Industriarbetarnas tidning

V kräver skärpta isocyanatregler

24 oktober, 2005

Skrivet av MALIN AXELSSON

Samma gränsvärden för alla sorters isocyanater, bättre samordning av forskningen och ett gränsvärde även för superfina partikelburna isocyanater. Det kräver vänsterpartiet i en riksdagsmotion.

Arbetsmiljöverkets beslut att från den 1 oktober i år fyrdubbla den tillåtna dosen av vissa isocyanater väcker ilska hos vänsterpartiet.

– Det är att ta ett steg tillbaka. Man måste iaktta försiktighetsprincipen. Vad händer om det visar sig att det är väldigt farligt? säger Sven-Erik Sjöstrand, en av motionärerna.

Det är gränsvärdet för monoisocyanaterna MIC och ICA som har höjts.

MIC är främst känt från olyckan i Bhopal i Indien 1984, då tonvis med MIC läckte ut och dödade tusentals människor. ICA upptäcktes tämligen nyligen och är mycket lite undersökt.

Vänsterpartiet anser att samma gränsvärden borde gälla för alla isocyanater och att mer och bättre samordnad forskning om isocyanater behövs.

Arbetsmiljöverket har motiverat höjningen med att inga undersökningar hittills har visat att exponering för MIC/ICA framkallar astma.

– Det är som att spela rysk roulett, man utsätter en massa löntagare för uppenbara risker. Det behövs mycket mer forskning för att veta, säger Sven-Erik Sjöstrand.

Vänsterpartiet vill också att Arbetmiljöverket tar fram underlag och snarast fastställer ett gränsvärde när det gäller små partikelburna isocyanater.

– Problemet finns överallt i industrin. Man har inte kunnat mäta det här tidigare, men nu kan vi upptäcka det med avancerad mätning, säger Sven-Erik Sjöstrand.

Han var med och la en liknande motion i oktober förra året, men lägger fram en ny eftersom inget har hänt.

– Det gäller att vara tålmodig…

Anders Karlsson(s), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, vet inte att gränsvärdet höjts, men lovar att utskottet ska titta noggrant på motionen.

– Vi tar de här frågorna på allra största allvar, säger han.

Varför driver inte socialdemokraterna frågan hårdare?

– Vi tycker att vi har drivit den. Vi har sett till att forskningen har fått medel. Sedan får forskningsresultaten avgöra hur farligt det här är.

Beslutet om att höja gränsvärdet för vissa isocyanater och sänka det för andra togs när Arbetsmiljöverket reviderade sin lista över hygieniska gränsvärden.

Från 1 oktober gäller strängare gränsvärden för eldfasta keramiska fibrer och specialfibrer, samt för kristallina fibrer.

Gränsvärden för mangan och sexvärt krom sänks från 1 januari 2007, vilket har betydelse särskilt för svetsare.

Fakta Isocyanater
Isocyanater är kraftigt allergiframkallande. De kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande.
Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som används mycket inom industrin, främst vid framställning av polyuretanprodukter.
Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Många yrkesgrupper är i riskzonen.
Exponering för isocyanater kan förekomma vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.
Facket har länge hävdat att isocyanathaltiga produkter om möjligt ska bytas ut mot ofarliga eller mindre farliga produkter.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.