Koll på | sjukersättning Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. I vissa fall kan det bli svårt att återvända till jobbet. Är du drabbad kan du tänka på detta.
Det här är postcovid
En genomgång som Sveriges Radio Ekot gjorde i maj visade att omkring 16 000 svenskar har fått diagnosen postcovid, eller långtidscovid. Mörkertalet är dock stort, och den verkliga siffran kan vara större. Kunskapen om tillståndet, som officiellt benämns ”postinfektiöst tillstånd efter covid-19”, är i nuläget begränsad.
Symtomen på postcovid är många och kan variera över tid. Det är inte heller säkert att besvären uppstår direkt, utan det kan vara först efter ett par veckor som symtomen uppträder.
Extrem trötthet, andnöd, andfåddhet, smak- och luktförlust, huvudvärk, feber, hosta, tryck över bröstet eller bröstsmärta är bara ett par exempel på symtom.
Hur länge besvären kvarstår är oklart. En del är symtomfria efter tre, fyra månader, medan andra fortfarande har symtom efter fyra månader.
Källa: Socialstyrelsen, Försäkringsmedicinskt beslutsstöd.
Så kan du få sjukpenning
Om du upplever några av de uppräknade symtomen, eller av någon annan anledning inte kan återgå till jobbet efter att ha varit sjuk i covid-19, kan du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan – om du varit sjukskriven längre än två veckor. Då gäller samma regelverk som för alla andra typer av sjukdom.
Du behöver ett läkarintyg från sjukvården som styrker att du har drabbats av postcovid.
Försäkringskassan bedömer om din arbetsförmåga är nedsatt eller inte. Fram till dag 180 bedöms din arbetsförmåga mot ditt nuvarande arbete.
Från och med dag 180 bedöms din arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. Detta har skapat problem för många långtidssjuka, bland annat för sjuka i postcovid.
Det händer efter 180 dagar
När du har varit sjukskriven längre än 180 dagar bedöms du mot hela arbetsmarknaden och ett ”normalt förekommande arbete”. Bedömningen har länge varit kontroversiell och uppmärksammats på nytt i samband med att många fått långvariga besvär efter covid-19. Men sedan den 15 mars är det lättare att skjuta upp prövningen.
Tidigare kunde prövningen mot hela arbetsmarknaden skjutas upp om det fanns ”särskilda skäl”, numera gäller i stället formuleringen ”övervägande skäl”. I praktiken betyder det att man kan skjuta på prövningen om det finns en realistisk chans att du kan vara tillbaka på jobbet inom ett år, alltså innan dag 365.
Förändringen gäller alla långtidssjukskrivna, inte bara dem som har drabbats av postcovid.
14 av 21
regioner har eller planerar att inrätta en specialistmottagning för postcovid, enligt en enkätundersökning av TT. Sex regioner planerar ingen sådan, och en svarade inte på enkäten.
Källa: Försäkringskassan.