Industriarbetarnas tidning

Varsel mot tvätterierna

Publicerad 2004-06-08, 12:00   Uppdaterad 2015-02-09, 11:36

Tvätterierna går mot konflikt. Från och med fredagen den 18 juni sätts tvätterierna i övertidsblockad. Inga nyanställningar får heller göras.

Industrifacket varslade på tisdagen (8/6) om stridsåtgärder för förbundets 2 500 medlemmar inom tvättindustrin. Förbundet avvisade i förra veckan de opartiska ordförandenas avtalsförslag.

Förslaget gav de lågavlönade tvätteriarbetarna för lite pengar och arbetsgivarna för mycket makt, anser Industrifacket.

Medlingsbudet erbjöd tvätteriarbetarna ett treårigt avtal som i snitt skulle ge 380 kronor mer i månaden under första avtalsåret, 390 under det andra och 400 mer i månaden under tredje året. Kostnad: 6,8 procent på tre år, lika mycket som industrins övriga avtal.

– Men det går inte att ta procentsatsen för övriga avtal och överföra till tvätterierna, säger Industrifackets avtalssekreterare Kurt Wahlter.

– Om vi ska satsa på de lägst avlönade krävs helt andra belopp.

Striden handlar inte bara om pengar till de lågavlönade. Striden handlar också om makt.

I avtalsförslaget som de opartiska ordförandena i dag lämnade över till Industrifacket fanns två gamla arbetsgivarkrav.

Arbetsgivarna får – om medlarbudet skulle gå igenom – ensidigt lägga ut arbetstiden som de vill mellan klockan 06 och 18. I dag krävs lokal överenskommelse om arbetstiderna. Om parterna inte kommer överens gäller stupstocksregeln om arbete mellan 07 och 16.

Dessutom får arbetsgivarna större inflytande över de tidsbegränsade anställningarna. Lagen ger företagen rätt att visstidsanställa i sex månader, men varje arbetsgivare har enligt avtalet möjlighet att visstidsanställa upp till 12 månader – om det lokala facket går med på det. Men fackets rätt att säga nej riskerar att försvinna.

Enligt de opartiska ordförandenas avtalsförslag får arbetsgivarna själva bestämma om de ska visstidsanställa upp till 12 månader eller inte.

En annan stötesten är den så kallade inställningsersättningen (vid inställelse utöver det normala). Den har helt försvunnit från avtalet i det bud som Industrifacket nu går ut i konflikt mot.