Industriarbetarnas tidning

Bättre skydd mot farliga gifter

29 mars, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Bilverkstäder har blivit bättre på att skydda sig mot isocyanater. Men det finns bättre metoder än de som används mest, visar en studie från IVL Svenska miljöinstitutet.

Det finns flera effektiva metoder för att skydda sig mot isocyanater vid heta arbeten. Många bilverkstäder, där främst bilplåtslagare utsätts för den hälsoskadliga gasen, har de senaste åren tagit till sig varningarna och minskat exponeringen för isocyanater.

Främst handlar det om att arbeten utförs i avskilda utrymmen och att personlig skyddutrustning används, till exempel friskluftsmask. Men den skyddsmetod som är effektivast, integrerat utsug på svets- eller kapmaskiner, har inte slagit lika väl ut. Med integrerat utsug menas en anordning som är fäst vid svetsmunstycket och suger upp gasen.

– Det är vanligt att försäljare av maskiner inte känner till att sådan tillsatser finns. Många verkstäderna vet heller inte om att maskinerna går att få med dessa tillbehör, säger Bengt Christensson på IVL Svenska miljöinsitutet som arbetat med studien.

– Största problemet är att maskintillverkarna helt enkelt inte tillverkar maskiner med utsug i så stor utsträckning.

Om företag som tillverkar och säljer maskiner och återförsäljare spridit kunskap om effektiva åtgärder i stället för prioritera personlig skyddsutrustning hade resultaten blivit bättre.

Ett problemet med personlig skyddutrustning är att den helt enkelt inte används.

Studien grundar sig bland annat på besök på åtta bilverkstäder.

– Jag tror inte det är så stora skillnader jämfört med andra verkstäder i Sverige, säger Bengt Christensson och får medhåll av Lars-Erik Folkesson, arbetsmiljöombudsman på IF Metall:

– Det är ungefär så här det ser ut. De stora märkesverkstäderna har kommit längre än de små, säger han.

Per Svensson jobbar i bilverkstaden på Svenska bil i Akalla.

– Här har vi hängt upp draperier och förstärkt ventilationen. Vi har också friskluftsmasker och svetsmunstycken med integrerat utsug. Problemet är att arbetsgivaren är dålig på att se till att de anställda använder utrustningen, säger han.

Totalt har IF Metall cirka 16 000 medlemmar på bilverkstäder.

FAKTA: Isocyanater
• Isocyanater är kraftigt allergiframkallande. De kan orsaka luftrörsbesvär och astma och misstänks också vara cancerframkallande.
• Isocyanater är en grupp kemiska ämnen som används mycket inom industrin, främst vid framställning av polyuretanprodukter.
• Ämnena ingår i till exempel plast, lim och färg. Många yrkesgrupper är i riskzonen.
• Exponering för isocyanater kan förekomma vid upphettning av polyuretanplast, som vid till exempel slipning och svetsning.
• Facket har länge hävdat att isocyanathaltiga produkter om möjligt ska bytas ut mot ofarliga eller mindre farliga produkter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.