt, som har kommit fram till olika svar. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slutligen slagit fast vad som är rätt.
Eftersom lagtexten inte är tydlig har domstolen undersökt det bakomliggande syftet med bestämmelserna om livränta. Man skriver att det huvudsakliga syftet är att ”ge en i princip full kompensation vid inkomstförlust på grund av arbetsskada…”.
Domstolen konstaterar att ju närmare tiden för skadans uppkomst som inkomstunderlaget för livränta fastställs, desto mindre är risken att senare händelser påverkar storleken på underlaget. De skriver också att det kan ”knappast ha varit lagstiftarens avsikt att storleken på livränteunderlaget ska vara beroende av när ansökan om livränta görs.”
Därför ska underlaget för livräntan motsvara den sjukpenninggrundande inkomsten som den försäkrade hade vid tidpunkten då rätten till livränta uppkom. På så sätt kopplas livräntan till den inkomst den försäkrade hade som oskadad. Det innebär också att tillämpningen blir lika för alla, oberoende av när man ansöker om livränta.
Felaktig livränta kan inte ändras
Den som har en livränta som nu visar sig vara baserad på en tolkning av lagen som (efter domen i HFD) inte längre är rätt, har ytterst liten chans att få den korrigerad.
Det beror på att det enligt juridiken inte har skett någon felaktig tolkning av lagen. Bestämmelserna i lagen har helt enkelt varit för otydliga.
Nu när domarna har meddelats är de vägledande, de har alltså förtydligat hur lagen ska tolkas och det finns en ny rättspraxis. Men en ny rättspraxis kan aldrig påverka redan fattade beslut.
Försäkringskassan har ingen statistik över hur många som har en livränta baserad på inkomsten vid det som nu anses vara fel tidpunkt. Men det bör inte vara särskilt vanligt, enligt Lars Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassans avdelningen för funktionsnedsättning. Han gjorde 2012 samma tolkning av lagen som HFD nu har gjort, och de interna instruktionerna var att fatta beslut enligt den tolkningen.
Men frågan ställdes igen 2015 och då var rättsenheten mer osäker.
– Frågan har hängt i luften, men det borde vara samma tolkning som har gällt hela tiden, säger Lars Sjöberg.
Alla livränteärenden som fortfarande pågår kommer nu att fastställas enligt den nya rättspraxisen.
Osäkerheten gäller ärenden då arbetsskadade har dröjt länge med att söka livränta för sin arbetsskada. Så står det i ett stycke i texten här ovanför.
Men hur blir det om myndigheter och verk samt försäkringsbolag förhalar godkännandet i oändlighet och det går 10-tals år innan man får sin rätt och en sjukersättning som är kopplad till arbetsskada och därmed berättigad till livränta?? Det är nog en mer intressant fråga i nästa steg, eller hur?
Jag har har livränta från F-kassan, skulle de gå efter min lön ska jag ha genomsnitt som truckförare, 31 5000 kr om året. Men Fk har räknat ut ett helt annat belopp, 245 000kr. En stor inkomstförlust för mig, samtidigt som jag inte kan hjälpa att jag skadade mig 1991. Jag föll ner och slog sönder höger knä. Afa godkände och betalade 100 procent, men inte Fk, där gör jag inkomstförlust. Nu har jag lagt in om inkomstförlust genom åren till Afa. Får se om de fixar det, det jag läser är viktigt när det gäller sådant.
Hur gick det?
Har man sökt inom sex år och Föräkringskassan vägrat göra rätt har man 10 år på sig att söka på nytt. ( Preskriptionslagen Paragraf 5 )Arbetsskadelagen baseras på skadeståndslagen därför gäller preskription 10 år. ( se SOU 2017:25 sid 45 -46)
Har man sökt på nytt inom preskriptionstiden löper en ny 10 års period.
OBS viktigt Sex år gäller bara första gången man söker därför att det framgår av lagen om arbetsskada.
Det finns dessutom ett taleförbud som säger att arbetstagare inte kan begära skadestånd direkt av arbetsgivaren då denne tagit försäkring i AFA? AFA i sin tur har lagt utredningsansvaret på FK. ( Detta borde tas bort när nu FK vägrar betala ersättning)
Meningen var att arbetsskadade skall slippa gå till domstol för att stämma arbetsgivaren på skadestånd. Arbetsgivaren skyddas genom sin försäkring i AFA från stämningar i domstol.
För arbetsskadade har det i stället blivit betydligt svårare att få skadeersättning då FK ställer sig som motpart i stället för att följa förvaltningslagen och se till att ärendet blir ordentligt utrett. (Se dom i HD T 2139-13 som beskriver FK:s utredningsansvar.)De avslår oftast utan ordentliga utredningar och arbetstagarna som inte kan lagstiftning luras på sin ersättning genom att FK därefter påstår att din sak är prövat. De skadade tvingas därför till domstol och får Föräkringskassans specialister emot sig i stället för att få arbetsgivarens advokater mot sig som de skulle ha fått om det hade varit möjligt att stämma arbetsgivaren. Systemet är således enbart till för att skydda arbetsgivaren då FK har mer kunskap om kryphålen än en vanlig advokat.
Om de avvisar med motiveringens att ärendet är prövat måste fyra kriterier vara med för att det skall vara samma sak. Samma medicinska besvär , samma ersättning, samma tid, samma exponering. Är inte alla kriterierna samma är inte ärendet prövat. ( i psykiska skador prövar de bara undantagen= sådanta som kan förkomma på alla arbetsplatser inte hot trakasserier förtal eller övergrepp mm. Men säger ändå att de prövat din sak. Märkligt. ) Det kan ta 10 till 20 år innan man förstår att man är lurad efterom man inte förväntar sig att FK är motpart och att man som skadad måste vara lika insatt i lagstiftningen som juristerna på FK för att kunna få rätt. Man måste själv göra en exponeringsutredning och plocka fram bevisning så det gäller att vara frisk eller ha hjälp och känna till vilka bevis som behövs om man skall kunna bevisa att det funnits skadlig inverkan och därefter att man blivit sjuk av den skadliga inverkan. Detta är nästa omöjligt om man samtidigt är svårt skadad, stresskadad, utbränd och deprimerad. Fallgroparna är många och ofattbara och leder till svåra följdsjukdomar.
Läs SOU 2017:25 Samlad kunskap – Stärkt handläggning. Betänkande av utredningen om en mer jämställd och rättsäker Försäkring vid arbetsskada. Finns på nätet.
Nu har Torbjörn Johansson LO varit i farten igen. Han har fixat avtal till men för alla oss/dom som har arbetsskador och står utan livränta. Ännu en spik i vår kista vi inte behöver. Jag har alltid trott att AFA var till för alla som arbetsskadats på jobbet och att dessa pengar tillföll oss vid skada. Men icke alls så. Läs här:
I uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och LO ingår även att arbetsgivarna får en återbetalning av premier som de har betalat in till den kollektivavtalade sjukförsäkringen. Återbetalningen, som handlar om miljardbelopp. möjliggörs av att kapitalförvaltningen i försäkringsbolaget AFA givit överskott.
Hela artikeln finns på Arbetet. Lägger in en länk här så ni kan läsa hela.
https://arbetet.se/2021/01/07/battre-pensioner-for-unga-arbetare/