Industriarbetarnas tidning

MSB fick backa – ”olämpliga” personer är nu lämpliga

11 april, 2023 - 18:35

Skrivet av

Stenhård kontroll De ökade sprängdåden har lett till att alla som jobbar med att tillverka explosiva varor kontrolleras hårt. Flera har förlorat sina jobb – utan att få veta varför. Nu tvingas myndigheterna att backa.

En lördagskväll i mars 2019 ställer sig Björn och tittar ut genom vardagsrumsfönstret. Det kommer han att ångra.

Familjen har vänner på besök, de har ätit, druckit och snackat långt in på kvällen.

Tvärs över åkern utanför fönstret ser Björn att något pågår vid grannhuset. En bil har kört upp på den lilla vägen, står där och släcker och tänder lysena.

Det har varit en del inbrott i husen runt omkring. Björn reagerar instinktivt, tänker att han ska blockera vägen för bilen. Han går ut, sätter sig i sin egen bil, kör ner till stora vägen, sedan ett par hundra meter på den, och upp den lilla vägen som leder till grannen.

Det är inget inbrott som pågår. Bilen är en civil polisbil, som antagligen spanar ut mot vägen.

Björn får blåsa i alkomätare. Han döms för rattfylleri till dagsböter. Han får ha alkolås på bilen.

Det säger han inget om, han ångrar vad han gjorde, anser att det var fel. Han tog sitt straff.

Det han däremot är kritisk mot är det som hände tre år senare. Då får hans arbetsgivare, Eurenco, ett meddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Björn är bedömd som ”ej lämplig” att jobba med explosiva varor. Om företaget vill ha kvar sitt tillverkningstillstånd måste de se till att han inte gör det.

Eurenco vill gärna behålla Björn, men ser ingen möjlighet att omplacera honom – alla på företaget jobbar med explosiva varor. Han tvingas sluta.

Dagens Arbete berättade i somras om Björn (som egentligen heter något annat) och andra som blivit av med sina jobb. Nya regler gör att alla som jobbar med explosiva varor måste kontrolleras för att företag inte ska mista sina tillstånd. Det gäller både om man jobbar med tillverkning och om man använder det i sitt jobb, till exempel på byggen och i gruvor.

Håkan Talberg. Foto: David Lundmark.

IF Metall-klubbens ordförande på Eurenco, Håkan Talberg, var tidigt väldigt kritisk till lagen.

– Den fyller inte den funktion som det är tänkt. Det sprängs ju som aldrig förr.

Han tror att lagen kom till snabbt för att blidka den opinion som vill ha hårdare tag mot brottslighet. Det som Eurenco tillverkar, säger han, är inte sådant som brukar användas vid sprängdåd.

– Vi gör inga färdiga produkter.

Dagens Arbete har gått igenom ett antal domar och förundersökningar där polisen hittat sprängmedel. Granskningen visar att sprängmedel har försvunnit från byggarbetsplatser. DA har däremot inte hittat några stölder från svenska tillverkare av sprängmedel.

Ändå tvingades fem personer på Eurenco sluta, bland annat Björn. Ingen fick någon motivering till besluten. Inte ens MSB visste egentligen vad de grundade besluten på. Myndigheten inhämtade yttranden från Polisen, som skrev om de tyckte personen var olämplig. Några skäl uppgav de inte, det bedömde de vara sekretessbelagt. MSB gick trots det helt på polisens yttrande.

Läs också

Myndigheterna stoppar anställda – men har inte tillgång till fakta

Det är MSB som beslutar om en person som jobbar med att tillverka sprängämnen är lämplig. Myndigheten har hittills förlitat sig på polisens yttrande, utan att veta vad det grundar sig på. 

Björn är övertygad om att det är rattfyllan som ligger bakom beslutet när det gäller honom. För andra kan det vara mer otydligt. Exakt vad som gör en person olämplig är nämligen inte fastslaget.

– Säg att det beror på att du finns i misstankeregistret. Då får du inte reda på det, säger Håkan Talberg.

Kanske kan det räcka med att umgås med fel personer? Inget vet exakt vad som gäller, och MSB har efterlyst tydligare regler.

Både företaget och Björn överklagade beslutet. I början av detta år fick han nej.

Men några veckor senare damp det ändå ner ett brev. Han hade blivit av med stämpeln ”ej lämplig”. MSB hade gjort en ny prövning, och ansåg att det nu gått så lång tid sedan händelsen att Björn inte längre var hindrad att jobba med explosiva varor.

– Men det hade ju bara gått ett år sen senast de prövade!

Anledningen till att MSB prövade Björns fall på nytt är en rad domar som tvingat dem till det. Kammarrätten i Göteborg bedömde i ett annat fall att det inte var ok för en myndighet att fatta beslut på så bristfälligt underlag – att de i princip inte visste något om personen. De behövde begära ut fler uppgifter från Polisen, och Polisen måste lämna dem. Sekretessen skulle inte vara ett hinder.

Ann-Sofie Eriksson, MSB. Foto: Melker Dahlstrand

Nu har MSB prövat ungefär 20 personer från olika arbetsplatser på nytt. Ungefär hälften av dem har fått stämpeln ”ej lämplig” hävd. Polisen lämnar numer tydligare motiveringar till varför någon inte godkänns, även om vissa uppgifter fortfarande är sekretessbelagda.

– Vi tar också själva in uppgifter från misstankeregistret och belastningsregistret om polisen uppger att personen inte är lämplig, säger Ann-Sofie Eriksson, som tidigare var avdelningschef för dem som gjorde prövningarna.

Men, är MSB tydliga med, anledningen till att personer nu blivit godkända är bara att det gått längre tid efter händelsen som gjort dem olämpliga. Bedömningarna i sig är desamma som förut, även om myndigheten nu har mer underlag. 

– Vi har inte ändrat våra kriterier för varför någon är olämplig, säger Ann-Sofie Eriksson.

Exakt vad de kriterierna är, är fortfarande inte fastslaget, eftersom det inte prövats rättsligt.

På Eurenco fick tre av de fem personerna som fått sluta sin stämpel hävd tidigare i år. Ändå är klubbordförande Håkan Talberg inte nöjd med hur prövningen fungerar – just för att det fortfarande är oklart vad som gör någon olämplig.

– Och individen får inte yttra sig.

Björns chefer ville aldrig att han skulle sluta. De stöttade honom i överklagandet, och hoppades på att beslutet skulle ändras. Så mycket trodde de på det att de höll en plats öppen för honom. Där ska han börja jobba nu i dagarna. Han ser fram emot det.

– Jag saknar mina jobbarkompisar. Det jag har gjort det har jag gjort och jag har tagit mitt straff.

En sak var han orolig för. Enligt den nya lagen ska alla på företaget kontrolleras vart tionde år. I maj är det dags.

Så han ringde MSB och frågade, om han inte gjort något mer, kunde han vara säker på att bli godkänd då?

– Jag ville ju inte ta ett jobb och sedan bli av med det igen.

Handläggaren intygade att det skulle han.

– Jag måste lita på dem.

Drygt ett år har han varit borta från Eurenco, nu är han snart tillbaka.

– Det är ju inte företagets fel. Den här lagstiftningen, det är inte genomtänkt.

Så går prövningen till

Företag som tillverkar explosiva varor behöver tillstånd. För att få det måste bland annat alla som hanterar explosiva varor kontrolleras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Företagen skickar namnen på dem som jobbar till MSB, som skickar vidare dem till polisen för att begära in ett yttrande.

Polisen bedömer om personen är ”ej lämplig” att handha explosiva ämnen. Tidigare gav de ingen motivering alls när de lämnade yttrandet till MSB. Nu har flera domar tvingat MSB att hämta in fler uppgifter, och Polisen att lämna ut dem. MSB tittar numer också i belastnings- och misstankeregistren.

MSB får fortfarande inte veta allt om varför någon bedöms som ej lämplig, eftersom det råder viss sekretess.

Exakt vad som diskvalificerar någon från att jobba med explosiva varor är inte fastslaget. MSB krävde tydligare riktlinjer när lagen skapades, men politikerna sa nej.

Efter domarna har MSB omprövat ungefär 20 fall där de tidigare bedömt någon som ej lämplig. I ungefär hälften har de ändrat sig, men säger att det beror på att det gått längre tid sedan till exempel ett brott begicks.

För företag som använder explosiva varor i sin verksamhet, till exempel byggen, gäller i princip samma regler, men det är inte MSB utan kommunerna som gör kontrollen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.