Industrin måste bli energismart
7 februari, 2023
Skrivet av Helle Klein
LEDARE Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Fossila bränslen lade grunden för den industriella revolutionen. I dag är det industrin som är motorn i klimatomställningen och Sverige kan bli världsledande i fossilfri produktion.
– Företagarna är inte oroade över hastigheten i omställningen utan för att det går för långsamt, säger Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige i DA:s podd om industrin och klimatomställningen.
Axelsson får medhåll av IF Metalls ordförande Marie Nilsson som menar att omställningen ger nya industrijobb. Fack och företagare går före men politiken släpar efter.
Nyckeln till omställningen ligger i energifrågan. När stålindustrin blir fossilfri kommer den i stället att bli mer elintensiv. Det svenska Hybrit-projektet beräknar att ståltillverkningen kommer att dra 55 TWh el i slutet av 2030 – det är ungefär en tredjedel av hela Sveriges elbehov i dag.
I detta läge bråkar politikerna om vems felet är att elkostnaderna stigit dramatiskt. Som om inte de tidigare regeringarna gjort gemensamma överenskommelser och är lika goda kålsupare. Och som om inte Putins krig i grunden förändrat energisituationen i Europa.
Som alltid hamnar den energipolitiska debatten i motsättningen mellan kärnkraft och vindkraft. Det är olyckligt. Industrin behöver alla energislag som är möjliga att få. Framför allt behövs långsiktiga spelregler och smart tänkande. I debatten saknas ett perspektiv, energieffektivisering. En gång i tiden var Sverige drivande i energieffektiv teknik. I dag hörs mest förnumstiga utspel från ministrar om att hushållen måste släcka lamporna och duscha mindre.
Visst kan vi alla dra vårt strå till stacken men det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin. Här finns en stor potential att spara. I vårt reportage framkommer att svensk industri läcker mer el än vad alla hushåll i hela Skåne förbrukar på ett år.
DA har åkt till Emballator i Ljungby. Det är ett elintensivt företag. Nu har man anlitat en energikonsult för att kartlägga vad elen används till och hur mycket som läcker. Fler borde göra som Emballator.
Staten bör premiera energieffektivisering och inte bara ge stöd när elpriserna skjuter i höjden.
Regeringen har ett förslag från Fossilfritt Sverige på sitt bord – genomför en auktion om ”negawatt”. Den som kan spara 15 Twh el på smartaste sättet vinner. Idén kommer från EU som vill få länderna att göra sig oberoende av rysk gas. Genom en sådan auktion kan billiga energieffektiva åtgärder skapas.
De historiskt låga elpriserna har gjort att svensk industri inte har prioriterat elsnålhet. För omställningens skull är det dags att tänka om.
Industrin måste bli både klimatsmart och energismart.