Industriarbetarnas tidning

’Dåliga chefer knäckte mig’

22 oktober, 2002

Skrivet av ELISABET HOFF

Industrifacket och företaget Icopal i Malmö förlikades på tisdagen angående kränkningen av fackklubbsordföranden Lars Nordblad.

Uppgörelsen innebär både ekonomisk ersättning och att Lars Nordblad slipper gå tillbaka till den arbetsplats han varit sjukskriven ifrån sedan mars förra året på grund av psykisk stress. Besvären har orsakats av att Lars Nordblad känt sig trakasserad av en fabrikschef.

När Lars Nordblad tog tåget till Stockholm på måndagens morgon var han inställd på att infinna sig hos Arbetsdomstolen nästa dag. Under eftermiddagen kom dock parterna fram till en frivillig lösning under ett flera timmar långt möte hos LO-TCO Rättskydd. Men helt klart var det inte förrän uppgörelsen var undertecknad mitt på tisdagen.

Lars Nordblad berättar att det var arbetsgivaren som var angelägen att hålla saken utanför Arbetsdomstolen. För hans egen del är han lättad över att saken nu är klar.

– Även om detta inte var vad man räknat med efter 25 år på företaget, men det är skönt att få det överstökat och att slippa gå tillbaka, säger han.

Lars Nordblad var i tio år fackligt aktiv på arbetsplatsen. Till slut var han klubbordförande, försäkringshandläggare och huvudskyddsombud på en och samma gång för klubbens 50 medlemmar. Han var också arbetstagarnas representant i bolagets styrelse.

– Jag drev frågor åt medlemmarna. Kanske jag var lite för stridbar för ledningen. För några år sedan försökte de köpa ut mig men jag sa nej. Jag var vald av medlemmarna, och företaget ska inte kunna köpa min tystnad.

Men till slut orkade Lars Nordblad inte. Droppen blev ett meddelande som fabrikschefen satte upp på anslagstavlan om att allt utanför avtal som äskas av klubbordföranden skulle avslås kategoriskt.

Efter den dagen blev Lars Nordblad sjukskriven för ”krisreaktioner” i form av depression, sömnsvårigheter med mera. Industrifacket tvekade inte att driva hans ärende rättsligt som bland annat kränkning av förtroendevald.

Nu får Icopal punga ut med en personlig ersättning på 100 000 kronor, innestående semesterersättning och ersättning för förlorad inkomst på 2 000 kronor i månaden samt betala en treårig avtalspension till Lars Nordblad som ska tas ut under fem år.

– Det var de dåliga cheferna som knäckte mig och gjorde så att jag inte kunde vara på min arbetsplats, och nu får de betala för det.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.