Industriarbetarnas tidning

”Ingen Parkinson av fruktpapper”

26 februari, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Riksförsäkringsverket, RFV, överklagar beslutet att tre pappersarbetare vid Wargöns bruk fick sin Parkinsons sjukdom godkänd som arbetsskada. – De har inget nytt att komma med, säger Conny Kristoffersson, en av de drabbade.

Arbetarna vid Wargöns bruk i Vänersborg exponerades för difenyl under 60-talet vid produktionen av omslagspapper för frukt. Senare drabbades nio personer av Parkinsons sjukdom. Några är inte kvar livet.

En utredning gjord av sektionen för yrkes- och miljömedicin vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg fastslår att det högst sannolikt finns ett samband mellan difenyl och Parkinson. Rapporten låg till grund när socialförsäkringsnämnden i Vänersborg i november skulle besluta i ärendet. Nämnden kom fram till att sjukdomen skulle betraktas som yrkesskada.

Det beslutet kom som en positiv överraskning för Conny Kristoffersson och hans kamrater. De räknat med att vinna i slutändan men hade trott att de själva, med hjälp av facket, skulle behöva gå vidare. Att det nu i stället är Riksförsäkringsverket som överklagar förvånar dock inte Conny:

– Nej, det var väl inte oväntat. Jag har inte läst igenom hela texten ännu, men det verkar inte som om de har något nytt att komma med. Det är samma argument som försäkringskassan hade i socialförsäkringsnämnden.

RFV har i Göteborgsrapporten försökt finna stöd för uppfattningen att orsaken till Parkinson trots allt är okänd. Verket menar att det kan vara en ren slump att Wargön-arbetarna drabbats. Men enligt läkaren som svarade för utredningen är sannolikheten minimal att det skulle kunna vara en slump.

Nu har Wargön-arbetarna och Pappers 30 dagar på sig att yttra sig till länsrätten om RFV:s överklagande. Därefter har verket i sin tur 30 dagar på sig att svara.

Det är en lång och seg process, som Conny Kristoffersson konstaterar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.