Industriarbetarnas tidning

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

27 september, 2021

Skrivet av

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Nu inrättas en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Sverige kommer att hämta erfarenheter från Norge och försöka jobba mer effektivt mot skurkföretagen som mjölkar stat, kommuner och landsting på skattemedel, men också komma åt arbetsgivare som exploaterar människor i svenskt arbetsliv. Detta meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens.  

Sedan 2017 har Dagens Arbete granskat skuggsamhället och skildrat hur svenskt arbetsliv har blivit en arena för kriminella. Företag används som brottsverktyg. Och i entreprenörskedjorna under de stora upphandlarna letar sig oseriösa arbetsgivare in som bryter mot en mängd lagar och regler. Men de struntar inte bara i skatten och tvättar smutsiga pengar rena. De utnyttjar också människor under slavliknande former.  

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark presenterade delegationens ordförande Ola Pettersson vid en presskonferens på måndagen. Foto: Regeringen.se

Arbetande ordförande i delegationen blir LO:s chefsekonom Ola Pettersson som kommer att jobba heltid med detta. Resurser finns också för ett kansli med fyra till fem heltidsanställda. Ledamöterna i delegationen kommer att träffas regelbundet, fyra till sex gånger per år, enligt ordföranden.  

– Det handlar om att komma samman i den här delegationen. Att vi skapar oss en gemensam analys och verklighetsbild som vi kan jobba effektivt med. Men också lära av de myndigheter som jobbat med det här länge. Att vi har samma bild som de har. Det blir ett uppbyggnadsskede i början, men efter årsskiftet blir det mer utåtriktat hoppas jag, säger Ola Pettersson. 

Vad är det första ni kommer att ta tag i? 

– Vi har fått ett tydligt uppdrag från regeringen, dels att snabbt hitta ett sätt att mäta omfattningen och kunna beskriva hur det har utvecklats över tid, hur stort det är och hur det påverkar samhället. Sen ska vi också hämta hem erfarenheter från Norge så snabbt som möjligt. Vi ser att Norge antagligen bland jämförbara länder är de som kommit längst. Vi måste lära oss det de gör rätt och se till att vi börjar jobba på det sättet i Sverige också. 

Ola Pettersson har inte själv jobbat med arbetslivskriminalitet på LO.  

– Däremot så kan jag mycket om arbetsmarknadspolitik. Om skatter. Jag vet att jag har goda förutsättningar att analysera den här problematiken och förstå hur man måste jobba för att motverka det, säger han. 

Delegationen börjar sitt arbete på en gång. En slutrapportering ska ske i februari 2025. 

Delegationens övriga ledamöter är: 

Malin Ackholt, ordförande Hotell och restaurangfacket 

Kristina Alsér, ordförande Tillväxtverket, tidigare landshövding 

Marcus Dahlsten, VD Transportföretagen  

Anna Ekstedt, ambassadör mot människohandel 

Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen 

Johan Lindholm, ordförande Byggnads 

Anders Wallner, polis och före detta utredare 

Irene Wennemo, generaldirektör Medlingsinstitutet 

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Utredning: Sekretess försvårar i myndigheters kamp mot kriminalitet i arbetslivet

Myndigheterna behöver betydligt större möjligheter att utbyta information för att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten, konstaterar en utredning som nu överlämnats till regeringen.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Skyddslösa arbetare river asbest

När det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.