V-Tab lägger ned tryckerier
Tryckeriföretaget V-Tab ska avveckla tidningstrycket och stänger tre anläggningar. Totalt 125 jobb försvinner i Landvetter, Södertälje och Norrahammar.
Industriarbetarnas tidning
14 september, 2022
Skrivet av Marie Edholm
Nedläggning.Skiftlaget i Landvetter har tryckt Göteborgs-Posten ihop i 40 år. Men sånt väger lätt när affärsbeslut fattas och miljoner kan sparas.
Vid nyår stannar tryckpressarna för gott. Till dess är det fullt ös.
Kvällsskiftet på V-Tab i Landvetter har just börjat. Plåtarna till morgondagens utgåvor av Lerums Tidning och Aktuellt i Politiken är redan på väg genom CTP och framkallare. Varbergsposten, Hallandsposten, Bohusläningen och andra titlar kommer också att rulla genom pressarna. Lite senare Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Göteborgs-Posten. Det kommer att vara fullt ös fram till midnatt.
Stellan Ålund och Jörn Philipsen tar en sista klunk kaffe innan det drar i gång på riktigt. De har jobbat med Göteborgs-Posten ända sedan sina första arbetspass i tryckeriet under GP:s redaktion vid Polhemstorget i centrala Göteborg.
Det var 1980. Långt innan alla nyvakna prenumeranter slog upp morgontidningen, hade Stellan och Jörn redan läst allt om hur strejkledarna vid Uddevallavarvet fått sparken, om fabriksbranden på Soab i Mölndal och om hur en man som hette Lech Walesa ledde massiva strejker i polska Gdansk.
Snart trycker de sin sista GP. Nästa år tar ett tryckeri i Borås över. De andra titlarna flyttar också i en ”kostnadseffektiv lösning” som tidningskoncernen Stampen Media har förhandlat fram. De sparar 40 miljoner om året på de nya tryckavtalen, skrev de i ett pressmeddelande i augusti 2021. Tidigare samma år hade Schibstedt också beslutat att flytta Aftonbladet och Svenska Dagbladet till andra tryckerier från och med 2023.
Nog anade de flesta på V-Tabs tidningstryckerier vartåt det barkade då. Att fylla så många tryckpressar med nya uppdrag var knappast möjligt. Så när vd:n hörde av sig i november förra året och ville MBL-förhandla, då visste fackklubbens ordförande Benny Otter vad det handlade om.
Den sista december 2022 lägger V-Tab ner sina tidningstryckerier i Landvetter och Södertälje. Det som en gång började i GP:s källartryckeri och senare växte till Nordens största tryckerikoncern, slutar helt och hållet att trycka dagstidningar.
De undrade om jag kunde börja i morgon. Utan att ha träffats.
Reine Eriksson, tryckare.
Men än så länge rullar pressarna. De första exemplaren av Aktuellt i Politiken är bleka och har stråk av cyan och magenta över sidorna. Stellan Ålund stoppar pressen och justerar plåtarna. Skyndar sedan in i kontrollrummet och ställer om värdena. Vid skärmen intill står Reine Eriksson och justerar färgerna för
Lerums Tidning.
– Det tar inte många sekunder. Förr fick man ställa allt för hand, säger han.
De har tre pressar med sammanlagt nio tryckverk i hallen. Den längst in är bäst, enligt Reine Eriksson.
– De tryckverken är hundra gånger bättre än de andra. Men de som vi lämnade i Backa var ju Rolls Royce i jämförelse.
Det var i stadsdelen Backa som GP byggde ett nytt tryckeri i slutet av 70-talet. 1988 ersatte det fullt ut det gamla tryckeriet i GP-huset i centrala Göteborg. I Backa fanns moderna offsetpressar och packsalar. Det var där Reine Eriksson började jobba för 33 år sedan.
– Då låg vi på 300 000 ex av GP. Nu trycker vi 40 000. På helgerna 65 000.
På den tiden var tryckarnas status hög och branschen blomstrade. Efter den grafiska utbildningen kunde Reine Eriksson välja och vraka bland jobben.
– De undrade om jag kunde börja i morgon. Utan att ha träffats. Jag hade fem olika jobb att välja på. Jag var på ett tryckeri där det stod två nya maskiner, fortfarande inplastade. Han hade ingen som kunde köra dem. Men jag tog ett sommarjobb på GP och där fick jag fast jobb sedan.
Han är glad att han valde GP. De andra tryckerierna har lagt ner för länge
sedan. Bra betalt och bra arbetstider har han haft.
– Vi låg 100 000 kronor över Volvos årslön då för 20 år sedan. Nu ligger vi rätt lika.
Så sent som 2008 beslutade V-Tab att bygga det helt nya tryckeriet i Landvetter för att utöka kapaciteten och kunna köra dygnet runt. Det skulle investeras i nya tryckpressar. Men så kom en finanskris emellan, dalande reklamintäkter för tidningarna och fortsatt sjunkande upplagor.
När tryckeriet väl drog i gång 2010 var det med begagnade pressar. Bara några år senare behövdes inte längre två tryckerier i Göteborgstrakten och då lades Backa ned. Av de 63 som jobbade där fick 25 jobb i Landvetter. Då var de sammanlagt 131 anställda i Landvetter. I dag är de 45 allt som allt.
MBL-förhandlingarna efter nedläggningsbeskedet i november gav inte så mycket, men de som stannar till sista december i år får en extra månadslön.
– De är nog lite rädda att folk hoppar av innan, säger Robert Björkebro, sekreterare i fackklubben.
Det är så konstigt att det jag har jobbat med i över 40 år bara kommer att försvinna.
Stellan Åhlund, tryckare.
Sju personer har redan slutat och de flesta håller ögonen öppna efter jobb.
– Nu börjar kunskapsbanken tryta lite. Förstetryckare och trumförare är inte lätta att ersätta, säger Benny Otter.
– Det är ju inte bara att gå in och sätta sig och trycka på en knapp, instämmer Robert Björkebro.
– Nej, pressen tar nog en sex till tio månader att lära sig. Det har vi inte tid med, säger Benny Otter.
Robert Björkebro har redan fått ett nytt jobb. Han ville egentligen bara ut och känna lite på läget, berättar han, eftersom han aldrig har behövt söka jobb tidigare. Han har bara halkat in som på ett bananskal på varje arbetsplats.
–Nu sökte jag ett jobb och blev kallad till intervju. Jag var jättenervös, mitt livs första anställningsintervju.
De ringde tillbaka och var intresserade av honom, ville träffas igen och erbjöd en lön som Robert till och med tackade nej till. De förhandlade och kom överens. Men det nya jobbet får vänta.
– Jag var tvungen att vara ärlig och säga att jag har jobbat med det här gänget i snart 40 år. Jag kan inte lämna de här människorna i sticket.
Man blir som en familj när man jobbat så länge och tätt ihop på konstiga arbetstider, helger och röda dagar. Det är den gemenskapen och arbetstiderna de kommer att sakna mest, säger flera av dem.
Berättelserna om hur de en gång började jobba på tryckeriet liknar Robert Björkebros. Han hämtade upp en kompis som jobbade på GP. En chef kom förbi och frågade om Robert hade körkort och gav honom jobb som chaufför.
Men Benny Otter är nästan född in här, säger han själv. Hans mamma jobbade i lunchrestaurangen och hans pappa i packsalen på tryckeriet för Göteborgs-Tidningen, som då ägdes av Göteborgs-Posten.
– Jag var väl runt tio år när jag hängde där nere första gången. Jag och brorsan fick åka med ut som springpojkar och leverera tidningar.
På gymnasiet utbildade han sig till rörläggare, men jobbade extra på tryckeriet, och det var som de alla säger – bra jobb, bra arbetstider och bra arbetskamrater. Han blev kvar.
Då på 80-talet, när de flesta på V-Tabs tryckeri i Landvetter började jobba i branschen, var det lätt att få jobb. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Men de flesta verkar ta det med ro och litar på att jobb kommer att finnas.
– Jag jobbar gärna i team som vi har gjort här. Ensamarbete bakom ett skrivbord är inte min grej, säger Mikael Wennstam.
Nere i rullkällaren ska Magdalena Chrzescijan just byta rulle till tryckpressen. Hon ser till att den nya rullen kommer upp i samma varvtal som den gamla innan den tar slut och släpper med en smäll.
– Jag har redan sökt jobb som montör, men fick bara sommarjobb så jag stannar kvar här till slutet. Det finns jobb, jag är inte orolig, säger hon.
En trappa upp håller Stellan Ålund fortsatt koll på att Aktuellt i Politiken löper på i tryckpressen. Han var 21 år när han fick jobb på GP:s tryckeri inne i stan.
– Det var en kille som ville vara ledig och frågade om jag kunde täcka upp för honom. Chefen var väl inte så glad, men på den tiden vandrade man bara in på en arbetsplats, berättar han.
Det blev sammanlagt 42 år med GP och andra dagstidningar. Vad det blir sedan får han se.
– Det är så konstigt att det jag har jobbat med i över 40 år bara kommer att försvinna. Man har läst om gamla yrken som har försvunnit. Och nu är man en av dem.
Bildades 2002 då fem västsvenska tidningsföretag samlade sina tidningstryckerier i ett bolag
– Göteborgs-Posten (Stampen), Bohusläningen, TTELA, Hallandsposten och Nya Lidköpingstidningen. Företaget döptes till VTAB – Västsvenskt tidningstryckeri AB.
2005 köpte VTAB:s moderbolag Stampen upp delar av koncernen Centertidningar. I samband med det gick VLT-press tryckerier i Norrtälje, Södertälje och Västerås ihop med VTAB, som bytte namn till V-Tab.
2007 köpte V-Tab NA-tryck i Örebro. Under de följande åren köpte V-Tab tryckerier i bland annat Kungsbacka, Falköping, Östertälje, Vällingby, Avesta och Vimmerby. V-Tab var Nordens största tryckerikoncern.
2016 riskerade Stampengruppen konkurs, men räddades genom en rekonstruktion.
2018 delades Stampengruppen upp. V-Tab blev en fristående tryckerikoncern, medan tidningsverksamheten drevs vidare i Stampen Media.
2021 beslutade Stampen Media att flytta trycket av Göteborgs-Posten och alla andra tidningar från V-Tab till andra tryckerier från och med 2023. I november 2021 meddelade V-Tab att de lägger ner sina kvarvarande tidningstryckerier i Landvetter och Södertälje vid årsskiftet 2022/23.
Efter dessa nedläggningar har V-Tab endast kvar tryckerierna i Falkenberg, Vimmerby och Norrahammar, där tidskrifter och reklam trycks.