Industriarbetarnas tidning

Svenskt tri-förbud håller

11 juli, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Sverige får behålla sitt förbud mot det farliga ämnet trikloretylen, tri. Det slog EG-domstolen fast idag.- Domstolen har gått helt på Sveriges linje, säger Gustaf Eriksson, chefsjurist på kemikalieinspektionen.

Lösningsmedlet tri används inom verkstadsindustrin, främst som avfettningsmedel. Sedan 1996 har det varit förbjudet i Sverige. Anledningen är att tri kan skada nervsystemet och anses vara cancerframkallande. Trots förbudet har det varit möjligt för företagen att använda tri med dispens från Kemikalieinspektionen. Förutsatt att det inte finns något alternativt medel att tillgå, samt en plan för när tri kan bytas ut.

Formellt har parterna i målet varit kemikelieinspektionen och Sundbybergsföretaget Toolex Alpha AB, som tillverkar verktygsdetaljer för CD-framställning. Men företaget backas upp av Sveriges verkstadsindustrier, VI. Även EU-kommissionen har länge kritiserat det svenska triförbudet. Men idag (2000-07-11) slog EG-domstolen alltså fast att Sverige får behålla sina nuvarande regler med ett förbud mot tri, som Kemikalieinspektionen kan göra undantag ifrån.

– Det gick Sveriges väg, och det är skönt att den här delen är över, säger Gustaf Eriksson, chefsjurist på kemikalieinspektionen.

Domen kan komma att betyda att det blir lättare för Sverige att gå före övriga EU-länder med strängare krav i arbetsmiljön.

– Domen talar ju i alla fall inte emot det, säger Gustaf Eriksson.

Men samtidigt säger domen inget om det är möjligt för Sverige att skärpa reglerna mot tri ytterligare, konstaterar Egon Abresparr på miljödepartementet.

– Det var skönt att domen gick Sveriges väg. Nu är frågan hur vi kan gå vidare. Allt domen säger är att principen är bra med ett förbud som kemikalieinspektionen kan göra undantag från. Men om något företag tycker att kemikalienspektionen gör en för hård tolkning, kan det också komma att behöva prövas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.