Industriarbetarnas tidning

Brand i Metalls kontor i Lindås

7 maj, 2001

Skrivet av HENRIK LUNDBLOM

– Det är kaos med avdelningen, säger kassören Bengt-Olof Nilsson.På söndagsmorgonen brann det i en kiosk i Lindås utanför Emmaboda i Småland. I samma fastighet låg Metall avdelning 158:s expedition. Det var en brand med kraftig rökutveckling som skadade avdelningens inventarier. Bland annat möbler, tavlor och datorer.

Ingen människa skadades vid branden i huset. Elden fick fäste i trossbotten och blev svår att få bukt med. Det tog räddningstjänsten sex timmar att släcka branden

– Det var för väl att vi fick ut allt. Det var rätt så rökfyllt. De sista grejerna fick vi inte ta ut själva utan det skötte rökdykarna, säger Bengt-Olof Nilsson.

Nu håller avdelningen till i Folkets Hus lokaler. Där kommer de att hålla till i minst en vecka. Verksamheten kommer med några undantag att fungera som vanligt. En hel del av arbetsuppgifterna går nämligen inte att utföra eftersom datorerna är på sanering.

Nytt telefonnummer under tiden i de tillfälliga lokalerna blir 0471-334 56.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.