Industriarbetarnas tidning

När coronan inte släpper

1 juli, 2021

Skrivet av

Koll på | sjukersättning Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. I vissa fall kan det bli svårt att återvända till jobbet. Är du drabbad kan du tänka på detta.

Det här är postcovid

En genomgång som Sveriges Radio Ekot gjorde i maj visade att omkring 16 000 svenskar har fått diagnosen postcovid, eller långtidscovid. Mörkertalet är dock stort, och den verkliga siffran kan vara större. Kunskapen om tillståndet, som officiellt benämns ”postinfektiöst tillstånd efter covid-19”, är i nuläget begränsad.

Symtomen på postcovid är många och kan variera över tid. Det är inte heller säkert att besvären uppstår direkt, utan det kan vara först efter ett par veckor som symtomen uppträder.

Extrem trötthet, andnöd, andfåddhet, smak- och luktförlust, huvudvärk, feber, hosta, tryck över bröstet eller bröstsmärta är bara ett par exempel på symtom.

Hur länge besvären kvarstår är oklart. En del är symtomfria efter tre, fyra månader, medan andra fortfarande har symtom efter fyra månader.

Källa: Socialstyrelsen, Försäkringsmedicinskt beslutsstöd.

Så kan du få sjukpenning

Om du upplever några av de uppräknade symtomen, eller av någon annan anledning inte kan återgå till jobbet efter att ha varit sjuk i covid-19, kan du ansöka om sjukpenning hos Försäkringskassan – om du varit sjukskriven längre än två veckor. Då gäller samma regelverk som för alla andra typer av sjukdom.
Du behöver ett läkarintyg från sjukvården som styrker att du har drabbats av postcovid.

Försäkringskassan bedömer om din arbetsförmåga är nedsatt eller inte. Fram till dag 180 bedöms din arbetsförmåga mot ditt nuvarande arbete.

Från och med dag 180 bedöms din arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. Detta har skapat problem för många långtidssjuka, bland annat för sjuka i postcovid.

Det händer efter 180 dagar

När du har varit sjukskriven längre än 180 dagar bedöms du mot hela arbetsmarknaden och ett ”normalt förekommande arbete”. Bedömningen har länge varit kontroversiell och uppmärksammats på nytt i samband med att många fått långvariga besvär efter covid-19. Men sedan den 15 mars är det lättare att skjuta upp prövningen.

Tidigare kunde prövningen mot hela arbetsmarknaden skjutas upp om det fanns ”särskilda skäl”, numera gäller i stället formuleringen ”övervägande skäl”. I praktiken betyder det att man kan skjuta på prövningen om det finns en realistisk chans att du kan vara tillbaka på jobbet inom ett år, alltså innan dag 365.

Förändringen gäller alla långtidssjukskrivna, inte bara dem som har drabbats av postcovid.

14 av 21

regioner har eller planerar att inrätta en specialistmottagning för postcovid, enligt en enkätundersökning av TT. Sex regioner planerar ingen sådan, och en svarade inte på enkäten.

Källa: Försäkringskassan.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ministern: Vi har en sjuk­försäkring som gått sönder

Ardalan Shekarabi (S) efter mötet med GS om utförsäkrade medlemmar: ”Vi måste göra allt vi kan för att återupprätta tryggheten vid sjukdom.”

GS möter minister om sjuk­försäkring

Två GS medlemmar dog, men ansågs inte vara tillräckligt sjuka för sjukpenning.Efter att det uppmärksammades i DA ska GS i dag träffa socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

”Jag försöker stötta dem så gott jag kan”

Jan-Olov Johansson har länge arbetat som försäkringshandläggare på IF Metall. Men jobbet har bara blivit svårare. Nu möter han så många som nekats sjukpenning att han är rädd att inte hinna hjälpa alla.

Få rätt pengar när du är sjuk

Få rätt pengar när du är sjuk

Har din arbetsplats kollektivavtal har du flera försäkringar automatiskt. Bland annat om du blir sjuk. Det är det många som missar.

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.