Industriarbetarnas tidning

Hörselskadade glöms bort

9 april, 2003

Skrivet av

Dålig hörsel är ingen ålderskrämpa. 60 procent av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder. En halv miljon människor som hamnat vid sidan av ohälsodebatten, konstaterar Hörselskadades Riksförbund i sin årsrapport ”På slak lina”.

Var nionde svensk i åldrarna 16-84 har nedsatt hörsel. Dålig hörsel är ett av våra största folkhälsoproblem.

Problemen är inte störst i storstadslänen, utan i nordliga län som länge dominerats av stål och gruvindustri, skogs och jordbruk.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) beskriver hörselskadade i yrkeslivet som en bortglömd grupp. Krutet läggs oftast på förebyggande vård.

Mer än dubbelt så många hörselskadade har förtidspension som resten av befolkningen. Hörselskadades förtidspensioner kostar i dag 5,2 miljarder kronor.

De besvär som uppstår till följd av nedsatt hörsel gör att det är lätt att gå ner i arbetstid eller sjukskriva sig i stället för att bemöta problemen, tror Jan Peter Strömgren, HRF:s förbundsordförande. Att skaffa hörapparat borde vara lika självklart som att skaffa glasögon. Så är det nu inte. En av de stora svårigheterna är att den som fått försämrad hörsel inte säger till eller är fullt medveten om sitt handikapp.

– Jag upplevde det själv när jag började höra sämre. Man är tyst och väntar. Försöker hitta strategier för att fungera.

Trötthet, spänningshuvudvärk och nackbesvär kan bli en följd av det extra arbete en hörselskadad får lägga ner för att hänga med. En undersökning visar att 10-14 procent av alla hörselskadade ofta eller alltid har svårt att höra arbetsorder, vad som sägs på personalutbildningar, på personalmöten eller i telefon. Det innebär en stor stress och i vissa fall en säkerhetsrisk.

I fikarummet är problemet ännu större. Det är lätt hänt att den som inte hör drar sig undan och hamnar utanför, särskilt om inte omgivningen är medveten om hans eller hennes situation.

Inom industrin har hörselskadorna minskat med 14 procent bland medelålders män sedan 70-talet. Det visar en studie från Hälsouniversitetet i Linköping, som har gjorts bland trä- och verkstadsarbetande män i Östergötland. Men i den undersökta gruppen hörde fortfarande bara 34 procent normalt.

En jämförelse med män som arbetar i tysta miljöer visar att mer än dubbelt så många fortfarande är hörselskadade inom industrin.

Enligt HRF:s rapport är den svenska hörselvården klart underdimensionerad. Väntetiderna är långa och avgifterna varierar kraftigt mellan landstingen.

På arbetsplatserna behövs mer information, både till arbetsgivaren och arbetstagaren.

– När det gäller att anpassa arbetsmiljön har arbetsgivaren ett lagstadgat ansvar, säger Jan Peter Strömgren.

– Mina erfarenheter är att det inom industrin inte finns något större motstånd till det. Vad som behövs är kunskap.

Den hörselskadade måste också ta steget att erkänna sitt problem.

– Många som går ner i arbetstid skulle kunna jobba heltid om de bara får rätt hjälpmedel och förståelse.


Fakta/Nedsatt hörselVar femte manlig arbetare och nästan tio procent av befolkningen i yrkesverksam ålder har nedsatt hörsel.Av gruppen är 60 procent män. Varför är en gåta. Några orsaker tros vara mansdominerade jobb inom industrin, militärtjänsten och att något fler män än kvinnor föds med hörselskador.12 procent av hörselskadade i yrkesverksam ålder är förtidspensionerade.Uppdelat på kön har nästan var femte kvinna i samma grupp pensionerats i förtid.Den största enskilda yrkesgruppen hörselskadade är jordbrukare.Tre procent av befolkningen har svår tinnitus, det vill säga ständigt oljud i öronen.
Källa: Hörselskadades Riksförbund

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.