”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Tips för en fin hemester

Nej, sommaren 2020 lär inte bli de spännande resornas sommar. Det går att göra nåt bra av den ändå. Här är DA-redaktionens bästa tips för dig som semestrar hemma.

Utomhus

Lär dig om platsen där du bor

Utforska. Kommer du inte iväg någonstans i sommar? Passa på att lära dig mer om stället där du bor! Finns det byggnader med spännande historia? Platser du inte kände till? Vad fanns här innan, hur växte samhället fram? Hur utvecklades industrin? Hembygdsgårdar, bibliotek och internet är bra ställen att börja leta. På så sätt har jag lärt mig om Alfred Nobels dynamittillverkning och Västra stambanans tidigare sträckning. Sen kan du ta med dina vänner på guidad tur – gärna med en picknickkorg.
Anna Julius

Stapling, en riktig konstform

vedtraven Att använda en del av sommarsemestern till att stapla ved kan vara ett riktigt konstprojekt. På plussidan får du också frisk luft och motion. Kanske blir din stapel en snackis i området som leder till oväntade sociala kontakter med grannar. I den amerikanska delstaten Maine sägs det att giftasvuxna kvinnor under 1800-talet utvärderade män utifrån hur de staplade sin ved.

Det är mycket att tänka på. Träslag, längd på vedträna och hur fint kluvna de är. Långa vedträn är lättare att stapla stabilt jämfört med spinkig tändved. Variationerna på vedstaplar är oändliga. Varför inte klä in hela huset i ved och endast lämna öppningar för dörrar och fönster? Fördelen blir extra isolering. Rundstapeln är en personlig favorit, där veden läggs i en stor ring. Endast din egen fantasi sätter gränser. Och rasar stapeln är det bara att börja om igen.
Marcus 
Derland

Skuleskogens nationalpark, Ångermanland

Besök en nationalpark

Äventyr Det finns 30 nationalparker i Sverige. Åtminstone någon ligger inom några timmars bilresa från dig. Luften är fri. Njut av svenskt naturarv. Upptäck grottor, brandområden och blomstrande ängsmarker. Vandra i fjäll, djupa urskogar eller ädellövskog. Läs mer på sverigesnationalparker.se.
Josef Molin

Med karta till nya platser

NaturpassetNär eventuella barn – och du själv – sedan länge har ledsnat på den vanliga skogsutflykten, kanske det är dags att utforska hemtrakterna lite bättre. Hundratals orienteringsklubbar i hela Sverige är med i Naturpasset, och sätter ut kontroller i sina hemmaskogar.

Du köper ett paket med karta, instruktioner och kodkort, tar dig ut i skogen och letar upp kontrollerna. Passa på att upptäcka nya fikaplatser, bästa blåbärsskogen eller finaste platsen för en koja medan du trampar runt bland stigar du inte gått på förut.

Ingen tidspress, kontrollerna sitter kvar en bit in på hösten. Räcker hela sommaren om ni tar ett par kontroller varje gång. Och ja, det går att tävla om man vill.
Läs mer på naturpasset.se.
Marie Edholm

Böcker

Agnes Cecilia
Maria Gripe

Roman. Maria Gripe borde lyftas fram som Astrid Lindgren i ljuset. Men kanske får de övernaturliga stroferna en del att rygga tillbaka. Spöken finns. Det står klart i Agnes Cecilia – en sällsam historia där huvudpersonen Nora tar emot meddelanden från en annan tid. Även författaren trodde på spöken. När en ny familj flyttade in i Gripes lägenhet i Nyköping hittade de besynnerliga lappar i väggarna.
Elinor Torp

Mammajournalerna
Helene Rådberg

Roman. Det är 1950-tal i stålstaden Sandviken när Helene Rådberg växer upp med en mamma som kämpar och kämpar men till sist inte orkar leva mer. I Mammajournalerna varvas utdrag ur mamma Barbros journaler från psykiatrin med Helenes egna minnen: En stunds närhet i farfars knä i fåtöljen när han kommit hem från jobbet på verket, att lämnas ensam hemma i natten när mamma försvinner ut, hitta gömda tabletter i små askar i köket. Fint och starkt om psykisk ohälsa och hur det påverkar även närstående.
Anne-Marie Höglund

Film och tv

The good doctor
Tv-serie (Viaplay).

Serie med många säsonger om en ung kirurg med autism. En riktig feel good-serie med mycket känslor. Oväntad och liknar inte andra sjukhusserier.
Lina Larsson

Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint
Dokumentär (SVT). 

Regniga coronadagar måste du kolla in de många ögonöppnande dokumentärerna på SVT Play. Missa inte banbrytande Hilma af Klint som konsthistorien glömde. Varför? Jo för att hon var kvinna. Hon målade det osynliga och evigheten. (Kan ses till 9 okt.)
Elinor Torp

Diego Maradona
Dokumentär (SVT).

För alla som är lika fotbollstokiga som jag var som barn, finns här nu också filmen Diego Maradona, en över två timmar lång levnadsteckning av killen som regerade på plan men lät sig dras ned av italienska maffian. (Kan ses till 2 okt.)
Elinor Torp

Supergirl
Tv-serie (HBO).

Lagom läskig superhjälteaction varvat med underhållande vardagsliv och relationer. Stålmannens kusin kom från Krypton som 13-åring, men har inte behövt avslöja sina krafter förrän nu. Hon undsätter människor vid olyckor, slåss mot utomjordingar och räddar världen. Bäst är ändå hennes chef till vardags, Cat, spelad av Calista Flockhart (Ally McBeal för den som minns). Under ytan av karriärlystnad och spydigheter döljer sig oanade djup. Passar kanske från 11–12 år och uppåt.
Anna Julius

Tv-spel

The last of us, part 2
Playstation 4.

Första delen var på många sätt en överraskning. Historien om hur ett virus infekterat mänskligheten och lämnat världen i ruiner hade vid det laget berättats till leda i populärkulturen. Utvecklaren Naughty Dog hade gjort sig ett namn med en lång rad välgjorda spel, men att de lyckades leverera ett så enormt känslosamt spel förvånade mig. Frågan är om de förmår att göra det igen – sju år senare. (Släpps 19 juni.)
Rasmus Lygner

Paper Mario: 
the origami king
Nintendo Switch.

Egentligen finns väl en gräns för hur mycket man kan mjölka en ikon. Kanske är den gränsen nådd när Nintendo nu säljer ut sin omtyckta rörmokare till Lego? Ändå är det japanska företaget intressantare än på många år. Spelen de har gett ut de senaste åren har varit bland de bästa någonsin. Det senaste Paper Mario – ett rollspel med grafik som liknar just papper – var förvisso en besvikelse, men jag hoppas att detta blir bättre.
(Släpps 17 juli.)
Rasmus Lygner

Podcast

Systrar
Göteborgsposten.

En ung kvinna ger redaktionen en lista med namn på män. Där inleds journalisternas granskning av den organiserade sexhandeln i Göteborg. Tre vanliga skoltjejer börjar berätta om våld och övergrepp. En serie i sju delar.
Lina Larsson

13 minutes to the moon
BBC World Service.

13 minutes to the moon är en berättelse om månlandningen 1969 såsom den aldrig tidigare har berättats. Med fokus på de 13 sista minuterna i månlandaren Eagle – då allt hängde på en mycket skör tråd – kommer vi närmare astronauterna än någonsin tidigare. Samtidigt växlar podden skickligt perspektiv och tecknar en nyanserad bild av ett årtionde då allting verkade vara möjligt. Med musik av Oscarsbelönade Hans Zimmer och briljant produktion av BBC World Service.
Mikael Färnbo

Undersköterskepodden
Kommunalarbetaren.

Kommunalarbetarens journalist Pernilla Josefsson tar med oss till en yrkesgrupp som, frånsett nu under coronakrisen, mest verkat i det självklara. Med löner och villkor därefter. Men det står inte i vägen för kreativiteten! Lyssna på uskorna som uppfunnit en pappersbyxa för att underlätta vid tarmundersökningar, eller på arbetslaget som följer sina patienter den sista tiden i livet på ett hospice.
Janna Ayres

Läs mer:

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

En värld av barn

BildreportageFotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Nya vinklar på Palme och Sträng

BoktipsNär Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Bilder av det nya Europa

BÖCKERDen ene är en underhållande provokatör. Den andre en klarsynt men skrämmande analytiker. Tillsammans ger de sin bild av ett sönderfallande Europa.

Bok om skuggsamhället kan få fint pris

DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.

Det nya ljudet från Bakersfield

DA GILLAR | COUNTRY Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Litterär pandemi för karantänsoffan

DA GILLARI tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Elinor Torp kan vinna en Guldspade

NomineringDagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till en guldspade för boken ”Vi, skuggorna”.

Deckarklassiker i nya kläder

BoktipsOmvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

Brunnsvik har fått tillbaka sin bokstuga

När LO för sju år sedan stängde Brunnsviks folkhögskola slängdes bibliotekets unika boksamling i containrar. Men nu är en av arbetarrörelsens mest omskrivna kulturskatter tillbaka.

Avtal 2020

Läroböckerna i ekonomi stämmer inte längre

PerspektivVi har sett det förr i avtalsrörelsens upptakt. Dagarna före jul överlämnar parterna detaljerade krav till varandra. Men den här gången är ingenting är som förut. Läroböckerna stämmer inte längre, skriver DA:s Harald Gatu.

1
Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

En eldig svensk historia

BöckerVedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Finanskrisen

Bortom all kontroll

BANKKOLLAPSENI morgon är det tio år sedan den amerikanska banken Lehman Brothers gick i konkurs. Paniken spred sig på världens börser och skapade massarbetslöshet. Ångrade någon i finansvärlden sig? Egentligen inte, enligt de spelfilmer och romaner som DA:s Rasmus Lygner plöjt.

1

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har fått det prestigefulla Hiertastipendiet av Publicistklubben. Hon får det för att fortsätta granska svensk arbetslivskriminalitet.

ljudbok

Med en bok i örat i 30 år

LjudböckerPå Woolpower i Östersund är ljudböcker inget nytt – här har sömmerskorna lyssnat på böcker under arbetstid sedan kassettbandens era. Du kan förstås också lyssna på reportaget här.

”Som att sitta vid lägerelden”

VÄLKÄND RÖST Katarina Ewerlöf är en av Sveriges populäraste uppläsare, med egen studio: ”Efteråt är jag helt slut.” Hör henne läsa i DA:s inläsning.

Fotograf: Peder Lingdén

Mats Berggren får Ivar Lo-pris

Författaren och tidigare metallarbetaren Mats Berggren får årets upplaga av Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris på 125 000 kronor. Hans senaste bok är den självbiografiska Vindsröjning.

Julens bästa kulturklappar

DA TIPSARSällskapsspel, böcker, tid - eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Anne-Marie Höglund på sin första fjällvandring norr om Hemavan hösten 2009.

Höjden av återhämtning

DA gillarTidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Vart tog den politiska talekonsten vägen?

VAL 2018Almedalsveckan är slut, men det är bara två månader till valet. DA tipsar om tre nya och välskrivna böcker om politik - och en favorit med några år på nacken. Statsvetaren Erik Åsards dom är hård.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Våra bästa tips för lata dagar

DA gillarSemester kan betyda tid att lyssna på den där boken, spela det där spelet, eller se den där serien som vi inte hinner annars. Vi tipsar om några av våra egna favoriter.

Redo för katastrofen

Prepping”Ät nu, för i morgon kommer ryssen och då ska pälsen av dig”. Marcus Derland minns orden vid matbordet i barndomen när han ger råd för den som vill ägna sig åt prepping; att förbereda sig på olika typer av av katastrofer.

Jonas Löfvenberg på antikvariatet Alfa i Stockholm. Har du inte ett bra antikvariat där du bor är det enkelt att köpa begagnade böcker på nätet via till exempel antikvariat.net. Foto: David Lundmark

Hitta vägen till mästerverken

DA gillarAtt läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Sarah Gadon spelar huvudrollen i Alias Grace.

Kvinnor som längtar ut

DA GILLARDA-medarbetaren Jeanette Herulf väljer en tv-serie och två böcker om kvinnor. De längtar alla frihet i en klasspräglad värld.

Verklighetens Science Fiction

När robotarna tar över

Tiden är på väg i kapp fantasin i science fictionklassikerna. Ska vi vara rädda eller bara fascinerade när vi ställs inför historiens kanske största tekniksprång – artificiell intelligens, AI.

”För mig började det med Star Wars”

Skälet till att science fiction-författare har rätt så ofta beror helt enkelt på att de gissar så mycket, enligt litteraturvetaren Jerry Määttä.

Ordlös bok ska öka säkerheten

SpråkstödHur pratar du säkerhet i skogen med kollegan som inte talar svenska? Prevent tog hjälp av en serietecknare och gjorde den ordlösa boken ”Jobba säkert i skogen”.

Ta i trä i stället

DA:s Marcus Derland hittar lugnet med en bit lövträ i ena handen och en täljkniv i den andra.

Hon prisas för sina kvinnoböcker

Författarinnan Sara Beischer får årets Stig Sjödinpris för sina böcker om klass och om kvinnors arbete.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.