Industriarbetarnas tidning

15 procent högre sjukfrånvaro

30 juni, 2000

Den långa sjukfrånvaron bland arbetare ökade med drygt 15 procent under det senaste året. Det visar SAFs statistik över tidsanvändningen.
– Det har blivit tuffare ute på arbetsplatserna, säger SAFs statistikexpert Lennart Jonsson. Många företag har bantat sin organisation. En annan bakgrund till ökningen är att arbetskraften blivit äldre.

Statistiken visar att arbetare inom gummi-, plast- och färgindustrin har flest sjukdagar inom industrin. Första kvartalet i år var sjukfrånvaron i de branscherna 8,45 procent av den ordinarie arbetstiden. Motsvarande siffra för verkstadsarbetare var 8,09 procent.

Arbetare inom processindustrier som den petrokemiska och pappers- och massaindustrin har relativt få sjukdagar. Första kvartalet i år var sjukfrånvaron inom de branscherna 4,08, respektive 6,51 procent.

SAFs statistik visar vidare att:
Sjukfrånvaron är störst bland arbetare som jobbar på natten.Sjukfrånvaron är större i medelstora företag. Arbetare i företag med mellan 501 och 1000 anställda har en sjukfrånvaro på 8,49 procent av den ordinarie arbetstiden. Motsvarande siffra för anställda i företag med 1-5 anställda är 6,17 procent.
Metalls förbundssekretare Ulla Lindqvist menar att den ökade långa sjukfrånvaron (mer än 20 sjukdagar) är en återspegling av förhållandena ute på arbetsplatserna. De höga sifforna visar hur viktigt det är med bemanningsplaner. Företag drar ned på personalen utan att göra en ordentlig granskning över hur många personer som behövs till de olika arbetsuppgifterna. Det leder till stress och arbetsskador.

-Fack och arbetsgivare borde sätta sig ned och diskutera bemanningsplaner på alla företag.

– Det handlar också om att förbättra arbetsmiljön. Att satsa på Det Goda Arbetet och förändra arbetsorganisationen.

SAFs statistik mäter även övertidsuttaget. På den punkten visar statistiken ett trendbrott under senaste året. Övertiden har minskat under flera år. Men under det senaste året ökade den med 3,6 procent för arbetare.

– Den tidigare nedgången har förmodligen att göra med olika former av flexibilitet i arbetstiderna som införts under senare år. Att övertiden ökat det senaste året är nog ett resultat av den märkbara konjunkturuppgången, säger Lennart Jonsson.

Ulla Lindqvist ser ett tydligt samband mellan övertidsuttaget och sjukfrånvaron.

– Jobbar man mycket med slitsamma arbetsuppgifter blir man dålig. Man får inget andrum på jobbet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?