Industriarbetarnas tidning

Övergångsregler hade inte stoppat lönedumpning

3 december, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Statsminister Göran Persson anser att övergångsregler hade kunnat hindra risken för lönedumpning. Han har fel, enligt LO. Övergångsregler hade inte stoppat det lettiska företaget i Vaxholm.

Statsminister Göran Persson fick mycket kritik när han varnade för ”social turism” och ville införa övergångsregler för medborgare från nya EU-länder.

I dagens upplaga av Dagens Nyheter ger statsministern Byggnads sitt fulla stöd i förbundets strid för att få ett avtal med det lettiska företaget i Vaxholm. Göran Persson passar också på att ge sig själv rätt i efterhand i diskussionen om övergångsregler.

– Min förutsägelse från vårens debatt om övergångsreglerna blir allt riktigare: det finns en risk för att vi kommer att få en underbudskonkurrens som försvagar kollektivavtalen och öppnar för fri arbetskraftsinvandring, säger han till DN.

Risken för lönedumpning finns. Men det stämmer inte att de övergångsregler som föreslagits hade hjälpt. Övergångsregler hade möjligen kunnat stoppa de ”sociala turisterna”. Även om utländska arbetstagare som lyfter svenska välfärdsbidrag ännu bara är en marginell företeelse i de statistiska undersökningar som gjorts.

Däremot hade övergångsregler inte hindrat de fall av misstänkt löndedumpning som flera fackförbund dragits in i sedan EU:s utvidgning i maj.

Om övergångsregler för arbetskraft hade införts skulle de ha krävt att till exempel en litauisk svetsare måste ha arbetstillstånd. Men bara om han eller hon tog anställning direkt hos ett svenskt företag.

– Den typen av fall har vi sällan några problem med, då gäller de svenska avtalen, säger Erland Olauson, avtalssekreterare på LO.

Övergångsregler skulle däremot inte ha hindrat att ett lettiskt företag kommer till Sverige med sina anställda för att utföra ett jobb. Övergångsregler skulle inte heller ha hindrat att företaget Vreten i Skövde hyr in svetsare från det litauiska bemanningsföretaget Onuris – en tvist Metall driver.

– Ur ett fackligt perspektiv var övergångsregler inte viktiga. Vi ville ha till andra åtgärder. Sen är det möjligt att övergångsregler behövts av andra skäl, som att skydda socialförsäkringssystemet, säger Erland Olauson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?