Industriarbetarnas tidning

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

27 september, 2021 - 11:14

Skrivet av

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Nu inrättas en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. Sverige kommer att hämta erfarenheter från Norge och försöka jobba mer effektivt mot skurkföretagen som mjölkar stat, kommuner och landsting på skattemedel, men också komma åt arbetsgivare som exploaterar människor i svenskt arbetsliv. Detta meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en presskonferens.  

Sedan 2017 har Dagens Arbete granskat skuggsamhället och skildrat hur svenskt arbetsliv har blivit en arena för kriminella. Företag används som brottsverktyg. Och i entreprenörskedjorna under de stora upphandlarna letar sig oseriösa arbetsgivare in som bryter mot en mängd lagar och regler. Men de struntar inte bara i skatten och tvättar smutsiga pengar rena. De utnyttjar också människor under slavliknande former.  

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark presenterade delegationens ordförande Ola Pettersson vid en presskonferens på måndagen. Foto: Regeringen.se

Arbetande ordförande i delegationen blir LO:s chefsekonom Ola Pettersson som kommer att jobba heltid med detta. Resurser finns också för ett kansli med fyra till fem heltidsanställda. Ledamöterna i delegationen kommer att träffas regelbundet, fyra till sex gånger per år, enligt ordföranden.  

– Det handlar om att komma samman i den här delegationen. Att vi skapar oss en gemensam analys och verklighetsbild som vi kan jobba effektivt med. Men också lära av de myndigheter som jobbat med det här länge. Att vi har samma bild som de har. Det blir ett uppbyggnadsskede i början, men efter årsskiftet blir det mer utåtriktat hoppas jag, säger Ola Pettersson. 

Vad är det första ni kommer att ta tag i? 

– Vi har fått ett tydligt uppdrag från regeringen, dels att snabbt hitta ett sätt att mäta omfattningen och kunna beskriva hur det har utvecklats över tid, hur stort det är och hur det påverkar samhället. Sen ska vi också hämta hem erfarenheter från Norge så snabbt som möjligt. Vi ser att Norge antagligen bland jämförbara länder är de som kommit längst. Vi måste lära oss det de gör rätt och se till att vi börjar jobba på det sättet i Sverige också. 

Ola Pettersson har inte själv jobbat med arbetslivskriminalitet på LO.  

– Däremot så kan jag mycket om arbetsmarknadspolitik. Om skatter. Jag vet att jag har goda förutsättningar att analysera den här problematiken och förstå hur man måste jobba för att motverka det, säger han. 

Delegationen börjar sitt arbete på en gång. En slutrapportering ska ske i februari 2025. 

Delegationens övriga ledamöter är: 

Malin Ackholt, ordförande Hotell och restaurangfacket 

Kristina Alsér, ordförande Tillväxtverket, tidigare landshövding 

Marcus Dahlsten, VD Transportföretagen  

Anna Ekstedt, ambassadör mot människohandel 

Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen 

Johan Lindholm, ordförande Byggnads 

Anders Wallner, polis och före detta utredare 

Irene Wennemo, generaldirektör Medlingsinstitutet 

DA granskar skuggsamhället

Dagens Arbete belyser skuggsamhället och situationen för människor som kommit hit för att arbeta men utnyttjas av oseriösa bolag. Nu senast med fokus på städbranschen.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.