Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

9 december, 2020

Skrivet av

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och Pappers.

Aftonbladets ledarsida och Dagens Arbete driver podden Jobbet ihop. Det är Ingvar Persson och jag som pratar arbetsmarknadsfrågor och i tisdags gästades poddden av Camilla Frankelius som är förhandlingschef på Ingenjörerna och en av förhandlarna för PTK som snickrat ihop lasuppgörelsen med Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal. Ingvar skriver om detta här.

Och här kan du lyssna på podden Jobbet.

På ledarplats har jag skrivit att nu måste den så kallade Toijerutredningen en gång för alla slängas i papperskorgen. Där fick jag medhåll av Camilla Frankelius. Här har Centern deklarerat att det är parternas uppgörelse som ska ligga till grund för nya lagen men Liberalerna har hittills varit mer svävande.

Hur som helst är det färdigförhandlat från parternas sida för denna gång. Nu återstår det politiska framtagandet av en ny lag om anställningstrygghet. Vid det förhandlingsbordet kommer ”de fyras gäng” (PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal) sitta med men även andra kan såklart yttra sig över förslaget när det går på remiss.

Ännu är inte sista ordet sagt om anställningstryggheten. Någon regeringskris blev det inte i höst men Vänsterpartiet hotar fortfarande med misstroende. Och debatten inom LO lär fortgå.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.